Грб Краљевине Србије Грб Центра

SPIRITUAL PATRONAGE
ДУХОВНИ
ПОКРОВИТЕЉ

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ
(2005-2016)

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ДРЖАВОТВОРНЕ И
ПРАВНЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR THEOLOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
БОГОСЛОВСКЕ
СТУДИЈЕ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИНАБАВИТЕ НАША ИЗДАЊА
НАБАВИТЕ НАША ИЗДАЊА

 

Facebook
Facebook

 

YouTube
YouTube

 

Удружење за Борбу
Против Болести Зависности
''Свитање''
УДРУЖЕЊЕ ЗА БОРБУ
ПРОТИВ БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ
''СВИТАЊЕ''

 

EDICT OF MILAN 313-2013
МИЛАНСКИ
ЕДИКТ

Чланица:

Conférence Monarchiste Internationale
Међународнa
Монархистичкa
Конференцијa

064/ 800 47 90

czipm.org@gmail.com
ПОКЛОЊЕЊЕ СВЕТИЊАМА
И ЗНАЧАЈНО ПРИЗНАЊЕ    О Светом Деспоту Стефану Штиљановићу и Светој Деспотици Јелени Штиљановић, 4.(17) октобра 2017. године Господње, директор Центра за Истраживање Православног Монархизма, Часни ђакон Хаџи Ненад М. Јовановић, удостојен је високог звања Витеза Светог Грала од стране високоцењеног Братства Светог Грала од Тајне Вечере Катедрале у Валенсији.


    Чин инвеституре је извршен у капели Светог Грала Митрополијске Катедралне Базилике Успења Пресвете Богородице у Валенсији од стране председника, духовника и секретара Братства, Дон Антониа Росија Вала, канона проф.др Дон Хаима Санча Андереуа и Дон Мигела Гинера Угартонда.


    Свечаности су присуствовали и броји други угледни грађани Валенсије, од којих нарочито истичемо Његову Екселенцију Дон Алфреда Ескудера и Диаз-Мадроњера, војводу од Сан Хорхеа, маркиза од Гориа и барона од Санта Марие, великог канцелара Краљевских ордена Краљевског Дома Грузије и Његову Екселенцију Хозе Мариа Болуду и Санамбросија, виконта од Санамбросија и вицеканцелара Краљевских ордена Краљевског Дома Грузије, као и друге угледнике из домена културног, политичког и пословног живота овог дела Краљевине Шпаније.


    Након свечаног чина уручивања високог одличја, председник нашег Центра је имао необичну част да се упише у Златну Књигу Братства Светог Грала, у коју се иначе уписују најуглeднији ходочасници попут прелата, монарха, државника, аристократа, угледних научника, уметника и сл.


    Тешко да би било могуће замислити бољег водича кроз богати музеј и ризницу Катедрале, него што је то био поменути духовник Братства, Пречасни канон проф.др Дон Хаим Санчо Андереу, који је и кустос катедралне ризнице, доктор хришћанске археологије, професор Богословског факултета "Сан Висенте Ферер'' и Високог института Верских наука, председник Епархијске комисије за литургику и уметничко-историјско наслеђе и др, који је детаљно и зналачки представио богато наслеђе вековима сабирано под сводовима овог древног храма.


    Посебна част и велика духовна радост, која се пружа само врло ретким посетиоцима ове Катедрале било је поклоњење Светињама, које су важне и са православног становишта.


    Наиме, поред поменутог древног путира од ахата, злата и драгог камења, који се тамо сматра аутентичним Светим Гралом, тј. Светом Чашом коју је Господ користио на Тајној Вечери, у скривници Катедрале се чувају и похрањене су и многе друге друге хришћанске Светиње, као што су: делови Часног Крста; део сунђера који је натопљен оцтом и њиме појен Распети Господ на Голготи; власи косе Пресвете Богородице; делић ризе Пресвете Богородице; део Моштију Светог Апостола Петра и Светог Великомученика и Победоносца Георгија и многе друге...


    Наравно, већи део поменутих Светиња је у старини овамо доспео са хришћанског Истока, што их чини заједничком баштином достојном највишег поштовања.


    Нпр, у овој древној богомољи из XIII века се чува читава десна подлактица Светог Георгија, која је била део богате ризнице средњевековних краљева Арагона. Ова Светиња је у Шпанију доспела у старини са Истока, посредством Њеног Величанства Елеоноре од Арагона, Краљице Кипра (1333-†26 децембар 1417).


    Заједно са другим Светињама ове Мошти су првобитно чуване у арагонским краљевским дворским капелама у Сарагоси и Барселони, да би коначно доспеле на Краљевски Двор Арагона у Валенсији, одакле су, 1437. године Господње, по жељи Његовог Величанства Краља Алфонса V од Арагона (1396-†27 јун 1458) пренете у Катедралу у којој се и данас чувају. Срећом, упркос великом страдању ове богомоље од стране безбожних републиканаца и комуниста за време трајања Шпанског грађанског рата (1931-1939), када је спаљена и уништавана, поменуте Светиње су остале сачуване.


    Ова прилика искориштена је и за значајне разговоре и договоре о сарадњи на пољу сведочења идеје монархије и њене обнове у Србији и Грузији (посебно у светлу шпанског искуства са повратком монархији 1975), организовању значајних научних скупова и других активности, као и о актуелним забрињавајућим збивањима у Краљевини Шпанији, која подсећају на тешка времена короз која је пролазила и пролази Србија.


    Краљевина Шпанија је једина значајнија западна држава која није и никада неће признати лажну албанску државу на простору Косова и Метохије, због чега Србија и њен народ разумеју проблеме са којим се данас Шпанија суочава и који никада не би били могући да није било злонамерног и непромишљеног отварања Пандорине кутије на српским етничким и државним просторима од почетка деведесетих година до данас.

НА РУССКОМ
rus

ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
gre

ÎN ROMÂNĂ
rom

НА БЪЛГАРСКИ
bul

IN ENGLISH
eng

EN ESPAÑOL
esp

Српска Православна Црква

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара


Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Димитрије Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Њ.К.В. Принцезa Катаринa (Toмиславова) Карађорђевић

Фондација Принцезе Јелисавете Карађорђевић

Руски Царски Дом

Грузински Краљевски Дом

Грчки Краљевски Дом

Румунски Краљевски Дом

Њ.В. Цар Симеон II Сакскобургготски од Бугарске

Друштво Српских Грбоносаца ''Милош Обилић''

Сибирска хералдичка колегија

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Хералдички Уметник Срећко Никитовић

Хералдички Уметник Небојша Дикић

Хералдички уметник Љубодраг Љ. Грујић

Хералдички уметник Ђорђе Реџа

ПОСМАТРАЧ

Издавачка кућа ''Конрас''

Савез Православних Хоругвоносаца

Русское Имперское Движение

Иконограф
Драган Јовановић

Српска.ру

Часопис за књижевност и културу ''Људи Говоре''веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер