ЧЕТВРТИ ПОРОДИЧНИ СЕМИНАР У БЛЕКТАУНУ

7. дец 2022. | Активности, Вести

У суботу 3. децембра 2022, у црквеној општини Свети Никола Блектаун у Сиднеју, по благослову Њ. П. Епископа Силуана, одржан је четврти породични семинар. Након прошлогодишње паузе због ковид мера и претходно одржаног вебинара, ово је био први уживо одржани семинар још од 2019.

Семинар је отворио блектаунски парох Немања Мрђеновић. Он се обратио кратком беседом о значају правилног поимања породице као домаће цркве и захвалио уваженим предавачима што су се одазвали и издвојили своје време.

Прво предавање је одржала госпођа Љубица Мансел, директорица англиканске основне школе у Пенриту и координатор српске школе „Богдан Болта“ у Блектауну. Она је говорила о значају и практичним методама одабира школе за дете. У занимљивој дискусији са публиком доста пажње је посвећено и родитељском ангажману у школовању деце, дубљем разумевању аустралијског система школовања, стандардима министарства просвете и другим релевантним темама.

Након краће паузе друго предавање је одржао ванредни професор Православног богословског факултета Универзитета у Београду др Растко Јовић, који допутовао из Београда да говори на овом скупу. Он је говорио на тему савремених изазова у хришћанском браку и породици који се суштински односе на наш лични доживљај љубави и слободе како у односу са Богом тако и међусобно.

Предавање др Јовића привукло је велику пажњу учесника који су желели да сазнају више о дубљем разумевању значаја здравог односа са Богом за здрав однос у браку, породици, Цркви и друштву у целини. Он је на једноставан начин, а дубоко укорењен у православном предању, говорио о најчешћим стереотипним проблемима и њиховим практичним и духовним решењима.

Након другог предавања, речима захвалности поново се обратио и отац Немања испред организатора. Он је посебну благодарност упутио спонзорима, фирмама Orthodox Funerals, MIS TV, Creative Sauce, Мири Рајковић, Драгољубу Бркљачу и парохијанима који су помогли, Центру за истраживање православног монархизма и другима. Посебна захвалност одана је чланицама Кола Српских Сестара „Југовића Мајка“ које су се постарале за послужење на јутарњој паузи и припремиле богат ручак за све учеснике.

Двоје срећних добитника добили су бесплатне улазнице за предавање др Џордана Питерсона, које је одржано исте вечери у Сиднеју пред осам хиљада људи.

Учесницима су се краћом промоцијом представили и активисти хуманитарне организације „Срби за Србе“ која је однедавно регистрована и у Аустралији.

Дан је закључен заједничком трпезом љубави и продужетком занимљивих разговора и разменом идеја.

Свештеник Немања Мрђеновић

Преузето са: Митрополија Аустралијско-Новозеландска