Грб Краљевине Србије Грб Центра

EDICT OF MILAN 313-2013
МИЛАНСКИ
ЕДИКТ

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ

SPIRITUAL PATRONAGE
ДУХОВНИ
ПОКРОВИТЕЉ

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ДРЖАВОТВОРНЕ И
ПРАВНЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR THEOLOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
БОГОСЛОВСКЕ
СТУДИЈЕ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''

Удружење за Борбу
Против Болести Зависности
''Свитање''
УДРУЖЕЊЕ ЗА БОРБУ
ПРОТИВ БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ
''СВИТАЊЕ''

 

Facebook
Facebook

 

ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ
Чланица:

Conférence Monarchiste Internationale
Међународнa
Монархистичкa
Конференцијa

064/ 800 47 90
czipm@yubc.net

ОТКРИВАЊЕ И ОСВЕЋЕЊЕ СПОМЕНИКА
ПРЕПОДОБНОМ СИМЕОНУ МИРОТОЧИВОМ
   У Бањалуци, престоном граду западне српске Државе, на дан Светог Мученика Калистрата, 27. септембра (10. октобра) 2014. године Господње, одиграо се повесни догађај и свечаност од повесног и заветног значаја за српску прошлост, садашњост и будућност.

   Овог благословеног и великог дана је, на платоу испред Музеја Републике Српске, који је од тога дана понео назив Трга Достојанства, постављен, откривен и освештан споменик Светом Преподобном Симеону Мироточивом – Великом Жупану Стефану Немањи, а у склопу обележавања 900. годишњице од рођења родоначелника Светородне српске Царске Династије Немањића и утемељитеља српске државности.

   Овиме је град Бањалука, као један од главних центара и носилаца савременог српског државотворног импулса, постао једино несто у свету, којег краси споменик родитељу српске Државе и великом српском молитвенику пред Престолом Господа Сведржитеља, Цара Славе.

   У овом повесном збитију су учешћа узели: Његова Светост Архиепископ Пећки, Митрополит Београдско-карловачки и Патријарх Српски Г.Г. Иринеј; Његово Преосвештенство Епископ Бањалучки Г.Г. Јефрем; свештенство Епархије Бањалучке; Његово Превасходство г-дин Милорад Додик, председника Српске; Њена Екселенција г-ђа Жељка Цвијановић, председник Владе Српске, са осталим министрима из њеног Кабинета; Његова Екселенција г-дин проф.др Емил Влајки, потпредседник Српске; г-дин Драган Давидовић, директор Секретаријата за вере при Влади Српске, г-дин Далибор Ратић, саветник председника Српске; г-дин академик Рајко Н. Кузмановић, председник Академије наука и уметности Српске; г-дин Владимир Николић, генерални конзул Србије у Бањалуци; г-дин Слободан Гаврановић, градоначелник Бањалуке; г-дин Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада и бројне друге угледне званице из обе српске државе.

   Поменути споменик је дело новосадског академског вајара г-дина Љубомира Шћепановића, а сачињен је и дарован народу Српске трудом и залагањем Фондације ''Достојанство'' из Новог Сада, те су, зато, испред Фондације, нарочито значајан допринос у читавом пројекту, као и самој овој свечаности, дали и: г-дин Мирослав Паровић, г-дин Александар Ђурђев, г-дин Мирослав Илић, г-дин доц.др Андреј Фајгељ, г-дин Митар Шобот и др.

   Приликом свечаности откривања и освећења споменика, сабраном народу су се обратили: Његова Светост Архиепископ Пећки, Митрополит Београдско-карловачки и Патријарх Српски Г.Г. Иринеј; Његово Превасходство г-дин Милорад Додик, председника Српске; г-дин Слободан Гаврановић, градоначелник Бањалуке; г-дин Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада и г-дин Мирослав Паровић, председник политичке организације Трећа Србија из Новог Сада.

   Обраћајући се сабраним Бањалучанима, г-дин Мирослав Паровић је, између осталог, истакао: ''Прошло је девет векова од рођења Стефана Немање, утемељитеља прве српске независне државе и творца српске државотворне философије. Карађорђе и Милош су, руковођени управо том философијом и тим наслеђем, пре више од два века створили другу независну српску државу. Данас, у трећем миленијуму, ми као народ, имамо и право и обавезу да по трећи пут изградимо јаку, независну и стабилну српску државу на Балкану''.

   Настављајући своје обраћање, г-дин Паровић је изрекао и речи, које су наишле на посебно бурно и топло одобравање свих сабраних рекавши: ''Надам се да ће овај споменик снажно повезати две државе, које ће бити једна'' и завршио покличем: ''Живела Српска, Живела Србија, Живело Српство!''

