Грб Краљевине Србије Грб Центра

EDICT OF MILAN 313-2013
МИЛАНСКИ
ЕДИКТ

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ

SPIRITUAL PATRONAGE
ДУХОВНИ
ПОКРОВИТЕЉ

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ДРЖАВОТВОРНЕ И
ПРАВНЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR THEOLOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
БОГОСЛОВСКЕ
СТУДИЈЕ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''

Удружење за Борбу
Против Болести Зависности
''Свитање''
УДРУЖЕЊЕ ЗА БОРБУ
ПРОТИВ БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ
''СВИТАЊЕ''

 

ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ
Чланица:

Conférence Monarchiste Internationale
Међународнa
Монархистичкa
Конференцијa

064/ 800 47 90
czipm@yubc.net

СВЕТОСАВСКА ТРИБИНА У БЕЧУ
   Српско Просветно и Културно Друштво ''Просвјета'' из Аустрије је, 19. јануара (1. фебруара) 2014. године Господње, организовало предавање на тему ''Законоправило Светог Саве кроз векове'', у склопу својих традиционалних ''Духовних разговора'', који се одржавају сваке прве суботе у месецу и који представљају окосницу духовне и интелектуалне активности српске дијаспоре у Бечу.

   Овога пута су предавачи били гости из Београда, чланови Струковног Удружења Правника ''Номоканон'', међу којима је и г-дин Стефан Д. Стојков, који је и председник нашег Одбора за Државотворне и Правне Студије и који је произнео своје запажено предавање на тему: ''Историјско-правни значај Номоканона Светог Саве'' (погледајте овде).

   Наш уважени сарадник је, у свом обраћању, нарочито истакао колики је значај Светог Саве као утемељивача Српске Православне Цркве и као најзначајнијег и највећег српског просветитеља, а речено се најбоље огледа управо у његовом раду на доношењу овог државотворног правног зборника. Специфичне карактеристике српске срењовековне Државе, која је била заснована на хармонији Цркве, Државе и државотворног српског народа, допринеле су да овај правни споменик - темељ српске државности и Цркве – буде сачињен по византијским узорима, зборницима црквеног и световног права, али са специфичностима, које је носила особеност српске Државе. Оно што је најзначајније, а у светлу појединих одредби и материје, коју овај зборник уређује, истакнуто је да је Србија Немањића доношењем Законоправила постала правна Држава тог времена, у коме је у духу православног хришћанства, изражена социјална компонента појединих норми, као и јасно диференцирање и немешање световне власти у црквена питања, све у складу са доминирајућим начелом црквено-државне симфоније.

   Публика, окупљена у просторијама Српске Православне Црквене Општине у Бечу, тј. у свечаној сали Храма Светог Саве у Бечу са великом пажњом и радозналошћу је слушала надахнуте предаваче, а потом ангажовано учествовала у разговору који је уследио. Централна тема предавања, али и разговора, био је значај тог, како су предавачи истакли, „првог српског устава“ , који је у историјском европском контексту био један од првих правних докумената уопште.

   Вишевековно поштовање и трајање Законоправила у Српској Цркви, које је у себи садржало одреднице које су уређивале део црквеног, али и световног живота у Србији тога доба, значајно је као један од каснијих елемената континуитета српске државности кроз векове, чинећи својеврсну спону између средњовековне Царевине и дугог процеса успостављања модерне српске Државе.

   Тема разговора је био и савремени однос одговорних према том прворазредном српском историјском и правном споменику , јер је било велико разочарење чути да процес приређивања Законоправила и његовог превода на савремени српски језик не напредује, па и да се појављују и потешкоће у том процесу.

   Након обраћања г-дина Стојкова, адвоката г-дина Владимира Штрбца и г-дина Мијодрага Иванића, уследила је жива дискусија, која је била последица изузетно великог интересовања за овај српски правни зборник и вредности, које је у себи интегрисао, а у односу на данашње прилике и колапс модерне српске Државе и друштва. Говорено је о околностима, стању и односу данашње српске Државе и правосуђа, према тековинама светосавске државности, као и друштвене свести, настале на развалинама атеизма, потрошачког материјализма и безбожништва.

   Извештаје са овог значајног сабрања у Бечу донели су и Интернет сајтови Струковног Удружења Правника ''Номоканон'' (погледајте овде) и Српског Просветног и Културног Друштва ''Просвјета'' (погледајте овде).

НА РУССКОМ
рус

ÎN ROMÂNĂ
rom

НА БЪЛГАРСКИ
бул

IN ENGLISH
eng

EN ESPAÑOL
esp

Српска Православна Црква

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара

Епархија Западноевропска 
- Холандија


Српска Православна Парохија 
Светога Василија Великога 
- Хелсингборг

Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Димитрије Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Фондација Принцезе Јелисавете Карађорђевић

Руски Царски Дом

Грузински Краљевски Дом

Грчки Краљевски Дом

Друштво Српских Грбоносаца ''Милош Обилић''

Руска хералдичка колегија

Сибирска хералдичка колегија

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Хералдички Уметник Срећко Никитовић

Хералдички Уметник Небојша Дикић

Уметничка Радионица ''Завештање''

ПОСМАТРАЧ

Издавачка кућа ''Конрас''

Савез Православних Хоругвоносаца

Русское Имперское Движение

Руске победе

Иконограф
Драган Јовановићвеб мајстор Преузмите банер Преузмите банер