Грб Краљевине Србије Грб Центра

SPIRITUAL PATRONAGE
ДУХОВНИ
ПОКРОВИТЕЉ

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ
(2005-2016)

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ДРЖАВОТВОРНЕ И
ПРАВНЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR THEOLOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
БОГОСЛОВСКЕ
СТУДИЈЕ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИНАБАВИТЕ НАША ИЗДАЊА
НАБАВИТЕ НАША ИЗДАЊА

 

Facebook
Facebook

 

YouTube
YouTube

 

Удружење за Борбу
Против Болести Зависности
''Свитање''
УДРУЖЕЊЕ ЗА БОРБУ
ПРОТИВ БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ
''СВИТАЊЕ''

 

EDICT OF MILAN 313-2013
МИЛАНСКИ ЕДИКТ
(313-2013)

Свети Царски Мученици
ЦАРСКИ МУЧЕНИЦИ
(1918-2018)

Чланица:

Conférence Monarchiste Internationale
Међународнa
Монархистичкa
Конференцијa

064/ 800 47 90

czipm.org@gmail.comПРИЈЕМ И ИНВЕСТИТУРА
У ЕПАРХИЈИ ВАЉЕВСКОЈ


   Епархијски двор Епархије ваљевске је, 20. октобра (2. новембра) 2021. о Светом Великомученику Артемију, био позорница једне, необично радосне, богољубиве и отачаствољубиве свечаности.

   Дивни и скромни Владика, истинити служитељ Олтара Христовог, веродостојна монашка и топла хришћанска душа, Његово Преосвештенство епископ ваљевски Г.Г. Исихије, одликован је, са благословом Његовог Преосвештенства епископа сремског Г.Г. Василија, високим црквено-друштвеним одликовањем – Крст вожда Ђорђа Стратимировића.

   Свечану инвеституру обавили су представници древне српске аристократске породице Племенитих Стратимирововића од Кулпина: проф. Иван Стратимировић и доц. др Ђорђе Стратимировић, а испред Одбора за повратак посмртних остатака вожда Ђорђа Стратимировића: Горан Миленковић, заменик министра за бригу о селу у Влади Србије; Александар О. Ђурђев, народни посланик у Скупштини Аутомонме Покрајине Војводине; Данијел Кулачин, председник Центра за развој Шајкашке и Часни ђакон Хаџи Ненад М. Јовановић, секретар Центра за истраживање православног монархизма.

   Примајући ово високо одликовање и благодарећи на њему, Преосвећени Владика је, између осталога, рекао да се ваљевски крај одликује побожним и родољубивим народом, који је живео, живи и живеће за идеале, којима је свој живот и безбројне подвиге посветио и велики вожд Стратимировић.

   У том смислу, Његово Преосвештенство је, између осталог, рекао: „Трудим се и трудићу се, ако Бог дâ, да тековине за које се Вожд борио и положио свој живот одржавамо и овде у ваљевском крају, где је препознато његово јунаштво и квалитети у руковођењу народом. У овом крају је традиција нашла јако упориште и одржава се можда највише у целој земљи. Крају јуначком и патриотском, где се те идеје одржавају и радићемо на томе да се оне развијају у поколењима која долазе“.

   Преосвећени је истакао да ће се и он и његова Епархија и даље трудити на сведочењу тих високих богољубивих и отачаствољубивих идеала, који су оличени и у Владикином самопрегорном служење Богу и Српској Православној Цркви и њеном народу широм српских земаља и расејања, као и у пожртвованом истрајавању на вредностима светосавске духовности и идејама свесрпског јединства, а особито у верности и значајаном доприносу на делу сведочења вредности и очувања традиција Српске Војводине, будући да је он, пре свог избора на Катедру Епархије ваљевске, године и године свог живота и рада посветио служењу на дужности игумана Манастира Ковиљ и викарног епископа мохачког у Епархији бачкој.

   Благодарећи Његовом Пеосвештенству на топлом и очинском, те истински домаћинском пријему, као и на архијерејском благослову и даровима, ђакон Ненад је узвратио у своје и у име Центра за истраживање православног монархизма, уручивши му своје књиге: ''Грбови, заставе и химне у историји Србије'', ''Државна хералдика у служби формирања нових идентитета'', ''Српски мислиоци и хришћанским основама монархије'' и ''Религија, Бајден и Србија'', које је Преосвећени примио са благодарношћу и нескривеним интересовањем.

   Да овај значајни догађај није прошао незапажено у српској црквеној и широј јавности видимо и из чињенице да су о њему известили: званични сајт Српске Православне Цркве (погледајте овде); званични сајт Епархије ваљевске (погледајте овде); званични сајт Епархије бачке (погледајте овде); Источник, радио Епархије ваљевске (погледајте овде); Слово љубве, радио Архиепископије београдско-карловачке (погледајте овде); информативи портал Pink.rs (погледајте овде) и др.

НА РУССКОМ
rus

ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
gre

ÎN ROMÂNĂ
rom

НА БЪЛГАРСКИ
bul

IN ENGLISH
eng

EN ESPAÑOL
esp

Српска Православна Црква

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара


Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Димитрије Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Њ.К.В. Принцезa Катаринa (Toмиславова) Карађорђевић

Фондација Принцезе Јелисавете Карађорђевић

Руски Царски Дом

Грузински Краљевски Дом

Грчки Краљевски Дом

Румунски Краљевски Дом

Њ.В. Цар Симеон II Сакскобургготски од Бугарске

Друштво Српских Грбоносаца ''Милош Обилић''

Сибирска хералдичка колегија

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Хералдички Уметник Срећко Никитовић

Хералдички Уметник Небојша Дикић

Хералдички уметник Љубодраг Љ. Грујић

Хералдички уметник Ђорђе Реџа

ПОСМАТРАЧ

Издавачка кућа ''Конрас''

Савез Православних Хоругвоносаца

Русское Имперское Движение

Иконограф
Драган Јовановић

Српска.ру

Часопис за књижевност и културу ''Људи Говоре''веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер