Грб Краљевине Србије Грб Центра

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ПОЛИТИЧКУ
ТЕОРИЈУ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''

Удружење за Борбу
Против Болести Зависности
''Свитање''
УДРУЖЕЊЕ ЗА БОРБУ
ПРОТИВ БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ
''СВИТАЊЕ''

 

ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ

064/ 11 67 568
czipm@yubc.net

ВАЖНА И ПРИЈАТНА
СРПСКО-РУСКА МАНИФЕСТАЦИЈА
   У склопу пројекта СРПСКО-РУСКА САРАДЊА у четвртак, 14. јуна 2012. амбасадор Руске Федерације у Србији, г. Александар Конузин и председник Општине Бачка Паланка, г. Драган Бозало, свечано су  открили СПОМЕН-ПЛОЧУ шесторици руских педагога који су између два светска рата живели и радили у Бачкој Паланци.
   Спомен-плоча се налази на зиду бачкопаланачке гимназије "20. октобар". Након говора г. Конузина, који се захвалио свима који су на овај начин одали поштовање руским педагозима, гости су у амфитеатру гимназије присуствовали промоцији монографије о руској емиграцији у Војводини "Самовари у равници" о којој су говорили др Милан Мицић - историчар, књижевник, један од рецензената монографије и заменик Покрајинског секретара за културу, затим Алексеј Борисович Арсењев - аутор монографије, Звонко Јојић - издавач монографије и руководилац пројекта СРПСКО-РУСКА САРАДЊА из Уметничке радионице ЗАВЕШТАЊЕ и у име једног од организатора овог дешавања, Друштва чланова Матице српске Бачке Паланке - др Небојша Кузмановић.
   У уметничком делу програма учествовао је кантаутор Ненад Јовићевић, који је свирао и певао руску духовну музику. Програм је зналачки водио Пречасни јереј отац Бошко Р. Маринков, директор Центра за истраживање православног монархизма и подпредседник Друштва српско-руског братства "Евгеније Родионов" из Петровграда.
   У холу гимназије присутни су погледали изложбу фотографија и докумената из монографије "Самовари у равници", као и изложбу о историјату Руске Православне Заграничне Цркве, коју су приредили историчари Дома руског зарубежја "А. Солжењицин" из Москве и отац Владимир Цуриков из манастира Руске Цркве у Џорданвилу, САД.
   Говорећи о пројекту СРПСКО-РУСКА САРАДЊА, Звонко Јојић је нагласио да је он покренут са циљем подизања свести о нужности дубљег повезивања наша два народа у области културе, образовања, привреде и духовности.
   Монографија о Руској емиграцији у Војводини представља камен темељац овог пројекта, као и полазну основу свих дешавања и активности које су пројектом предвиђене.
   Значај и улога Руске емиграције на нашим просторима су од непроцењиве важности. Не постоји ни један сегмент живота у коме ови дивни људи нису, не само узели учешће, већ и били носиоци изградње свега у то време започетог. У то време кад је нашем народу било најтеже (изашло се из Балканских ратова и првог светског рата са преко милион изгинулих мушких глава), у многим сегментима држава је остала без елите и људи који су били стубови и носиоци друштва, а државу и све њене институције требало је градити и стварати.
   Руско свештенство, инжињери, архитекте, уметници, културни, просветни и здравствени радници, кадети, пилоти... Cви они узели су учешће у изградњи и обнови ратом опустошене земље.
   Својим широким образовањем и огромним знањем допринели су оснивању значајних институција као што су Институт за ратарство и повртарство, Институт за водопривреду, Београдска балетска школа и многе друге.
   Узели су учешће у просветном систему Краљевине СХС. Преко 1500 Руса радили су као просветни радници, учили и васпитавали децу, али и градили просветне институције и оснивали многе стручне школе и факултете.
   Промовишући овај пројекат, наглашава Звонко Јојић, путовали смо по целој Војводини, подсећали људе о значају доприноса Руске емиграције и позивали их да се придруже нашем пројекту, како би смо заједно промовишући значај Руске емиграције подигли свест о нужности дубљег повезивања наших народа у областима културе, образовања, привреде и духовности.
   Изузетно важна активност нашег пројекта је постављање и откривање спомен-плоча и споменика знаменитим Русима који су својим радом и резултатима тог рада задужили све нас. Као нешто што је нама изузетно важно, желим да споменем да смо недавно договорили подизање споменика Светом Јовану Шангајском у Кикинди и додељивање његовог имена кикиндском тргу.
   Посебну пажњу посветићемо обнови гробних места и надгробних споменика руске емиграције на нашим просторима.
   Жеља нам је да реализацијом програма интерактивног учења руског језика у свим школама на територији Војводине, вратимо руски језик у наше школе, као и да успоставимо конкретнију сарадњу у области просвете.
   Као и предходних година, биће организоване узајамне посете основаца српске и руске деце, братимљење школа као и хорова и културно уметничких друштава.
   Такође, кроз наш пројекат промовисаћемо на територији Србије руску књижевност, уметност, руску кинематографију, хорове, фолклор, објављивати и представљати књиге савремених руских песника у оквиру едиција часописа за уметност и културу МОЈА ЋИРИЛИЦА. Такође, у сарадњи са нашим партнерима из Руске Федерације, објављиваћемо и промовисати дела наших аутора на територији Руске Федерације и представљати нашу културу, уметност и духовност.
   У овом смеру је ишло и излагање директора нашег Центра, Пречасног јереја оца Бошка Р. Маринкова, који је, осим што је водио програм, прочитао текст о историјату Руске Заграничне Цркве. Такође, говорећи своју духовну и националну поезију, сведочио је заједничке вредности два једноверна и једноплемена народа.
Српска Православна Црква

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара

Епархија Западноевропска 
- Холандија


Српска Православна Парохија 
Светога Василија Великога 
- Хелсингборг

Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнегиња Јелисавета Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Никола и Кнегиња Љиљана Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Димитрије Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Фондација Принцезе Јелисавете Карађорђевић

Руски Царски Дом

Грузински Краљевски Дом

Грчки Краљевски Дом

Монархистички Гласник

Друштво Српских Грбоносаца ''Милош Обилић''

Руска хералдичка колегија

Сибирска хералдичка колегија

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Хералдички Уметник Срећко Никитовић

Хералдички Уметник Небојша Дикић

Уметничка Радионица ''Завештање''

ПОСМАТРАЧ

Издавачка кућа ''Конрас''

Каљевски Ред Витезова

Равногорски Покрет Вишеград

Савез Православних Хоругвоносаца

Русское Имперское Движение

Руске победе

Иконограф
Драган Јовановићвеб мајстор Преузмите банер Преузмите банер