   Председник Српске, г-дин Милорад Додик, говорио је о значају Стефана Немање и овог споменика, истакавши како ће се трудити да: ''Република Српска у будућности буде што мање ентитет, а што више држава''. Настављајући своје обраћање, додао је: ''То је легитимна тежња једног народа и она не би требала да изазове било чија супротстављања. Ако други народи имају то право и ако су други народи, на развалинама Југославије, у које је српски народ положио толико својих синова и кћери, добили то право, зашто то не може имати и Република Српска? Наш позив за јачањем Републике Српске није позив на насиље. Ми то желимо да постигнемо на легитиман и легелан начин. И подизање овог споменика је доказ томе, јер ово је једини споменик Стефану Немањи у било којем српском граду и, стога, се захваљујем свима, који су учинили напоре да се овај споменик данас нађе овдје, на мјесту које је, чини ми се, годинама само њега чекало.''

   Његова Светост Патријарх Српски Иринеј је, у својој беседи, нагласио да је Стефан Немања оставио трајан споменик у српској историји, те да су његове поруке упућене Србима и данас актуелне: "Речи Стефана Немање упућене Србима су да чувају своју веру, језик, културу и историју. Те речи било би добро данас поновити и у Републици Српској и Србији и Србима широм света".

   Наведене речи Његове Светости, сасвим су на трагу заветне поруке Светог Преподобног Јустина Ћелијског, који рече: ''Програм и план наше народне историје дали су наши славни цареви и краљеви, на челу са Светим Савом'', као и блаженопочившег угодника Божијег наших дана, Епископа Будимског Г.Г. др Данила (Крстића) : ''Што се Срба тиче, они никада не могу заборавити своју прву љубав - династију Немањића''.

   Духовни отац и предстојатељ народа српског, Патријарх Иринеј, као онај који је уведен у истоветни опит Вере и отачаствољубља, као и поменути наши Свети Оци, рекао је и да су таква поука и савети Стефана Немање потребни и данас српском народу, а потом је у присуству Његовог Преосвештенства Епископа Бањалучког Г.Г. Јефрема и уз саслужење више бањалучких свештеника и ђакона, освештао нови споменик, предајући га житељима престоног града Српске, као подстрек за угледање на великог ревнитеља за Веру истиниту и прародитеља српске државности.

   Поносни смо што можемо да известимо да је и Центар за Истражиавње Православног Монархизма дао свој, иако скромни, допринос у остварењу овог значајног, духовног, културног и државотворног подухвата, са којег је Радио-телевизија Републике Српске известила у свом директном преносу, док су и бројни други електренски и штампани медији донели извештаје.

   У том смислу, своје умеће и таленте су у службу остварења ове пламените замисли ставили наши и сарадници: Пречасни јереј Бошко Р. Маринков, секретар Центра и председник нашег Одбора за Културу; Часни ђакон Хаџи Ненад М. Јовановић, заменик директора Центра и председник Одбора за Хералдичке и Генеалошке Студије, као и хералдички уметник г-дин Срећко М. Никитовић и калиграф г-дин Светозар Пајић, сарадници Одбора за Хералдичке и Генеалошке Студије Центра за Истраживање Православног Монархизма.

   Управо због тога је и Часни ђакон Хаџи Ненад М. Јовановић, имао велику част да, испред Центра за Истраживање Православног Монархизма, узме учешће у овој свечаности, а на љубазни и братски позив домаћина и организатора из Бањалуке и Новог Сада.

+ + +

НА РУССКОМ
рус

ÎN ROMÂNĂ
rom

НА БЪЛГАРСКИ
бул

IN ENGLISH
eng

EN ESPAÑOL
esp

Српска Православна Црква

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара

Епархија Западноевропска 
- Холандија


Српска Православна Парохија 
Светога Василија Великога 
- Хелсингборг

Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Димитрије Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Фондација Принцезе Јелисавете Карађорђевић

Руски Царски Дом

Грузински Краљевски Дом

Грчки Краљевски Дом

Друштво Српских Грбоносаца ''Милош Обилић''

Руска хералдичка колегија

Сибирска хералдичка колегија

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Хералдички Уметник Срећко Никитовић

Хералдички Уметник Небојша Дикић

Уметничка Радионица ''Завештање''

ПОСМАТРАЧ

Издавачка кућа ''Конрас''

Савез Православних Хоругвоносаца

Русское Имперское Движение

Руске победе

Иконограф
Драган Јовановић

Српска.рувеб мајстор Преузмите банер Преузмите банер