Грб Краљевине Србије Грб Центра

EDICT OF MILAN 313-2013
МИЛАНСКИ
ЕДИКТ

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ

SPIRITUAL PATRONAGE
ДУХОВНИ
ПОКРОВИТЕЉ

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ДРЖАВОТВОРНЕ И
ПРАВНЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR THEOLOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
БОГОСЛОВСКЕ
СТУДИЈЕ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''

Удружење за Борбу
Против Болести Зависности
''Свитање''
УДРУЖЕЊЕ ЗА БОРБУ
ПРОТИВ БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ
''СВИТАЊЕ''

 

Facebook
Facebook

 

ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ
Чланица:

Conférence Monarchiste Internationale
Међународнa
Монархистичкa
Конференцијa

064/ 800 47 90
czipm@yubc.net

ОСВЕЋЕЊЕ СПОМЕНИКА
ЦАРУ НИКОЛАЈУ У БЕОГРАДУ
''Док постоји макар и најмања нада да се избегне крвопролиће, ми ћемо деловати у том правцу. Ако, упркос нашој искреној жељи, уложени напори не буду имали успеха, Ваше Височанство може бити уверено у то, да Русија ни у ком случају неће остати равнодушна према судбини Србије''

(из писма Његовог Императорског Величанства Цара Николаја II Романова од Русије, Његовом Краљевском Височанству Престолонаследнику Александру Карађорђевићу од Србије, од 14. јула 1914).


+ + +


   На Ђурђиц, 3.(16) новембра 2014. године Господње у престоном српском граду је, та торжественој и повесној свечаности, освештан споменик Светом Цару-Мученику и Страстотерпцу Императору Николају II Романову од Русије.

   Споменик је постављен у Девојачком парку, поред некадашње зграде Скупштине Србије и преко пута Старог и Новог Краљевског Двора, тј. управо на месту где се некеда налазило руско Царско посланство, које је срушено у зликовачком бомбардовању Београда 1941. године Господње.

   Заједно са постаментом, споменик цару Николају је тежак више од 40 тона, висок је око 7,5 метара, а сама скулптура висока је око 3,5 метра, а својим уметничким дојмом и изгледом, свакако, спада међу најлепше споменике, који данас красе наш престони град.

   Овај монумент Светом Цару Николају освештао је Његова Светост Патријарх Mосковски и Све Русије Г.Г. Кирил I, у присуству Његове Светости Г.Г. Иринеја Архиепископа Пећког, Митрополита Београдско-карловачког и Патријарха Српског.

   Патријарх Кирил је рекао да је откривање и освећење споменика важан догађај који, без сваке сумње, има историјски значај. Наводећи да је Цар Николај Други урадио пуно на спасавању Срба и читаве Европе, патријарх Кирил је указао да је "он жртвовао своју круну, царство и живот ради спасења Србије". Поглавар Руске Православне Цркве је истакао и да је први споменик у част Цара, у Европи ван Русије, подигнут управо у Србији.

   Према његовим речима, сећање на Императора Николаја Другог се чувало у српском народу чак и у временима када се о руском народу говорило само лоше или се ћутало. "Када говоримо о пријатељству и братству са српским народом ми не износимо само декларацију, која је одвојена од живота, ми говоримо речи које су испуњене историјском истином", поручио је патријарх Кирил.

   Узимајући реч после Свјатјејшег и високог госта, Патријарх Српски Иринеј је истакао да је данас велики дан за Београд, Србију и српски народ, који се налази у земљи и у српским земљама, али и изван њих.

   Како је истакао, споменик у Улици краља Милана, није само споменик него и лик светог мученика. Према његовим речима, једна од тих трагичних карика јесте судбина цара Николаја Другог и његове породице.

   ''Овај споменик је лик и великомученика, који је као хришћанин помогао нашем народу током Великог рата – истакао је Патријарх Иринеј и захвалио свима, који су помогли да споменик буде подигнут у центру Беогарда и да нас подсећа на велико доба, велико дело руског Цара, које је равно највећим хришћанским делима'', истакао је Патријарх Иринеј и наставио:

     ''Освећење споменика Светом Мученику Цару Николају велики је дан са све Србе ма где живели, јер је његова помоћ Србији равна највећим хришћанским делима. Пред овим спомеником нећемо се само сећати историје, већ ћемо се Цару Николају молити да нам помогне и заштити нас.''

   Његова Екселенција г-дин Томислав Николић, председник Србије, је рекао да Београд овим спомеником добија још један нови симбол старог пријатељства - симбол пријатељства са Русијом, а уједно и место на којем ће се грађани сусретати, састајати и подсећати на вредности заједничке историје: - Овај споменик у срцу Београда сија у славу Цара мученика Николаја Другог, као знак вечне победе доброте и правде владарске и људске жртве за вредности веће од човека и Цара, веће од живота" рекао је председник Николић додајући да ће споменик "сијати занавек".

   Председник је напоменуо да је споменик дело најпознатијих руских скулптора Андреја Ковачука и Генадија Правотворова и београдског архитекте Јанка Крстића, који је осмислио амбијент у којем ће споменик стајати: - Овде ћемо лакше оцењивати пријатељства у свом животу, учећи на примеру искрене оданости последњег руског Цара према Србији. Уз низ значајних споменика подигнутих у славу руских сабораца у оба светска рата, Београд данас међу своје најлепше историјске приче са захвалношћу и чашћу уписује и споменик руском Цару Николају Другом Романову, поклон руског историјског друштва, дар Руске Федерације Србији.

   ''Као да је једна рука исписивала странице историје Србије и Русије. Без обзира на време и место, без обзира на облик друштвеног уређења, на то ко је на власти и како се та власт назива, борба за слободу, често за голи живот и библијско страдалаштво у томе заједничке су карике у светом ланцу трајања српског и руског народа, Србије и Русије", рекао је г-дин Николић и додао:

   ''цар Николај Други Романов убијен је ритуално, убијано је хришћанство и подршка Словенству. Ипатјевски дом је постао место патње и голготе, а убиство Царске Породице, симбол страдања за друге''.

   Потом је истакао да се после учињеног цареубиства, братолубилачки рат у Русији разбуктао још више, а да је, већ тада, Цар Николај Други за српски народ био Светац.

   Г-дин Николић је подсетио и да је Патријарх Кирил својевремено рекао да и данас постоје многи, који би хтели да се заувек затре сећање на Свете царске Мученике и додао да овим чином Србија показује да се тако нешто никада неће десити, додајући:

   ''Београд данас међу своје најлепше историјске приче, са захвалношћу, уписује и споменик руском Цару Николају Другом Романову.''

   Откривању споменика присуствовало је више стотина житеља српске престонице, које кишно и ветровито време није спречило да одају почаст великом руском Цару и његовој братској земљи и народу.

   Осим тога, овај повесни чин су својим присуством увеличали и: Његово Високопреосвештенство Г.Г. Иларион, Митрополит Волоколамски; Његово Преосвештенство Г.Г. Хризостом, Епископ Зворничко-тузлански; Његово Преосвештенство Г.Г. Атанасије, Епископ Бихаћко-петровачки; Његово Преосвештенство Г.Г. Арсеније, Епископ Топлички; Његово Преосвештенство Г.Г. Иринеј, Епископ Бачки; Његово Преосвештенство Г.Г. Давид, Епископ Крушевачки; Његово Преосвештенство Г.Г. Теодосије, Епископ Рашко-призренски; Његово Преосвештенство Г.Г. Антоније, Епископ Моравички; Његово Преосвештенство Г.Г. Сергије, Епископ Солнечногорски; Његово Преосвештенство Г.Г. Јероним, Епископ Јегарски; Његово Преосвештенство Г.Г. Јоаким, Епископ Полошко-кумановски и Мјестобљуститељ Дебарско-кичевски; бројно српско и руско свештенство; високи представници Војске Србије; Његова Екселенција г-дин Велимир Илић, министар за ванредне ситуације; Његова Екселенција г-дин Владимир Мединскиј, министар културе Руске Федерације; г-дин Синиша Мали, градоначелник Београда; г-дин Александар Чепурин, амбасадор Руске Федерације, г-дин Горан Весић, градски менаџер Београда; г-дин Александар Лукић, помоћник градског секретара за културу; г-дин Ненад Поповић, председник Фондације ''Руски некропољ'' и други.

   Приликом освећења певао је Београдски мушки хор, под диригентском палицом Часног ђакона Владимира Руменића, а свечаност је окончана полагањем венаца од стране г-де Николића, Чепурина и Малог.

   Свечаност је испратио велики број представника седме силе, тако да је извештаје о њему донео врло велики број новинских агенција, електронских и писаних медија из Србије, Републике Српске, Русије, Црне Горе, Македоније, Украјине, Турске и других земаља.

   Част да изму учешћа у овако значајном догађају, догађају на који је наш главни град чекао готово читав један век, имали су и сарадници Центра за Истраживање Православног Монархизма и нашег Одбора за Хералдичке и Генеалошке Студије, Часни ђакон Хаџи Ненад М. Јовановић и проф. Љубодраг Љ. Грујић, херолд Краљевског Дома Србије.

+ + +


Беседа Његове Светости Патријарха московског
и све Русије Кирила на освећењу
споменика императору Николају II
16. новембра 2014. године у Београду


   Преосвећени архипастири, драги оци, браћо и сестре!

   Ево нас, освештасмо споменик руском императору и мученику Николају II, подигнут на прекрасном месту у Београду. Налазећи се данас пред овим спомеником, одужујемо се последњем руском самодршцу, чији се светли лик и име поштује далеко ван граница наше Отабџине, настанивши се у срцима Срба.

   У августу када је Аустроугарска напала Србију, цар је без колебања одговорио на позив за помоћ српског принца регента Александра. Руски император није желео рат, није желео жртве нити проливање крви, што обавезно прати сваки војни сукоб. Али, пошто је исцрпео све покушаје за очување мира, објавио је мобилизацију руске армије, преузевши на своја плећа огроман терет моралне одговорности.

   Ношени таласом патриотизма, првих дана и месеци Великог рата војници су као један пошли за својим врховним вођом. Али касније је наш народ заведен, и одрекавши се цара, Отаџбине, вере, привучен обећањима о социјалном благостању и једнакости, срушио је сопствену земљу и светиње предака. Цар Николај и његова породица су, боравећи у потпуној самоћи у кући породице Ипатјев у Јекатеринбургу на Уралу, сачували своју чврсту веру, посвећеност Богу и љубав према Русији. Оно што ми знамо о последњим данима живота ове породице јесте задивљујуће истински хришћански однос према патњи, понижавању и самој смрти.

   У совјетско време у нашој земљи су покушавали да избришу сећање на Императора Николаја II и да оцрне период његове владавине, представљајући људима лик реакционара, који је представљао упориште социјалне неправде и извора свих невоља. Време је ставило све на своје место. Данас у нашој земљи име последњег руског императора многи људи везују за жртвени подвиг служења и посвећености Отаџбини и хришћански дух самопрегора за ближње.

   Радује нас што се и у српском народу чува љубав према цару Николају, који је тако много учинио да Србија остане слободна земља. За све Србе руски император је важна историјска личност, изузетна по свом значају. Срби га поштују не само као државника и светитеља Православне Цркве, већ и као заштитника српског народа.

   Желео бих да се срдачно захвалим свима онима који су учествовали у припреми, промоцији и реализацији пројекта стварања тог значајног споменика, како са руске, тако и са српске стране. Изражавамо посебне речи захвалности властима Русије и Србије, црквеним великодостојницима Српске Патријаршије, дародавцима и добротворима који су дали свој допринос изради споменика, вајарима и идејним творцима читаве замисли.

   Изражавам наду да ће сваки човек који буде долазио на ово место одати почаст и поштовање жртвеној љубави императора Николаја II према Србији и њеним становницима. Уверен сам да ће споменик који је подигнут постати очигледан симбол тесних веза између наша два народа, које се ослањају на заједничку прошлост и садашњост, а усмерене су ка будућности.

   Молитвама светог цара мученика Николаја нека сачува Господ у миру, на много година и у благостању, народе Србије и Русије.

+ + +НА РУССКОМ
рус

ÎN ROMÂNĂ
rom

НА БЪЛГАРСКИ
бул

IN ENGLISH
eng

EN ESPAÑOL
esp

Српска Православна Црква

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара

Епархија Западноевропска 
- Холандија


Српска Православна Парохија 
Светога Василија Великога 
- Хелсингборг

Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Димитрије Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Фондација Принцезе Јелисавете Карађорђевић

Руски Царски Дом

Грузински Краљевски Дом

Грчки Краљевски Дом

Друштво Српских Грбоносаца ''Милош Обилић''

Руска хералдичка колегија

Сибирска хералдичка колегија

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Хералдички Уметник Срећко Никитовић

Хералдички Уметник Небојша Дикић

Уметничка Радионица ''Завештање''

ПОСМАТРАЧ

Издавачка кућа ''Конрас''

Савез Православних Хоругвоносаца

Русское Имперское Движение

Руске победе

Иконограф
Драган Јовановић

Српска.рувеб мајстор Преузмите банер Преузмите банер