Грб Краљевине Србије Грб Центра

SPIRITUAL PATRONAGE
ДУХОВНИ
ПОКРОВИТЕЉ

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ
(2005-2016)

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ДРЖАВОТВОРНЕ И
ПРАВНЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR THEOLOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
БОГОСЛОВСКЕ
СТУДИЈЕ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИНАБАВИТЕ НАША ИЗДАЊА
НАБАВИТЕ НАША ИЗДАЊА

 

Facebook
Facebook

 

YouTube
YouTube

 

Удружење за Борбу
Против Болести Зависности
''Свитање''
УДРУЖЕЊЕ ЗА БОРБУ
ПРОТИВ БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ
''СВИТАЊЕ''

 

EDICT OF MILAN 313-2013
МИЛАНСКИ ЕДИКТ
(313-2013)

Свети Царски Мученици
ЦАРСКИ МУЧЕНИЦИ
(1918-2018)

Чланица:

Conférence Monarchiste Internationale
Међународнa
Монархистичкa
Конференцијa

064/ 800 47 90

czipm.org@gmail.comВОЖД ЂОРЂЕ СТРАТИМИРОВИЋ
ПОНОВО МЕЂУ СВОЈИМ СРБИМА   Прелепа и историјска српска варош, српски Сион и српски Оксфорд - Сремски Карловци, био је, о Крстовдану, 14.(27) септембра 2021, позорница још једног повесног догађаја у својој славној, дугој и богатој повесници. До које мере је овај догађај значајан видимо и из чињенице да готово да и не постоји медиј на српском језику, који о њему није извештавао. Од директног телевизијског преноса, па до интензивног извештавања у електронским и штампаним медијима... Што сматрамо да је изузетно битно, како за подсећање нашег народа на велики пример служења и несебичне жртвене и, ваистину, крстообразне љубави према Отачаству, као и за развијање српске културе сећања уопште.

   Наиме, овог благословеног дана за памћење, а у складу са његовом јасно израженом вољом за живота, као и по благослову Његовог Преосвештенства епископа сремског Г.Г. Василија, жељи породице Племенитих Стратимировића од Кулпина, те трудом Центра за развој Шајкашке и Одбора за повратак посмртних остатака вожда и ђенерал-мајора Ђорђа пл. Стратимировића од Кулпина, војног команданта Српске Војводине, посмртни остаци овог бесмртног српског великана пренети су у Србију из Беча, где је првобитно био сахрањен 1908. године.

   По благослову Његовог Преосвештенства епископа сремског Г.Г. Василија, вожд Ђорђе Стратимировић је, уз највише државне и војне почасти, тада положен да почива у порти хиландарског метоха, Манастира Ваведења Пресвете Богородице у Сремским Карловцима.

   Претходно је у Саборној Цркви у Сремским Карловцима, била служена заупокојена Света архијерејска Литургија са почетком у 9:30 сати, а у њеном наставку и парастос за покој витешке душе бесмртног вожда Ђорђа Стратимировића, након чега је уследила пригодна свечаност испред Храма, као и сам чин сахране у порти поменутог Манастира.

   По благослову Његове Светости архиепископа пећског, митрополита београдско-карловачког и патријарха српског Г.Г. Порфирија и Његовог Преосвештенства епископа сремског Г.Г, Василија, овом приликом је началствовао Његово Преосвештенство епископ хвостански Г.Г. Јустин, викар Његове Светости Патријарха српског. Саслуживало му је дванаест свештеника и двојица ђакона Епархије сремске и то у присуству највиших државних и војних званичника, што све сведочи о значају овог повесног догађаја од интереса за читав српски народ.

   Наиме, у Саборној Цркви у Сремским Карловцима су тог дана били сабрани представници директних потомака вожда Ђорђа: Његово Високоблагородије проф. Иван пл. Стратимировић од Кулпина и његов син Његово Високоблагородије доц. др Ђорђе пл. Стратимировић од Кулпина са породицом, као и Његово Високоблагородине г-дин Стефан пл. Стратимировић од Кулпина са породицом.

   Кад узмемо у обзир чињеницу да је, у крипти истог овог Храма, сахрањен и најпознатији представник ове знамените српске аристократске породице и стриц вожда Ђорђа – Његово Високопреосвештенство митрополит карловачки Стефан (пл. Стратимировић од Кулпина), онда читав овај догађај добија још дубље значење и димензију, не само за ову високоблагородну породицу, већ и за народ којем је самопрегорно столећима служила.

   Стратимировићи су, наиме, старо средњовековно српско племство, којим је племство доцније признато и од стране Венеције, Хабзбурга и Руског Царства, што сведочи да је реч о племићкој кући највшег могућег степена и реномеа у европским оквирима. Они су, наиме, били у сродству са Балшићима, па и самим Немањићима, а доцније и са Поповићима-Текелијама и другим српским аристократским породицама, као што су Нако од Великог Семиклуша, Зако од Бајше и др.

   Поред представника породице Стратимировић и чланова Одбора за повратак посмртних остатака вожда Ђорђа Стратимировића, овом свештеном испрађају су на значају, својом присуством и учешћем, дали и: г-дин Игор Мировић, председник Покрајинске Владе Војводине; г-дин Иштван Пастор, председник Скупштине Аутонимне Покрајине Војводине; г-дин Стефан Кркобабић, потпредседник Скупштине Србије; г-дин Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада; г-дин Стеван Бакић, градоначелник Суботице; г-дин Александар Стојкечић, председник Општине Сремски Карловци, као и многи други чланови Покрајинске Владе Војводине, посланици Скупштине Србије и Скупштине Војводине, председници и представници државних, покрајинских и локалних власти осталих градова и општина са простора Српске Војводине, многобројни представници медија, културног и јавног живота и велико мноштво верног народа.

   Елем, протоколом је било предвиђено тако да је, већ, 26. септембра 2021, током читавог дана, одар са посмртним остацима овог великана био изложен за одавање поште у самом Храму, где је народу било омогућено поклоњење херојским сенима вожда Ђорђа Стратимировића. Вреди истаћи да му је овом приликом указана и највиша могућа почаст, што се огледало и у чињеници да је Вождов одар, за све време боравка у Храму, био прекривен традиционалном заставом Војводине, док је, од изношења из Храма, па до литијног пренишења до места укопа, био прекривен државном заставом Србије. Наравно, поред свештенства, званичника и верног народа, био је испраћен са почасном стражом Гарде Војске Србије и уз учешће Репрезентативног оркестра Гарде Војске Србије. Како и доликује и како је уобичајено, на челу поменуте литије су гардисти носили Крст и минијатуре одликовања покојног вожда Стратимировића, које су сачуване у његовој породици до данашњих дана.

   На овом месту вреди подсетити да о немерљивим заслугама Ђорђа Стратимировића за наш народ сведочи и чињеница да је он био носилац великог броја високих одликовања Кнежевине Србије, Кнежевине Црне Горе, Руског Царства и Аустро-угарске Царевине, као што су: Орден Таковског крста, Орден Књаза Данила I, Императорски Орден Свете Ане, Императорски Орден Свeтог Равноапостолног кнеза Владимира са мачевима, Аустријски царски орден Леополда, Медаља за храброст "Милош Обилић", Ратна медаља 1873. и Медаља за војне заслуге. Дакле, сачуване оригиналне минијатуре ових одликовања биле су ношене одмах иза Крста, од стране гардиста Војске Србије, на челу почасне погребне поворке, која је ишла Улицом Патријарха Рајачића, тј. од платоа код чесме ''Четири лава'', на Тргу Бранка Радичевића, испред Саборне Цркве, па до Манастира Ваведења Пресвете Богородице, тј. тзв. Горње Цркве.

   Колики је значај и профил ове, назаслужено помало заборављене, историјске личности видимо и из чињенице да је он био један од ретких наших оновремених угледника, који је имао близак однос са представницима све три српске нововековне владарске династије, тј. и са Петровићима-Његошима и са Карађорђевима и са Обреновићима.

   Наиме, он је би веома близак пријатељ владике Петра II (Петровића-Његоша), који га је одликовао првом Медаљом за храброст ''Милош Обилић''. Сарађивао је и са кнезом Данилом I Петровићем-Његошем, за чије је владе радио на организацији и устројавању редовне црногорске војске. Доцније га је одликовао и кнез (потом – краљ) Никола I Петровић-Његош. Пријатељ му је био и Његова Светлост кнез Михаило Обреновић II, док га је одликовао и кнез Милан Обреновић III (потом краљ Милан I). Кнез Александар I Карађорђевић се дивио његовом јунаштву и војничкој вештини, те му је даровао ђенералску униформу, који је сам добио на поклон од руског цара. Поклонио му је и своју сабљу, као и две кубуре свог великог оца – Врховног Вожда Ђорђа Петровића- Карађорђа, што све говори о томе о каквој личности је реч и колики је наш грех био што смо дозволили да буде тако заборављен и да његов аманет чека на испуњење више од једног века.

