ДАН СА ЧЛАНОВИМА ГРОФОВСКОГ ДОМА ОД ГУДЕНУСА

28. мај 2023. | Вести

На Марковдан, 8. маја 2023. делегација Фондације „Вожд Ђорђе Стратимировић“ имала је неуобичајену част да буде примљена и пријатељски угошћена, током читавог једног дана, од стране славне и древне аустријске грофовске породице фон Гуденус, која не пропушта да покаже и докаже своју благонаклоност, па и љубав, према Србији и српском народу.

Међу члановима ове делегације је био и Часни отац ђакон Хаџи Ненад М. Јовановић, секретар Центра за истраживање православног монархизма, који се у овој улози нашао по благослову Његове Светости Архиепископа пећског, Митрополита београдско-карловачког и Патријарха српског Г.Г. Порфирија, као и надлежног архијереја, Његовог Преосвештенства Епископа аустријско-швајцарског Г.Г. Андреја.

Поменута господа имала је ту част и прилику да, у друштву Њихових Високоблагородија господина Јохана Бјорна Баптиста грофа фон Гуденуса, његове супруге, госпође Тајане грофице фон Гуденус (рођ. Мацановић) и њихово двоје дивне дечице, Николаоса и Анастасије, обиђу предивну шуму и велико ловиште у Кремшалу, које је још у поседу њихове породице, у Доњој Аустрији, надомак познатог туристичког места Дурнштајн, на обали Дунава. Посебан куриозитет и атракција ове локације је стари и бајковити дворац грофова Гуденуса, који је стар око 900 година и налази се у непосредној близини чувене Гуденушке пећине, која је, између осталог, веома важан праисторијски археолошки локалитет, познат широм света. Сам дворац, пак, познат је и по томе, што је у њему, неко време, као заробљеник, у тајности, држан чувени Ричард I Плантагенет – Лавље Срце, краљ Енглеске, војвода Нормандије, Аквитаније и Гасконије, гроф Кипра, владар Политијере, Анжуја, Мајине, Нанта и надгроф Бретање, приликом његовог повратка из крсташких похода на Истоку.

Након обиласка ове знаменитиости, гроф Јохан фон Гуденус, велики пријатељ Србије и српског народа, поменуту делегацију је угостио у свом мањем ловачком дворцу у месту Елс, у општини Вајнцарл ам Валде, округу Кремштал и региону Валдфиртел у Доњој Аустрији, где их је све дочекао, љубазно примио и угостио његов старији брат, Његово Високоблагородије господин Маркус Јохан гроф фон Гуденус. Интересантно је да је овај мањи дворац углавном дело раног барока, али је реч о грађевини која је дограђивана и мењана кроз столећа, па су поједини њени делови старији од осам векова и грађени су пре крсташких ратова, што се посебно односи на трпезарију овог здања. Међутим, посебна посластица, коју је домаћин поделио са својим гостима, јесте библиотека овог сеоског властеоског дворца, као и његова пространа башта, те природа и бајковито насеље, који га окружују.

Исте вечери, поменута делегација из Србије доживела је још већу част, будући да је, са својим домаћином, примљена и од стране његовог познатог стрица Његовог Високоблагородија господина Јохана Лоренца Филипа Марие грофа фон Гуденуса, који је, између осталог, и члан Племићке колегије покрета Croce Reale – Rinnovamento nella Tradizione, организације са којом наш Центар има потписан Уговор о сарадњи. Реч је о познатој личности у јавном животу и вишим бечким круговима, што најмање дугује свом древном аристократском пореклу, а много више свом енциклопедијском знању и образовању, као и задивљујућој ерудицији, којој може парирати само његов неусиљени шарм и урођена лежерност, која не прелази на ниво који себи један такав човек не би смео никако да дозволи.

Гроф Лоренц је своје госте и нове познанике дочекао, примио и домаћински угостио у свом Ружином дворцу (Rosenschloss) у оближњем Фелингу, који је већи од предходног, али који није ништа млађи, будући да је, упркос реконструкцијама и доградњама кроз столећа, до данас сачувао и знатне делове, који сежу и 900 година у прошлост.

Разговори и познанство са овим човеком, као и све остало што се могло видети и доживети овога дана, свакога би обогатили и оплеменили у духовном и интелектуалном смислу, те члановима поменуте делегације не преостаје ништа друго него да заблагодаре Богу и Високоблагородној грофовској породици од Гуденуса на таквој, несвакидашњој, прилици. Тим пре, што је овде реч о породици која и данас, као и вековима уназад, није породица без друштвеног утицаја и политичке тежине у аустријском друштву, па и доста шире од тога…

Као мали знак захвалности, грофу Јохану и грофу Лоренцу фон Гуденусу, ђакон Ненад је поклонио примерке новоиздате књиге Les Nobles Stratimirovich du Moyen Âge à nos jours, чије објављивање је Центар за истраживање православног монархизма свесрдно помогао. Коаутори ове књиге су господин проф. др Ђорђе витез Стратимировић од Кулпина и ђакон Ненад. Грофици Тајани фон Гуденус, дичној Српкињи и правом неформалном српском амбасадору, где год да се појави у свету, и која се налази у финалној фази припрема за одбрану своје докторске дисретације из области политикологије, подарене су књиге: „Грбови, заставе и химне у историји Србије“, „Државна хералдика у служби формирања нових идентитета“, „Српски мислиоци о хришћанским основама монархије“ и „Бајден, религија и Србија“, за које се надамо да ће још пуно векова красити и имати своје место у старој и богатој библиотеци овог древног сеоског ловачког дворца и подсећати генерације ове древне аристократске куће, које тек долазе, да у њима кола и српска крв, која их обавезује једнако као и она древна изрека:

Noblesse oblige!