Грб Краљевине Србије Грб Центра

EDICT OF MILAN 313-2013
МИЛАНСКИ
ЕДИКТ

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ

SPIRITUAL PATRONAGE
ДУХОВНИ
ПОКРОВИТЕЉ

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ДРЖАВОТВОРНЕ И
ПРАВНЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR THEOLOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
БОГОСЛОВСКЕ
СТУДИЈЕ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''

Удружење за Борбу
Против Болести Зависности
''Свитање''
УДРУЖЕЊЕ ЗА БОРБУ
ПРОТИВ БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ
''СВИТАЊЕ''

 

Facebook
Facebook

 

ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ
Чланица:

Conférence Monarchiste Internationale
Међународнa
Монархистичкa
Конференцијa

064/ 800 47 90
czipm@yubc.net

У СЛАВУ ПРОШЛОСТИ
И НА ПОЛЗУ БУДУЋНОСТИ

   У периоду од 16. до 19. септембра 2014. године Господње, у Београду је одржана значајна Међународна научна конференција ''Велики рат и нови свет: актуелно подсећање за човечанство'', посвећена обележавању 100-годишњице од почетка Првог светског рата.

   Тим поводом, у нашем престоном граду је боравила и висока делегација из братске, једноверне и једноплемене Русије. Ова делегација је бројала око 70 високоучених чланова, а предводио ју је Његово Преосвештенство Г.Г. Назарије Епископ Кронштатски и Намесник Александро-Невске Лавре. Међу њеним истакнутим члановима је био и Његово Високопреосвештенство Г.Г. Михаил Архиепископ Женевски и Западноевропски, док је наша особита част да је један од чланова ове делегације био и наш уважени сарадник, Његово Благородије г-дин Сергеј Александрович Мањков, генеалог Одбора за хералдичке и генеалошке студије Центра за истраживање православног монархизма, саветник при Родословном оделењу Херолдије при Канцеларији Њеног Императорског Височанства и заменик директора Историјског литерарног музеја из Царског Села у Санкт Петербургу.

   Сама конференција је одржана благодарећи сарадњи више организатора и сатрудника на овом богољубивом и отачаствољубивом делу. Главни организатори ове конференције су биле руске организације: Фонд Светог Свехвалног Апостола Андреја Првозваног, Центар националне славе, Задужбински фонд Истоки као и српске: Београдски форум за свет равноправних и Сава центар, уз помоћ Министарства иностраних послова Руске Федерације, Управе спољних црквених веза Руске Православне Цркве, Администрације Председника Србије,  Владе Србије и Руског центра за науку и културу у Србији.

   О нивоу и значају овог научног сабрања сведочи и чињеница да су његово отварање својим присуством почаствовали и: Његова Светост Г.Г. Иринеј Архиепископ Пећски, Митрополит Београдско-карловачки и Патријарх Српски; Његово Краљевско Височанство Престолонаследник Александар Карађорђевић од Србије и Југославије; Њено Краљевско Височанство Принцеза Катарина Карађорђевић од Србије и Југославије; заменик министра иностраних послова Руске Федерације, г-дин Алексеј Мишков; Његова Екселенција г-дин Александар Васиљевич Чепурин, амбасадор Руске Федерације у Србији; Његова Екселенција г-дин Владимир Чушев, амбасадор Белорусије у Србији; саветник Председника Србије за правна питања, проф.др Оливер Антић; бивши председник Чешке, г-дин Вацлав Клаус; некадашњи министар спољних послова савезне Републике Југославије, г-дин Живадин Јовановић и др.

   Ову изузетну прилику су руски пријатељи и сарадници нашег Центра искористили и како би, у пратњи својих домаћина, посетили и обишли и више места од значаја за православни монархизам, као и оних који су живи подсетник на повесне догађаје везане за почетак Првог светског рата.

   Поред осталих ту су и: Патријаршијски Двор; Храм Светог Апостола и Јеванђелисте Марка (у ком почивају посмртни остаци Цара Стефана Уроша IV Душана – Силног, Краља Александра I Обреновића од Србије и Краљице Драгиње Обреновић од Србије); Руски некропољ и Иверску Капелу на Новом гробљу; Подворје Руске Православне Цркве и Храм Свете Тројице (у ком почива ђенерал Барон Пјотр Николајевич Врангељ); Београдску тврђаву; Стари и Нови Краљевски Двор; Скупштину Србије; место на ком ће бити постављен споменик Светом Цару-мученику и Страстотерпцу Николају II Романову, али и легендарну кафану ''Златна моруна'', која је тесно повезана са повесним догађајима, који су претходили сарајевском атентату и др...

