Грб Краљевине Србије Грб Центра

SPIRITUAL PATRONAGE
ДУХОВНИ
ПОКРОВИТЕЉ

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ
(2005-2016)

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ДРЖАВОТВОРНЕ И
ПРАВНЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR THEOLOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
БОГОСЛОВСКЕ
СТУДИЈЕ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИНАБАВИТЕ НАША ИЗДАЊА
НАБАВИТЕ НАША ИЗДАЊА

 

Facebook
Facebook

 

YouTube
YouTube

 

Удружење за Борбу
Против Болести Зависности
''Свитање''
УДРУЖЕЊЕ ЗА БОРБУ
ПРОТИВ БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ
''СВИТАЊЕ''

 

EDICT OF MILAN 313-2013
МИЛАНСКИ
ЕДИКТ

Чланица:

Conférence Monarchiste Internationale
Међународнa
Монархистичкa
Конференцијa

064/ 800 47 90

czipm.org@gmail.com

ПРЕДАВАЊЕ О
ВОЈВОДИ ВЛАДУ III ЦЕПЕШУ


    Tрибина: Легенда о Дракули: Влад Цепеш између историје и мита, одржана је у уторак, 24. јула 2018, у Клубу Трибина младих Културног центра Новог Сада и то пред бројним љубитељима средњовековља и историографије уопште, што сведочи о занимљивости теме и квалитету предавача, када узмемо у обзир да је одржана у време летње паузе и годишњих одмора. Аутор и предавач био је доц.др Борис Стојковски, историчар и дугогодишњи сарадник Центра за истраживање православног монархизма.

    Аутор трибине определио се за ову тему у жељи да на основу историјских података, а не фикције, прикаже ко је био влашки војвода Влад III Дракулеа - Цепеш, који је у популарној култури израстао у једну од најприказиванијих личности у филмовима и романима као гроф Дракула.

    Отац Влада Цепеша у историографији је упамћен као Влад II Дракул. На сабору у Нирнбергу 8. фебруара 1431. године, Влад II ушао је у Ред змаја који је краљ Сигисмунд Луксембуршки основао три деценије раније и чији је први витез био деспот Стефан Лазаревић. Тада је Влад II додао свом имену надимак Дракул, што је значило Змај. Његов славни син, Влад III, потписиваће се као Дракулија, што је значило – змајев син.

    Мајка Влада Цепеша, навео је др Стојковски, остала је све време под велом историјске мистерије. У неким публицистичким радовима навођено је да се звала Снежана, поготово када се желела истаћи његова веза са Србима.

    Историјска прича о Владу Цепешу везана је за положај Влашке и Молдавије у XV веку. Претпоставља се да је Влад III рођен 1431. године у, како се у румунској историографији наводи, Династији Дракулешти. Влад III, али и његови наследници по разним бочним линијама, уз своје име додавали су реч Дракулешти из два разлога – зато што је звучна и да би се доказао легитимитет њихових династичких претензија, тј. њиховог права на Престо.

    У походу који је на Влашку водио тамишки жупан, северински бан, ердељски војвода, београдски капетан и намесник Краљевине Мађарске, Јанош Хуњади, Влад II је 1447. године убијен, али Влад III није аутоматски дошао на Престо. Он је владао Влашком у три наврата: 1448, 1456–1462. и 1476. године. Током своје владавине спроводио је немилосрдне методе у обрачуну са оним влашким феудалцима, који су му опонирали и оспоравали легитимитет престолонаслеђа, у борби против својих моћних противника из богатих саксонских градова у Трансилванији, али нарочито у одбрани од османских освајања. У том периоду, уз његово име одомаћиo се његов надимак Цепеш, тј. на румунском – Набијач, због набијања заробљених Турака на колац, што је у том периоду био широко распрострањен начин извршења смртне казне.

    Занимљив је био његов однос са Србима, који су тада били под османском влашћу. У време Влада III, деспот Вук Гргуревић Бранковић био је угарски вазал у служби краља Матије Корвина. У борби против Турака, Вук је и стекао надимак Змај Огњени Вук. Заједно са Владом III јуришао је на Турке, што је био основ да се доцније њих двојица често повезују у причама због Владове припадности Реду змаја и надимка деспота Гргуревића, због чега их је обојицу народно предање уврстило и упамтило као јунаке змајоликог типа.

    Влад Трећи имао је и дубљу везу са Србима, српском културом и духовношћу. Наиме, влашке војводе од XIV века изузетно су значајне за српску Цркву. Њихово ктиторство је било од огромног значаја за српске светиње, као што су Хопово, Крушедол и др. И сам војвода Влад III je био врло побожан владар и заштитник православних. У Хиландару постоји аутентични документ из друге половине XV века, који потврђује Влада Цепеша као једног од великих дародаваца Хиландара – казао је др Стојковски.

    Због своје оданости Православљу и сам је претрпео знатне недаће, особито од стране краља Матије Корвина, који је настојао да га примора на прелазак у римокатолицизам и који се није либио најгрубљих притисака и том смислу. Није, стога, ни толико за чуђење да је, још од тог времена, на Западу (из почетка поглавито у германским и угарским земљама) војводу Влада III пратила репутација крвожедног шизматика и тиранина. Трансформација њиховог виђења војводе Влада, од поистовећивања са Понтијем Пилатом до холивудског вампирског крвопије, логична је последица оваквог односа, који није био лишен прозелитске основе и побуда.

    Стварни војвода Влад Цепеш погинуо је као упорни бранилац хришћанске Европе 1476. године у борби са Турцима. Место погибије и његов гроб и даље су непознати. Прве легенде и приче о Дракули настале су 80-их година XV века. Влад је најпре приказиван као херој из борбе против Турака, а популарни лик грофа Дракуле, који са стварном личношћу овог великог православног владара нема додирних тачака, настао је тек концем XIX столећа заслугом ирског писца Ејбрахама Брема Стокера и Хермана Вамбергера (Армина Вамберија), познатог угарског оријенталисте, aвантуристе у отоманској служби и врло активног британског агента оног доба.

† † †

НА РУССКОМ
rus

ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
gre

ÎN ROMÂNĂ
rom

НА БЪЛГАРСКИ
bul

IN ENGLISH
eng

EN ESPAÑOL
esp

Српска Православна Црква

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара


Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Димитрије Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Њ.К.В. Принцезa Катаринa (Toмиславова) Карађорђевић

Фондација Принцезе Јелисавете Карађорђевић

Руски Царски Дом

Грузински Краљевски Дом

Грчки Краљевски Дом

Румунски Краљевски Дом

Њ.В. Цар Симеон II Сакскобургготски од Бугарске

Друштво Српских Грбоносаца ''Милош Обилић''

Сибирска хералдичка колегија

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Хералдички Уметник Срећко Никитовић

Хералдички Уметник Небојша Дикић

Хералдички уметник Љубодраг Љ. Грујић

Хералдички уметник Ђорђе Реџа

ПОСМАТРАЧ

Издавачка кућа ''Конрас''

Савез Православних Хоругвоносаца

Русское Имперское Движение

Иконограф
Драган Јовановић

Српска.ру

Часопис за књижевност и културу ''Људи Говоре''веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер