ДВЕ ИЗЛОЖБЕ И МУЗИЧКИ ФЕСТИВАЛ

24. апр 2023. | Вести

У четвртак, 20. априла, у Историјском музеју Србије у Београду отворена је изложба предмета из заоставштине Српских краљевских династија Карађорђевића и Обреновића. С обзиром да је изложба организована поводом важног јубилеја – 60 година од оснивања Историјског музеја Србије – посетиоци ће имати прилику да виде оно највредније из збирки овог музеја. По речима Душице Бојић, директорке Музеја и уједно једне од ауторки изложбене концепције, међу бројним оригиналним експонатима, који су презентовани у централној и бочним салама, историјским значајем се, пре свих, издвајају владарске инсигније краља Петра I Карађорђевића – шар, жезло, копча за плашт и крунидбени плашт од венецијанског плиша и свиле оивичен хермелином, који нису могли да се виде десетак година, као и круна, изливена од гвоздене ручке топа вожда Карађорђа, по нацрту професора Михаила Валтровића, у чувеној радионици браће Фализ у Паризу. У остатку средишњег простора представљени су период преднемањићких и немањићких владара, Косовски бој, као и период српске Деспотовине. Ту су и оригинална платна Арсенија Петровића, Ђорђа Теодоровића, Стевана Тодоровића, Уроша Кнежевића, Паје Јовановића, Уроша Предића и других најчувенијих српских уметника, а на улазу у зграду све који дођу дочекиваће реплике манастира Грачаница и Раваница.

Поводом прославе Дана Војске Србије, у петак, 21. априла, у Галерији Војног музеја у Београду отворена је изложба „Војне заставе код Срба од Првог српског устанка до краја Првог светског рата“. Међу вредним експонатима, посетиоци ће моћи да виде: српску војводску заставу из Првог српског устанка; заставе „Лозничанку“ и „Рудничанку“, које су биле поклони лозничке и рудничке општине Милану Обреновићу поводом његовог пунолетства 1872. године; добровољачке заставе из српско-турских ратова; пуковску заставу под којом су извојеване херојске победе током Балканских и Првог светског рата и др. Осим застава, на изложби ће бити представљене и дипломе и венци којим су заставе биле дароване. Аутор изложбе је Маријана Јовелић, музејски саветник Војног музеја. Концепцију поставке је осмислио Данило Крушић, а графичко-ликовно решење Енес Међедовић из Медија центра „Одбрана“. Предмете су за излагање припремили конзерватори Војног музеја: Маја Ђокић, Александар Јоксимовић и Милена Стојковић. Изложба ће бити отворена сваког дана, осим понедељка, од 12 до 20 часова, а улаз је бесплатан.

У недељу, 23. априла, у Кули је, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа бачког господина др Иринеја, отпочео фестивал „Свита српске црквене и народне песме“, који ће трајати до 1. јуна 2023. године. Фестивал је отворен у храму Светог апостола и јеванђелисте Марка смотром дечијих хорова, под називом „Песма о песми“. Иначе, фестивал „Свита“ носи назив по албуму композитора Исидора Бајића и свако дешавање у склопу фестивала носи назив по једној од његових композиција. Циљ фестивала је промовисање и очување православне духовности кроз различите уметничке изразе.