   У саставу ових догађаја је уприличена и свечана и радна вечера у познатом београдском ресторану ''Калемегданска тераса'', којом приликом су поведени значајни разговори и постигнути договори у вези са проширењем руско-српске сарадње, пре свега на културном, али и на свим другим нивоима.

   Овом приликом је уручено и неколико значајних одликовања, чиме је посведочена руско-српска братска љубав и воља за даљим развојем односа између монархиста Русије и Србије.

   По Указу Њеног Императорског Височанства Велике Кнегиње Марије Владимировне Романове од Русије – Поглавара Руског Императорског Дома и de jure Царицe Сверускe, овом приликом је г-дину Александру О. Ђурђеву, генералном секретару политичке организације Трећа Србија, председнику Савета за јавни ред, мир и безбедност у Скупштини града Новог Сада и саветнику градоначелника Новог Сада за питања Дунавске стратегије, признато право ношења Императорске медаље ''Јубилеј свенародног подвига 1613-2013'', у знак сећања на 400-ту годишњицу окончања Велике смутње, поновног успостављања руске државности и зацарења Светородне Царске Династије Романова.

   Истом приликом, Часном ђакону Хаџи Ненаду М. Јовановићу, заменику директора Центра за истраживање православног монархизма и председнику нашег Одбора за хералдичке и генеалошке студије је уручена Императорска спомен медаља ''У спомен обновљења кронштатског поморског Саборног Храма Светитеља Николаја Чудотворца 1913-2013'', која је установљена са високом дозволом и решењем Њеног Императорског Височанства, од стране Витешке думе Императорског Војног Ордена Светитеља Николаја Чудотворца. Реч је о високом Одличју, које се сразмерно ретко додељује, будући да данас има свега око стотину његових носилаца у свету.

   Такође, г-дин Бојан Д. Старчевић, бивши дугогодишњи председник Удружења ''Краљевина Србија'', награђен је, благовољењем Атамана Никољск-Усуријског станичног козачког друштва УКВ војног старшине Максима Петровича Петрука, значајним козачким Одликовањем - Јубиларном медаљом ''350 година од козачког освајања Усуријског краја 1655-2005''.

     У име Њеног Царског Височанства, одликовања је уручио Његово Благородије г-дин Станислав Владимирович Думин, председник Витешке думе Императорског ордена Свете Ане, главни хералд и управитељ Херолдије Њеног Императорског Височанства, члан Хералдичког савета при Председнику Руске Федерације, Владимиру Владимировичу Путину и виши научни сарадник Државног историјског музеја у Москви. У овој високој и пријатној дужности му је помагао и наш уважени сарадник, Његово Благородије г-дин Сергеј Александрович Мањков.

     Одличја су додељена у знак високог Императорског признања за постигнуто у сведочењу вредности православног монархизма, као и за рад на продубљивању и ширењу братских односа и сарадње између руског и српског народа и двају братских држава.

     Такође, овај догађај је својим присуством увеличао и већи број сарадника нашег Центра и других званица, попут: Пречасног јереја Бошка Р. Маринкова, секретара Центра за истраживање православног монархизма и председника нашег Одбора за културу; г-дина Алексеја Дмитријевича Карева, представника Међународног друштвеног фонда јединства православних народа и дописника телевизије Russia Today; г-дина Мирослава Паровића, председника Треће Србије, шефа одборничке групе Треће Србије у Скупштини града Новог Сада и саветника градоначелника Новог Сада за енергетику; проф. Мирослава Ј. Илића, заменика председника Скупштине града Новог Сада и председника скупштинске Комисије за односе са верским заједницама; г-дина Митра Шобота, одборника у Скупштини града Новог Сада; г-дина Ђорђа Несторовића, старешине Удружења Шајкаша и њихових потомака ''Вожд Ђорђе Стратимировић'' и др.

     Иначе, поменутим Царским Одличјем, Императорском Медаљом ''Јубилеј Свенародног Подвига 1613-2013'', је одликован већи број високих личности из домена духовног, војног, националног, пословног и политичког живота Русије, као и невелик број странаца.

     Међу поменуте спадају и многи руски Архијереји као што су: Његово Високопреосвештенство Г.Г. Корнилије, Митрополит Талински и Све Естоније; Његово Високопреосвештенство Г.Г. Јосиф, Митрополит Иваново-Вознесенски; Његово Високопреосвештенство Г.Г. Владимир, Митрополит Омски и Таврически; Његово Високопреосвештенство Г.Г. Пантелејмон, Митрополит Краснојарски и Ачински; Његово Високопреосвештенство Г.Г. Јелисеј, Архиепископ Сурожски; Његово Високопреосвештенство Г.Г. Исидор, Архиепископ Јерапољски (Јерусалимска Патријаршија); Његово Високопреосвештенство Г.Г. Сава, Архиепископ Тирасопољски и Дубосарски; Његово Високопреосвештенство Г.Г. Јустинијан, Архиепископ Наро-Томински; Његово Високопреосвештенство Г.Г. Кирил, Архиепископ Сан-Фанцишки и Западноамерички; Његово Преосвештенство Г.Г. Тихон, Епископ Подољски; Његово Преосвештенство Г.Г. Никон, Епископ Добрјански и др.

     Од славодобитника реченог Признања, из политичког живота Русије, наведимо само: г-дина Алаксандра Дмитриевича Беглова, опуномоћеног представника Председника Руске Федерације у Централном федералном округу; г-дина Виктора Васиљевича Игњатјева, главу Републике Чувашије; г-дина Виктора Ивановича Назарова, губернатора Омске области; др Сергеја Николајевича Бабурина, бившег заменика председника Државне Думе у два сазива; г-дина Александра Лиева, министра одмаралишта и туризма Аутономне Републике Крим и др.

     Немали је број и високих руских војних и козачких официра, који су одликовани овом Медаљом, а међу њих спадају и: ђенерал-пуковник А. А. Сидоров, командант Западног војног округа; ђенерал-пуковник проф. Ј. А. Крилов; ђенерал-мајор Ј. А. Дашкин; ђенерал-поручник А. В. Картаполов, начелник штаба првог заменика команданта војски Западног војног округа; г-дин Валериј Алексејевич Красних, атаман Рјазањског козачког округа; г-дин Виктор Сиденко, атаман Белогорске реонске козачке општине ''Свјатогор'' Кримске паланке Запорошке Војске и др.

       Међу малобројне српске носиоце ове Императорске Медаље спадају и: Његово Преосвештенство Г.Г. Иринеј, Епископ Митрополије Аустралијско-Hовозеландске, духовни покровитељ Центра за истраживање православног монархизма; Пречасни протонамесник Немања С. Мрђеновић, директор Центра за истраживање православног монархизма; Пречасни јереј Бошко Р. Маринков; Часни ђакон Хаџи Ненад М. Јовановић; г-дин Бојан Д. Старчевић и г-дин Јевђа А. Јевђевић, старешина Савеза ''Српски Соко'' и Почасни Атаман Руске козачке војске.

   На послетку, напоменимо да нас је, у склопу свих ових догађања, посебно обрадовало интересовање за рад нашег Центра на пољу хералдике, које је показао Његово Благородије г-дин др Георгије Вадимович Вилинбахов, државни хералд Руске Федерације, председник Хералдичког савета при Председнику Руске Федерације и заменик директора Државног музеја ''Ермитаж'', који је, такође, био један од чланова високе руске делегације на поменутој научној конференцији.

   Изложено нам даје повода да верујемо у још плоднију руско-српску сарадњу на пољу православног монархизма и хералдике, а на ползу наших многострадалних православних народа и њихових Владарских Домова!

НА РУССКОМ
рус

ÎN ROMÂNĂ
rom

НА БЪЛГАРСКИ
бул

IN ENGLISH
eng

EN ESPAÑOL
esp

Српска Православна Црква

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара

Епархија Западноевропска 
- Холандија


Српска Православна Парохија 
Светога Василија Великога 
- Хелсингборг

Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Димитрије Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Фондација Принцезе Јелисавете Карађорђевић

Руски Царски Дом

Грузински Краљевски Дом

Грчки Краљевски Дом

Друштво Српских Грбоносаца ''Милош Обилић''

Руска хералдичка колегија

Сибирска хералдичка колегија

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Хералдички Уметник Срећко Никитовић

Хералдички Уметник Небојша Дикић

Уметничка Радионица ''Завештање''

ПОСМАТРАЧ

Издавачка кућа ''Конрас''

Савез Православних Хоругвоносаца

Русское Имперское Движение

Руске победе

Иконограф
Драган Јовановић

Српска.рувеб мајстор Преузмите банер Преузмите банер