Грб Краљевине Србије Грб Центра

EDICT OF MILAN 313-2013
МИЛАНСКИ
ЕДИКТ

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ

SPIRITUAL PATRONAGE
ДУХОВНИ
ПОКРОВИТЕЉ

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ПОЛИТИЧКУ
ТЕОРИЈУ

BOARD FOR THEOLOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
БОГОСЛОВСКЕ
СТУДИЈЕ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''

Удружење за Борбу
Против Болести Зависности
''Свитање''
УДРУЖЕЊЕ ЗА БОРБУ
ПРОТИВ БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ
''СВИТАЊЕ''

 

ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ
Чланица:

Conférence Monarchiste Internationale
Међународнa
Монархистичкa
Конференцијa

064/ 800 47 90
czipm@yubc.netТОРЖЕСТВЕНА ПРОСЛАВА
ВЕЛИКИХ ЈУБИЛЕЈА   Па благослову Његове Светости Архиепископа Пећског, Митрополита Београдско-карловачког и Патријарха Српског Г.Г. Иринеја, Центар за Истраживање Православног Монархизма је, у недељу, 20. маја (2. јуна) 2013. године Господње, прославио своју Славу, Светог Равноапостолног Цара Константина Великог и Свету Царицу Јелену, на Православном богословском факултету Университета у Београду.
   Наш Центар се овиме прикључио торжественој црквено-државној прослави 1700 година од доношења Миланског Едикта, али и обележавању: 900. годишњице рођења Светог Симеона Миртоточивог (Великог Жупана Стефана Немање); 800. годишњице од упокојења Свете Краљице Тамаре Грузинске; 400. годишњице зацарења Светородне Династије Романова и 200. годишњице од рођења Владике Петра II Петровића-Његоша.
   Центар за Истраживање Православног Монархизма делује, а и ова свечаност је одржана под духовним покровитељством Његовог Преосвештенства Епископа Митроплије Аустралијско-новозеландске Г.Г. Иринеја (Добријевића), и под високим покрововитељством Његовог Краљевског Височанства Кнеза Александра Павловог Карађорђевића од Србије и Југославије.
   Ова, врло успела, манифестација је увеличана и личним присуством и учешћем или званичном подршком, у виду поздравних писама, од стране: Његовог Преосвештенства Епископа Митроплије Аустралијско-новозеландске Г.Г. Иринеја (Добријевића); Његовог Преосвештенства Епископа Ремезијанског Г.Г. Андреја (Ћилерџића); Његовог Краљевског Височанства Престолонаследника Александра Карађорђевића од Србије и Југославије; Његовог Краљевског Височанства Принца Карла Владимира Карађорђевића од Србије и Југославије, Њеног Краљевског Височанства Принцезе Катарине Карађорђевић од Србије и Југославије; Њеног Краљевског Височанства Принцезе Бригите Карађорђевић од Србије и Југославије и Његовог Краљевског Височанства Принца Давита Багратион-Мухранског Батонишвилија од Грузије, као и представника Војске Србије и јавног и културног живота Србије.
   Својим присуством, славље су увеличали и пријатељи Центра из Кабинета Његовог Краљевског Височанства Кнеза Александра Павловог Карађорђевића, Треће Србије, Удружења ''Краљевина Србија'', Друштва Српских Грбоносаца ''Милош Обилић'', Центра за Изучавање Традиције ''Укронија'' и др.
   Како и доликује, прослава је отпочела литургијским слављем, тј. Светом Архијерејском Литургијом у Капели Светог Апостола и Јеванђелисте Јована Богослова при Православном богословском факултету Университета у Београду, којој је началствовао Духовни Покровитељ нашег Центра, Његово Преосвештенство Епископ Митроплије Аустралијско-новозеландске Г.Г. Иринеј.
   Света Евхаристија је узнета пред Небески Жртвеник Господњи уз саслужење Његовог Преосвештенства Епископа Ремезијанског Г.Г. Андреја; Високопречасног протојереја-ставрофора доц.др Владимира Вукашиновића, професора на Богословском факултету; Пречасног јереја Василија Војводића, секретара Богословског факултета; Пречасног јереја Бошка Р. Маринкова, председника нашег Одбора за Културу; Преподобног јеромонаха Јелисеја (Вујовића); Пречасног протођакона Немање С. Мрђеновића, директора нашег Центра; Преподобног јерођакона Прокопија (Тајара), Часног ђакона Хаџи Ненада М. Јовановића, председника нашег Одбора за Хералдичке и Генеалошке Студије, као и других свештеника и ђакона.
   Евхаристијска радост је овом приликом увеличана и чињеницом да је, током Свете Литургије, Његово Преосвештенство Владика Иринеј, у свештени ђаконски Чин рукоположио г-дина Срећка Живановића, новог Клирика Митрополије Аустралијско-новозеландске.
   У току Литургије, Његово Преосвештенство Владика Иринеј је произнео пригодну пастирску светоконстантиновску омилију, а у наставку је Његово Преосвештенствo Епископ Ремезијански Г.Г. Андреј, у препуној факултетској Капели, пресекао славски колач и освештао кољиво поводом наше Славе.
   Поред великог броја верника, у Служби Божијој су, достојно смештени у одговарајуће тронове, учешћа узели и Његово Краљевско Височанство Принц Карл Владимир Карађорђевића од Србије и Југославије и Њено Краљевско Височанство Принцеза Бригита Карађорђевић од Србије и Југославије.
   Након Службе Божије, у фоајеу Факултета је отворена изложба изабраних хералдичких, вексилолошких и других радова нашег Одбора за Хералдичке и Генеалошке Студије. Отварање изложбе је отпочело пригодним словом Часног ђакона Хаџи Ненада М. Јовановића, председника Одбора.
   Потом је свима посебну част уприличио и Његово Краљевско Височанство Престолонаследник Александар, који је, у пратњи Њеног Краљевског Височанства Принцезе Катарине Карађорђевић од Србије и Југославије, поздравио домаћине и госте на прослави, изневши, при томе, и своју визију о природи Монархије, каква је Србији потребна у XXI веку, чиме је изложба и отворена.
   Сабрани многобројни верни народ и званице су потом уживале у разгледању уметничких достигнућа наших хералдичара, након чега се прешло у амфитеатар Богословског Факултета, где је уприличена пригодна светоконстантиновска академија.
   Знаменити мушки хор ''Преподобни Рафаило Банатски'' из банатског Петровграда, је отпочео програм појањем васкршњег тропара и химне Србије, што су сви присутни поздравили стојећи и молтвено учествујући.
   По благослову Његовог Преосвештенства Епископа Новосадског и Бачког, Сомборског и Сегединског Г.Г. др Иринеја, програмом је руководио Пречасни отац Бошко Р. Маринков, који је своје најаве обогатио и својом медоточном богољубивом и отачаствољубивом поезијом, а у скалду са свештеним поводом, који је сабране и окупио под сводовима ове високошколске установе.
   Пре свих, угледним званицама и гостима се бираним речима, у име Факултета, као домаћина, обратио Високопречасни отац др Владимир Вукашиновић, професор при катедри за Литургику Православног богословског факултета Университета у Београду. У свом обраћању се, између осталог, не без сете, присетио времена када је чак и тајно уношење фотографија Престолонаследника Александра преко југословенске границе претстављало чин, који није био лишен ризика.
   Директор Центра, Пречасни протођакон Немања С. Мрђеновић је сабране, потом, у кратким цртама, упознао са историјатом, структуром и методама рада Центра, посебно стављајући акценат на личност и огромне заслуге и идеолошки утицај, који је оставио покојни г-дин Небојша М. Крстић, зачетник Центра за Истраживање Православног Монархизма. Своје пригодно излагање на трагу теодулског схватања Монархије, запечатио је заветним сведочанством великог Политичара са Крстом (по речи Светог Владике Николаја Охридског и Жичког), према којима потребујемо Краља: ''ни тиранина ни лутку, већ Домаћина''...
   Часни ђакон Хаџи Ненад М. Јовановић је, потом, прочитао поздравна писма, која су скупу, услед немогућности личног присуства, благоизволели упутити Високи Покровитељ Центра, Његово Краљевско Височанство Кнез Александар Павлов Карађорђевић од Србије и Југославије и Његово Краљевско Височанство Принц Давит Багратион-Мухрански Батонишвили од Грузије. Речи двојице православних династа је сабрани народ поздравио громким аплаузом...
   Овом приликом је, свакако, на све присутне нарочит утисак оставило предавање Владике Андреја Ремезијанског, који је детаљно и студиозно обрадио тему православног монархизма, посветивши га, претходно, значајним јубилејима Миланског Едикта, рођења Светог Симеона Мироточивог, успенија Свете Краљице Тамаре Грузинске и зацарења Светородне Царске Династије Романова.
   Садржином свог изладања, али и начином, којим га је Преосвећени Владика донео, он је запосео и љубављу разгорео срца свих сабраних на овој светковини, задобивши неподељене симпатије свију. Посебно нам се чини интересантним да је Преосвећени посведочио правословно државотворно учење, слично великом Лаву Александровичу Тихомирову, према коме је Монарх тај, који делегира сопствена суверена права народу, а не обратно...
   Једнако је упечатљиво и делотворно било учено излагање пуковника г-дина доц.др Борислава Д. Гроздића, професора при катедри за Војну етику на Војној Академији Университета Одбране, који је беседио на тему христољубивог војинства са хришћанско-етичког становишта и кроз призму светоконстантиновског стратократског наслеђа.
