ДОБАР ГЛАС СЕ ДАЛЕКО ЧУЈЕ

21. мај 2023. | Вести

Conflits, водећи геополитички часопис на француском језику је управо, у свом електронском издању, објавио кратки осврт на књигу Les Nobles Stratimirović – du Moyen Âge à nos jours, коју, као коаутори, потписију Његово Благородије проф. др Ђорђе Витез И. Стратимировић од Кулпина и Часни ђакон Хаџи Ненад М. Јовановић, секретар Центра за истраживање православног монархизма, а чије објављивање је подржао и помогао и наш Центар.

Аутор овог, као и остала четири, приказа књига у овом издању поменутог реномираног журнала, јесте господин Жан-Батист Ное, познати француски историчар, писац и главни уредник магазина Conflits. Конкретно, овај приказ је насловио са Noblesse serbe („Српско племство“), што нас радује, јер се на страницама утицајне западне политичке и геополитичке штампе, која допада и руку доносилаца одлука, деценијама о Србима сервирао један потпуно другачији наратив. У Француској, конкретно, тога није било, бар, од времена непосредно након окончања Првог светског рата.

Осим у електронском, речена рубрика и речени приказ књиге биће публиковани и у штампаном издању часописа, а вреди рећи да, осим електронског и штампаног издања, часопис Conflits има и свој подкаст, видео-продукцију и YouTube канал, што говори о озбиљности и популарности овог медија, а самим тим, и о продорности информација, које он пласира на франкофоном говорном подручју, које увелико превазилази границе саме Француске.