НОВА КЊИГА О СРПСКОЈ СРЕДЊОВЕКОВНОЈ ХЕРАЛДИЦИ

7. нов 2022. | Вести

После, готово, читаве деценије чекања, светлост дана је угледала нова књига г-дина Николе Гиљена, под насловом Српски средњовековни грбови: преглед историји српске средњовековне хералдике према савременим реконструкцијама из сталне поставке Војног музеја у Београду.

Издавач ове значајне књиге за српску хералдику, као помоћну историјску науку, али и за српску историографију и културу уопште, је позната Издавачка кућа „Дерета“ из Београда. Издавач се постарао да ово дело изађе и први пут буде јавности представљено, баш, на 65. Међународном сајму књига у Београду (23-30. 10. 2022), као једно од, свега, пет њихових нових наслова за овај сајам.

Иначе, прича о настанку ове књиге сеже још у 2012. годину. Тада је, на молбу уваженог Аутора, рукопис књиге имао прилику, задовољство и част да прегледа и рецензира секретар Центра за истраживање православног монаризма, ђакон Хаџи Ненад М. Јовановић, у својству председника нашег Одбора за хералдичке и генеалошке студије и Хералда Кнежевске Лозе Српског Краљевског Дома Карађорђевића.

Управо изводом из те, деценију старе, рецензије и почиње ово, тако успело, занимљиво и важно дело, какво нам је даровао поштовани г-дин Гиљен.