   На сараднике Центра је нарочито снажно утицала чињеница да се уважени пуковник Гроздић, у свом излагању, баш као и Владика Андреј, вишекратно позивао на монархистичко учење ''двојице великих Крстића'' – блаженопочивших Епископа Будимског Г.Г. др Данила (Крстића) и г-дина Небојше М. Крстића.
   Отачаствољубиве душе на овој манифестацији је посебно разгалио наступ народног гуслара г-дина Влада Руња, који је одгуслао одељак из Горског вијенца, из пера Господара и Митрополита Црне Горе Петра II (Петровића-Његоша), чиме смо се пригодно подсетили да је ово и јубиларна година 200. годишњице од рођења Пистињака Цетињског и највећег песника српскога имена и језика.
   Особито је, међутим, благотворно на душе сабраних деловао слаткопој хора ''Преподобни Рафаило Банатски'', који је, под диригентском палицом г-дина Нина Рајачића, употпуњавао беседе уважених предавача и тиме посебно радовао душе присутних на свечаној академији, који су сваки њихов наступ поздрављали здушним аплаузима.
   При свршетку програма су угледницима и заслужнима уручени пригодни дарови и признања. Тако је, Духовном Покровитељу Центра, Његовом Преосвештенству Епископу Митроплије Аустралијско-новозеландске Г.Г. Иринеју, у знак безграничне благодарности за сво његово очинско старање и љубав, уручен владичански портрет, дело сарадника нашег Центра, иконописца г-дина Рада М. Павловића.
   Као символични поклон, у знак захвалности и поштовања, Његовом Краљевском Височанству Престолонаследнику Александру Карађорђевићу од Србије и Југославије је уручена икона Светог Равноапостолног Цара Константина Великог, рад београдског иконописца г-дина Вукашина Делића. О задовољству Његовог Височанства, укупним утиском са обележавања Славе нашег Центра, сведочи и Захвалница, коју је овим поводом изволео доделити нам....
   Преосвећеном Владики Андреју је уручена Захвалница Центра у знак благодарности за постигнуто на пољу сведочења идеје православног монархизма и за велико пожртвовање и показану љубав према свему што је свето и честито и миломе Богу приступачно.
   Његовом Краљевском Височанству Принцу Карлу Владимиру Карађорђевићу од Србије и Југославије је скромна, али искрена благодарност, такође, изражена Захвалницом Центра, будући да је Његово Височанство, заиста, увек великодушно подржавао наш рад, те се његов допринос може мерити само са оним нашег Високог Покровитеља, Његовог Краљевског Височанства Кнеза Александра Павловог Карађорђевића од Србије и Југославије.
   Захвалницама су награђени и г-дин Александар О. Ђурђев, саветник градоначелника Града Новог Сада за Дунавску стратегију и шеф одборничке групе Треће Србије у Скупштини Града Новог Сада, као и г-дин Срђан Станишић, шеф Кабинета Његовог Краљевског Височанства Кнеза Александра Павловог Карађорђевића од Србије и Југославије.
   И г-дин Ђурђев и г-дин Станишић су дугогодишњи пријатељи Центра и без њихове помоћи и подршке овако свечана прослава великог Јубилеја и Славе Центра на Православном богословском факултету никада не би била могућа...
   Наравно, осим наведеног, свим поменутим нашим доброжелатељима су уручене и књиге, које су плод рада на пољу истраживања нашег Центра, а које потписују наши уважени сарадници и саборци: Пречасни јереј Бошко Р. Маринков, Пречасни протођакон Немања С. Мрђеновић, Часни ђакон Хаџи Ненад М. Јовановић и г-дин Александар В. Бачко.
   По окончању академије, сви присутни су позвани на пригодан коктел у трпезарији Факултета, а угледне званице су приступиле трпези љубави, приређеној у сали ресторана ''Романтичари'', чиме је програм прославе приведен крају, у славу Божију.

НА РУССКОМ
рус

ÎN ROMÂNĂ
rom

НА БЪЛГАРСКИ
бул

IN ENGLISH
eng

EN ESPAÑOL
esp

Српска Православна Црква

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара

Епархија Западноевропска 
- Холандија


Српска Православна Парохија 
Светога Василија Великога 
- Хелсингборг

Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Димитрије Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Фондација Принцезе Јелисавете Карађорђевић

Руски Царски Дом

Грузински Краљевски Дом

Грчки Краљевски Дом

Друштво Српских Грбоносаца ''Милош Обилић''

Руска хералдичка колегија

Сибирска хералдичка колегија

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Хералдички Уметник Срећко Никитовић

Хералдички Уметник Небојша Дикић

Уметничка Радионица ''Завештање''

ПОСМАТРАЧ

Издавачка кућа ''Конрас''

Савез Православних Хоругвоносаца

Русское Имперское Движение

Руске победе

Иконограф
Драган Јовановићвеб мајстор Преузмите банер Преузмите банер