СРПСКА ИКОНА ЦАРА-МУЧЕНИКА НИКОЛАЈА II

12. мај 2023. | Ризница

ИКОНА ЦАРА-МУЧЕНИКА НИКОЛАЈА II СТИГЛА ИЗ СРБИЈЕ У САНКТ-ПЕТЕРБУРГ

Раније ове недеље (почетком маја 2021. године – прим. прев.), у Саборни храм Свете Тројице Александро-Невске лавре у Санкт-Петербургу донета је велика чудотворна икона цара-мученика Николаја II, насликана у Србији. Икона ће остати у Лаври до 15. јуна.

Икона је настала 2018. године, али је иконописац желео да остане анониман. Икона цара-мученика Николаја II освештана је 24. фебруара 2019. године у древној цркви Светог пророка Јеремије у Врбовцу на истоку Србије.

Икону је освештао отац Душан Поповић уз саслуживање четворице свештеника. У цркви је било много верника, и сви су клекнули на молитви. Ово се сматрало првим чудом ове иконе.

Икона је две године коришћена у многим литијама, које је благословио Његова Светост Патријарх Иринеј (1930–2020), у Србији, Црној Гори, Републици Српској, Косову и Метохији. Многи људи су се молили пред иконом цара-мученика Николаја II, и поклонили се његовом светом лику. У манастирима и црквама у којима се налазила икона верници су често сатима чекали у редовима да би се поклонили икони. Од тада су се приписивала многа чуда молитвама цара-мученика Николаја II.

Монахиња из манастира Светог Василија Острошког на планини Рожај била је тешко болесна од леукемије. Пет година пре доласка у манастир Цареве иконе, имала је виђење. Царева икона била је у манастирској цркви три недеље. Сваког дана после Литургије монахиње су читале акатист Светом Цару. Потом је икона однета у посету светињама централне Србије. Две недеље касније, монахиња се осећала боље и посетила је лекара. Резултати њених анализа су били такви као да никада није била болесна! Доктор је био задивљен. А сада је, хвала Богу, здрава.

Близу тридесет цркава и манастира у Србији примило је икону Цара, а са њом још две царске иконе, Светог цара Лазара Српског и цара Јована Силног.

Иконе су три месеца доношене у манастир Благовештење Пресвете Богородице на планини Рудник, где су долазили верници да им се поклоне, међу којима и свештеници и монаси из централне Србије. Овде и на другим местима, између богослужења, непрестано се читао акатист Светом цару Николају II.

Иконе царева боравиле су и у Београду, у црквама Свете Параскеве и Светог Николе. Оне су излагане ради учвршћивања вере и спасења српског и руског народа. Много пута је из икона избијао мирис.

Благослов за доношење икона у Русију дали су поштовани исповедници у Србији – старци Јован (Јеленко) и Серафим (Миљковић). Ову мисију је извршила госпођа Биљана Раковић, духовна ћерка оца Серафима, који је много волео Русију и руски народ.

Милошћу Божијом на београдском аеродрому догодило се још једно чудо. За уношење сандука са иконама у авион био је задужен службеник, који се испрва хладно декларисао као неверник. Иконе су биле спаковане у веома велике кутије, што је стварало проблеме. Како је човек додиривао и померао кутије, потпуно се променио, буквално трансформисао. Док су сандуци утоваривани у авион, овај човек који је са осталим запосленима пажљиво ставио иконе на покретну траку, застао је са пуно пажње и одао почаст цару-мученику Николају II и другом Цару! То су учинили и они који су му помогли. Очи су му сијале, његове колеге, запослени на аеродрому, су плакали, док је један клекнуо.

Иконе су у Русију стигле почетком Страсне седмице ове године (2021 – прим. прев.). Лик Светог цара Лазара Српског сада је у Ростовској области. Верни долазе да преко њега приме помоћ свише.

Недељу дана, по благослову старешине храма, протојереја Константина Корољова и почасног игумана схи-архимандрита Варсонуфија (Кузмина), икона цара-мученика Николаја II је најпре однета у храм Свих Светих Просијавших у Санкт-Петербургу. Затим је, по благослову архимандрита Нектарија (Головкина), икона, на више од недељу дана, пренета у храм Светих Петра и Февроније у Петерхофу. И овде је икона благоухала унутар цркве.

Раније ове недеље, српска икона цара-мученика Николаја II стигла је у Александро-Невску Лавру – главни манастир Санкт-Петербурга, где ће остати до 15. јуна. Икона је стигла у Лавру уочи 800 година од рођења Светог блаженог кнеза Александра Невског. Такође, она је стигла и само неколико дана пре рођендана најсветијег цара Николаја Александровича 19. маја (6. маја по старом календару), и уочи 300. годишњице проглашења Руске империје, којe се догодило на Дан иконе Богородице Казањске.

Пол Гилберт

Превод: ђакон Хаџи Ненад М. Јовановић

Изворник: Nicholas II. Emperor. Tsar. Saint