НА ПОЗНАТОЈ РУСКОЈ ДРУШТВЕНОЈ МРЕЖИ

8. нов 2022. | Вести

Читана група на све популарнијој друштвеној мрежи Вконтакте (VK), под називом Династические награды Домов мира (Династичке награде Домова света), донела је кратку, али садржајну вест о додељивању црквено-друштвеног одликовања Крст Вожда Ђорђа Стратимировића Његовом Царском Височанству Надвојводи Максимилијану Кристофу од Хабсбург-Лорене. Иначе, аутор овог прилога је дугогодишњи сарадник Центра за истраживање православног монархизма, Његово Благородије г-дин Сергеј Александрович Мањков.

Ова инвеститура се одиграла у Бечу 14. октобра 2022, а сходно благослову Његовог Преосвештенства Епископа сремског Г.Г. Василија и сагласности породице Благородних Витеза Стратимировића од Кулпина, један од учесника и чланова делегације која је учествовала у овој инвеститури, био је и ђакон Хаџи Ненад М. Јовановић, секретар Центра за истраживање православног монархизма.

Ово је био интересантан сусрет једног Хабсбурга и једног Стратимировића после више од једног века, што сведочи да нису заборављене заслуге овог српског витешког дома и самог Вожда ђенерал-мајора Ђорђа Витеза Стратимировића од Кулпина, као и његових верних ратника-шајкаша и Срба уопште, који су пре 173 година спасили аустријски Двор, да им се не догоди оно што се, 1793. године, догодило несрећном француском краљу Лују XVI.

Наиме, Вожд Стратимировић је поразио и зауставио угарске револуционарне трупе у бројним крвавим и победоносним бојевима, дајући довољно времена да руски цар Николај I Романов удари на Кошутове снаге са севера, чиме је стављена тачка на овај грађански рат и на саму Мађарску револуцију, али и захваљујући чему је дошло до формирања Српске Војводине, као зачетка и заметка данашње Војводине, као интегралног, неоспорног и неодвојивог дела Србије.

Показало се да је Његово Царско Височанство свега овога и више него свестан, о чему говори и чињеница да је, управо он, председник Друштва аустријско-руског пријатељства (Österreichisch-Russische Freundschaftsgesellschaft) и то упркос тренутној ситуацији и друштвеној клими у Аустрији и на читавом политичком Западу у односу према Русију, из добро познатих разлога. О томе, ништа мање, сведочи и његов близак и заиста топао однос према Његовом Краљевском Височанству Престолонаследнику Александру Карађорђевићу од Србије и Југославије, што је Његово Царско Височанство и лично посведочио и делатно потврдио овом приликом.

Елем, на темељима ових повесних веза  Срба са Бечом, Надвојвода Максимилијан фон Хабсбург је са својим саговорницима доста разговарао о могућностима интензивирања културних и других веза двају народа, чему значајног подстрека могу дати и њихове некадашње владарске и аристократске лозе.