   Но, тиме је и већи и значај догађаја, који збио на Крстовдан, 27. септембра 2021. у Сремским Карловцима, уз благослов наше Свете Цркве, уз сарадњу и помоћ српске Државе и уз огроман труд Одбора за повратак посмртних остатака вожда Ђорђа Стратимировића.

   Елем, у 11:00 сати, након Свете Литургије и опела, одар са посмртним остацима вожда Ђорђа Стратимировића је постављен, од стране почасне страже, коју је давала Гарда Војске Србије, на плато испред Храма, где је одржан пригодан програм и испраћај нашег великана. Поред културно-уметничког програма, сабранима су се обратили г–дин Игор Мировић, испред Покрајинске Владе Војводине; г-дин Иван Стратимировић, у име породице и г-дин Александар О. Ђурђев, као председник Одбора за повратак посмртних остатака вожда Ђорђа Стратимировића.

   Потом је кренула свечана литијска пратња од Саборне Цркве до Манастира Ваведења Пресвете Богородице, где је наш бесмртни Вожд положен на вечни починак, уз највише црквене, државне и војне почасти. Посмртни остаци, прекривени државном заставом, постављени су на лафет и достајно и молитвено су испраћени од стране Његовог Преосвештенства, многобројног свештенства, представника наше витешке Војске, државних званичника и многобројног сабраног народа.

   Молитвеним учешћем и присуством, српска Црква, Војска, Држава и народ су посведочили своју искрену благодарност за самопрегорно служење великог вожда Стратимировића Богу, Српској Православној Цркви и њеном народу широм српских земаља, као и за његово пожртвовано истрајавање на вредностима светосавске духовности и идејама свесрпског јединства, а особито у знак признања за његову показану верност и неизмеран допринос на делу стварања Српске Војводине, као првог корака на великом подвигу ослобођења и уједињења свих српских земаља са својом матицом.

   Иначе, није без значаја напоменути да, у крипти испод олтара католикона Манастира Ваведења Пресвете Богородице, већ, почивају и двојица других великана наше повести и духовности, као што су: Његова Светост архиепископ карловачки, митрополит и патријарх српски Георгије I (Бранковић) и Његова Светост архиепископ карловачки, митрополит и патријарх српски Лукијан (Богдановић), док је у манастирској порти, где сада почива и вожд Стратимировић, већ, сахрањен и један број духовника и других значајних личности из богате повести Сремских Карловаца. О томе сведочи и спомен-плоча, коју су 1793. године, поставили на фасаду манастирске цркве Његово Преосвештенство епископ темишварски Патар (Петровић) и Његово Преосвештенство епископ бачки Јован (Јовановић), у спомен њихових родитеља, који овде, такође, почивају.

   Након полагања посмртних остатака вожда Стратимировића на место њиховог починка до дана општег васкрсења, одабране званице су присуствовале скромном крстовданском коктелу, за покој душе великог Вожда, који је приређен у сали Патријаршијског Двора у Сремским Карловцима.

   Том приликом је обављена и инвеститура високим одликовањима Крст Вожда Ђорђа Стратимировића, који је уручен Његовом Преосвештенству епископу хвостанском Г.Г. Јустину, Његовом Високопреодобију протосинђелу др Клеопи (Стефановићу), игуману Манастира Ваведења Пресвете Богородице у Сремским Карловцима, официрима Војске Србије, свештенству и другим заслужним угледницима, који су допринели да се последња воља и завет вожда Стратимировића испуне и да ова велика свечаност, од националног значаја, протекне у најбољем реду. Међу њима, овим високим признањем су награђени и дугогодишњи сарадници Центра за истраживање православног монархизма: Пречасни јереј Бошко Р. Маринков и Часни ђакон Хаџи Ненад М. Јовановић.

