БЕЛЕ ПОКЛАДЕ НА БЕЛОМ ДВОРУ

27. феб 2023. | Вести

На Беле покладе или Недељу праштања, која се ове године поклопила са датумом литургијског прослављања празника Светог преподобног Симеона Мироточивог (у миру – великог жупана српског Стефана Немање), секретар Центра за истраживање православног монархизма, ђакон Хаџи Ненад М. Јовановић, имао је част, задовољство и привилегију да буде позван да представља наш Центар на свечаности прославе Славе удружења „Краљевина Србија“, које је ове године обележило и 15. годишњицу свога рада, под патронатом Његовог Краљевског Височанства престолонаследника Александра Карађорђевића од Србије и Југославије.

Као што и приличи, прослава Славе овог удружења отпочела је Светом Литургијом, коју је, у храму Светог преподобног Симеона Мироточивог на Новом Београду, служио Његова Светост архиепископ пећски, митрополит београдско-карловачки и патријарх српски Г.Г. Порфирије, уз саслужење Његовог Преосвештенства епископа моравичког Г.Г. Саве, Његовог Преосвештенства епископа хвостанског Г.Г. Алексеја и свештенства и ђаконства Архиепископије београдско-карловачке. Након савршене Свете Евхаристије, освештани су славски дарови, тј. славски колач и панаија у славу и част небеског покровитеља овог монархистичког удружења и родоначелника светородне династије Немањића.

Славски пријем је, као и ранијих година, приређен на Белом двору Краљевског комплекса на Дедињу, при чему је био присутан велики број гостију из редова свештенства Српске Православне Цркве, Војске Србије, дипломатског кора, академика, университетских професора, познатих и признатих посленика из света културе, уметности, политике и сл.

На жалост Његово Краљевско Височанство престолонаследник Александар Карађорђевић од Србије и Југославије и његова супруга, принцеза Катарина, овом приликом нису били присутни, будући да су на путу у иностранству, али се сабранима у своме дому обратио путем нарочитог поздравног писма, које је, у име Његовог Височанства, прочитао г-дин Предраг Марковић, члан Крунског савета.

У поменутом свом писму, Његово Височанство је поручио: „Својим трудом и радом дали сте велики допринос отклањању последица вишедеценијске негативне комунистичке пропаганде против Краљевске породице Карађорђевић, али је дуг пут још пред вама. Тај пут борбе за истину никада није лак, али је увек исправан и прави. Залагање за бољу Србију је обавеза коју је сваки монархиста наследио од предака. Али, то није само заоставштина наших отаца, већ и нешто што се дугује будућим генерацијама. Ваша визија обнове монархије у Србији – поштовање наше славне традиције и њено уклапање у наслеђе савременог доба – учиниће нашу Отаџбину бољим местом за живот свих њених грађана“…

Потом су се члановима Удружења и њиховим гостима обратили председник Удружења, г-дин Милош Павковић и г-дин Предраг Богићевић, председник Равногорског покрета СРБИООРС, организације која однедавно има посебно блиску и братску сарадњу са удружењем „Краљевина Србија“.

Напоменимо још само да су се међу званицама, између осталих, нашли и: Њена Екселенција амбасадор Румуније г-ђа Силвија Давидоиу; Његова Екселенција амбасадор Алжира г-дин Фатах Махраз; члан Крунског савета г-дин Зоран Живановић; члан Крунског савета г-дин Дарко Спасић; г-дин Бошко Обрадовић, народни посланик и председник Српског покрета „Двери“; г-дин Стефан Јовановић, народни посланик, генерални секретар и портпарол Народне странке; г-дин Александар Цветковић, члан Председништва и директор Српског покрета обнове; др Бојан Димитријевић, научни саветник Института за савремену историју, г-дин Вања Булић, новинар и књижевник; г-дин Радош Бајић, глумац, сценариста и редитељ, као и многи други представници политичког, културног и јавног живота Србије и бројни други гости.