Наша издања

Бојан М. Митић

ОД СВЕТЕ РУСИЈЕ ДО РЕКА ВАВИЛОНСКИХ

(Центар за истраживање православног монархизма; Београд; 2022)

Кроз девет врло прегледних поглавља читалац може да прати упоредни развој руске државе, различите фазе друштвеног развоја и разне аутохтоне и увезене социјалне феномене као и њихов одраз у духовном животу. Динамика друштвено-црквених односа и њихов духовни израз у светотајинском животу Руске Православне Цркве, те последично и њене заграничне мисије, дају јасну слику не само повесних слојева духа руског Православља већ помажу и бољем разумевању његовог данашњег лика.

Ђакон Хаџи Ненад М. Јовановић

РЕЛИГИЈА, БАЈДЕН И СРБИЈА

(Институт за политичко умрежавање, Центар за истраживање православног монархизма; Београд; 2021)

Књига има за циљ да покуша да скрене пажњу стручне и шире јавности на неке од елемената верске природе, који би могли да произведу одређене конкретене политичке последице по интересе Србије и српског народа у непосредној будућности. Још прецизније, њена тема јесте утицај религијског фактора на политику нове америчке председничке администрације и какво би он дејство могао да има на неке од кључних српских националних интереса. Како ти интереси стоје у великој зависности од интереса и политичких одлука великих светских сила, међу којима Сједињене Америчке Државе, још увек, заизимају примарно место и улогу, природно је да се српска политикологија религије нарочито заинтересује за могућу улогу религије у формирању праваца политичког деловања нове америчке председничке администрације, на чијем челу се налази Џозеф Бајден.

Бојан М. Митић

СРПСКА ЦРКВА У ЈУГОСЛОВЕНСКОЈ КРАЉЕВИНИ

(Центар за истраживање православног монархизма; Београд; 2018)

Период наше црквене историје од конца Првог до почетка Другог светског рата је један од оних којим се наша црквена историографија, сразмерно, мање и несистематичније бавила у односу на остале повесне периоде историје наше Свете Цркве. Чини нам се да је то због тога што се, након ослобођења оних наших крајева, који су до Првог светског рата били под аустро-угарском влашћу и уједињења Српске Православне Цркве 1920, чинило да је, напокон, обновљено редовно стање у Пећској Архиепископији и Српској Патријаршији, као и да је тешко иго ропства спало са нашег народа и његове Цркве једном за свагда. Међутим, рекло би се да је ново време и природа новоустановљене државе, Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца пред Српску Цркву поставило сасвим нове изазове и искушења.

Епископ жички Сава (Бараћ) Дечанац

ВЛАДАЛАЦ И НАРОД

(Центар за истраживање православног монархизма; Београд; 2018)

Свеобухватно теолошко, антрополошко и историографско дело епископа Саве Дечанца један је од најзначајнијих наслова у историји православног монархизма. Камен темељац политичке теологије у српском богословљу. Незаобилазна повезница између Светог Филарета Московског и Светог Николаја Охридског и Жичког, двојице савременика са почетка и краја његовог живота. Обнова крштене монархије у Србији незамислива је без ове књиге.

Протонамесник мр Немања С. Мрђеновић

ЗБОРИШТЕ

(Центар за истраживање православног монархизма; Београд; 2017)

Зборник изабраних чланака и студија, који чини пресек дугогодишњег рада Аутора у оквиру Центра. Прилози су подељени у тематске скупине: Културолошко-богословске теме; Репортаже и хронике; Србске земље; Критички прикази књига, чланака и филмова и Поезија.

Свети Свештеномученик Јован Восторгов

ШТА ЈЕ МОНАРХИЈА

(Центар за истраживање православног монархизма; Београд; 2016)

Према монументалном делу “Монархија“, Лава Александровича Тихомирова, Свети отац Јован Восторгов сачинио је овај кратак преглед главних мисли наведеног дела у форми катихизиса, што ће знатно олакшатин разумевање и усвајање материје. Један век касније, овај “катихизис“ православног монархизма се чини још потребнијим и још кориснијим за живот православног хришћанина у савременом свету.

Свети Филарет Московски

ПРАВОСЛАВНА МОНАРХИЈА

(Центар за истраживање православног монархизма; Београд; 2015)

Први српски превод дела великог руског Угодника Божијег, у којем он описује Бога као великог Уметника, који ствара пејзаж од људи и природе, у коме Он делује на друштво кроз људе и истовремено делује на људе кроз друштво. Свети, такође, опомиње да “дух времена“ јача и ако човек није опрезан, добар поредак и добробит породице и народа могу бити поткопани.

Др Христо Јанарас

ЦРКВА У ПОСТКОМУНИСТИЧКОЈ ЕВРОПИ

(Центар за истраживање православног монархизма; Београд; 2014)

Први српски превод значајног дела највећег савременог грчког православног мислиоца. У његовим размишљањима осећамо везу и континуитет античке грчке философије и идеала јелинске цивилизације настављене у теологији и идеалима православног хришћанства. Аутора је претежно заинтересован за идеалне изразе теологије и философије. Јако га брине позападњачење православног хришћанства, односно робовање православне хришћанске теологије неправославним или западним мисаоним категоријама и изразима над којима првенство даје чисто православном или јелинском начину размишљања.

Иван Лукјанович Солоњевич

НАРОДНА МОНАРХИЈА

(Центар за истраживање православног монархизма; Београд; 2014)

Први српски превод капиталног дела једног од најзначајнијих теоретичара монархизма, руског писца, мислиоца и новинара, који је на око четири стотине страница, омеђио саму идеју народне монархије од површних квазимонархистичких идеја тзв. „демократског монархизма“, са једне стране, и „диктаторства“, са друге, детаљно образлажући зашто народу не треба „ни тиранин, ни лутка, већ домаћин“.

Јереј Бошко Р. Маринков

СРБИКОН

(Центар за истраживање православног монархизма, Банатски културни центар; Ново Милошево; 2011)

Збирка богољубиве и родољубиве поезије.

Протонамесник Немања С. Мрђеновић

КОНЗЕРВАТИВНА (Р)ЕВОЛУЦИЈА

(Центар за истраживање православног монархизма; Београд; 2007)

Збирка богољубиве и родољубиве поезије.

Бошко Р. Маринков

ЗАТОЧЕНЕ ЗЕМЉЕ СЛОБОДАН ГРУМЕН

(Центар за истраживање православног монархизма; Београд; 2005)

Збирка богољубиве и родољубиве поезије.