   Ово признање је успостављено и додељено је са архијерејским благословом Његовог Преосвештенства епископа сремског Г.Г. Василија, поводом велике и важне свечаности преноса и сахране посмртних остатака ђенерала и вожда Ђорђа Стратимировића у порти Манастира Ваведења Пресвете Богородице у Сремским Карловцима. Истовремено, оно служи и као мали знак благодарности за самопрегорно служење Богу и Српској Православној Цркви и нашем народу широм српских земаља и расејања, као и за пожртвовано истрајавање на вредностима светосавске духовности и идејама свесрпског јединства, а особито у знак признања за показану верност и значајан допринос на делу сведочења вредности и очувања традиција Српске Војводине.

   Свечани чин инвеституре су, испред Одбора за повратак посмртних остатака вожда Ђорђа Стратимировића, обавили: Његово Високоблагородије проф. Иван пл. Стратимировић од Кулпина, као најстарији члан породице; г-дин Александар О. Ђурђев, посланик Скупштине Аутономне Покрајине Војводине; г-дин Данијел Кулачин, председник Центра за развој Шајкашке и ђакон Хаџи Ненад М. Јовановић, секретар Центра за истраживање православног монархизма, који се прочитао и следећи благослов надлежног Архијереја:

   ''У име Оца и Сина и Светога Духа. Амин.

   Примивши Молбу Центра за развој Шајкашке, Одбора за повратак посмртних остатака вожда Ђорђа Стратимировића и представника породице Стратимировић, којом се моли за благослов за установљавање и додељивање нарочитог признања, Крст Вожда Ђорђа Стратимировића – овим дајемо свој благослов да се речено признање успостави и додељује, са молитвом Господу да додељивањем овог признања његови славодобитници буду додатно подстакнути да вредно раде у славу Божију, на ползу наше Свете Цркве и на даљем сведочењу високих идеала за које је живео и борио се великан, чије име ово признање носи, а који ће убудуће почивати у порти Манастира Ваведења Пресвете Богородице у Сремским Карловцима.

   С благословом,

   Епископ сремски †Василије''

   А потом и текст Указа о одликовању:

   ''Центар за развој Шајкашке, са благословом Његовог Преосвештенства епископа сремског Г.Г. Василија и уз сагласност породице Пл. Стратимировића од Кулпина, нашао је за потребно издати следећи Указ:

   Осведочени у самопрегорно служење Богу и Српској Православној Цркви и њеном народу широм српских земаља и расејања, као и у пожртвовано истрајавање на вредностима светосавске духовности и идејама свесрпског јединства, а особито у знак признања за показану верност и значајан допринос на делу сведочења вредности и очувања традиција Српске Војводине, одликујемо Крстом Вожда Ђорђа Стратимировића

   У Сремским Карловцима, 27.9.2021.

   Епископ сремски Василије
Председник Центра за развој шајкашке, Данијел Кулачин
у име породице Иван Стратимировић''

   Овиме је посведочена решеност и спремност да пример и служење овог бесмртног српског великана послуже као подстицај за вредан рад и подвиг у славу Божију, на ползу наше Свете Цркве и на сведочењу високих идеала, за које је живео и борио се вожд Ђорђе Стратимитовић, чији ће се завет, овиме, коначно испунити после 113 година странствовања и који ће убудуће почивати у светој српској земљи, у порти Манастира Ваведења Пресвете Богородице у Сремским Карловцима.

НА РУССКОМ
rus

ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
gre

ÎN ROMÂNĂ
rom

НА БЪЛГАРСКИ
bul

IN ENGLISH
eng

EN ESPAÑOL
esp

Српска Православна Црква

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара


Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Димитрије Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Њ.К.В. Принцезa Катаринa (Toмиславова) Карађорђевић

Фондација Принцезе Јелисавете Карађорђевић

Руски Царски Дом

Грузински Краљевски Дом

Грчки Краљевски Дом

Румунски Краљевски Дом

Њ.В. Цар Симеон II Сакскобургготски од Бугарске

Друштво Српских Грбоносаца ''Милош Обилић''

Сибирска хералдичка колегија

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Хералдички Уметник Срећко Никитовић

Хералдички Уметник Небојша Дикић

Хералдички уметник Љубодраг Љ. Грујић

Хералдички уметник Ђорђе Реџа

ПОСМАТРАЧ

Издавачка кућа ''Конрас''

Савез Православних Хоругвоносаца

Русское Имперское Движение

Иконограф
Драган Јовановић

Српска.ру

Часопис за књижевност и културу ''Људи Говоре''веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер