Одбор за културу

Зашто одбор за културу?

Бити културан и некултуран не значи бити лепо васпитан и лоше васпитан. Напротив, разлика је много, много већа. Посматрајући човека као психофизичко биће, ова разлика, рекло би се, добија на својој пуноти.

Наиме, културан човек подразумева, духовно-биолошки здравог, животно способног, врхунски васпитаног и потпуно образованог Православног Србина и Србкињу. Здраворазумну и потпуно свесну личност, која схвата свој позив и призив.

Насупрот таквој особи, као пркос, стоји некултурна индивидуа, тј. демолирана грађевина, која, у својој безсловесности, покушава своје посрнуће представити “уметничком слободом“.

Правдајући се модерним трендовима, “уметници“, блуд желе приказати светском потребом, лаж животним прегнућем, а сваку врлину старомодном, или, како рекоше – “анахроном“.

Нажалост, сведоци смо културног посрнућа, које се манифестује у свим сферама народног живота.     Тако, данас, без имало срама, разни морално-интелектуални инвалиди, кроз своје “песме“ ходају “са шестаром забоденим у главу“, кроз перформансе постају убице Патријарха, а изфрустриране “уметнице“ показују своје нимало занимљиво тело, које, у поређењу са телом васпитане и задовољне србске жене изгледа, најблаже речено – смешно.

Даље, опстају сликари и сликарке, које своје незадовољство и перверзну изопаченост ума преносе на платно умишљајући да стварају, а, у ствари, само разарају недужне мушкарце и жене…

Крадљивци дресова врхунских спортиста, лоше ткаље и везиље, водитељи или се бар тако називају – ужас! “Плач и шкргут зуба“!

А, народ? Где нам је нестао тај Богољубиви строј, који је знао препознати кукољ у њиви својој?

Где нам је тај Теофил, који је на свом Имању домаћин био вековима?

Тако, данас метастазирана анти-култура, која се пројављује под разним видовима “уметничке слободе“, напросто провоцира формирање једног снажног културно-уметничког блока, који ће сабирати лепо васпитане и у Вери утврђене Србе и Србкиње.

Одбор за културу Центра за истраживање Православнога Монархизма није, нити ће икада бити, паразитска секција у којој ће периодично мудровати набеђени стихотворци, сликари, иконописци и сви они нечим од Бога надарени.

Напротив, Одбор мора стајати непоколебиво на последњем бедему одбране србског културног наслеђа, а културно наслеђе није само лист хартије, који бледи и нестаје.

Оно је свака изговорена и записана реч Светих Предака, свака испричана прича и бајка честитих мајки, свака Икона Света и слика лепа и свако зрно мудрости Христољубивих слугу Господњих.

Благодаримо Господу што и у овим тешким временима надахњује и охрабрује многе Србе и Србкиње спремне да, кроз разне видове културног прегнућа, сведоче призив и позив србског народа.

Одбор за културу, покушаће, уз Божију помоћ, да сабере расуто, охрабри уплакано, уздигне понижено и обрадује тужно.

Стога, позивамо све Србе и Србкиње да писаном речју, сликом, иконом, причом и својим присуством учествују у прегнућу саборном и раду Богу угодном.

СА ВЕРОМ У БОГА, ЗА КРАЉА И ОТАЧАСТВО!

У Београду

 

О Светој Мученици Татијани
и Светој Икони Пресвете Богородице Млекопитателнице
12.(25) јануара 2006. године Господње

ЦЕНТАР ЗА ИСТРАЖИВАЊЕ
ПРАВОСЛАВНОГА МОНАРХИЗМА

Одбор за културу

Бошко Р. Маринков
(председник)