Др Александра М. Пећинар

Др Александра М. Пећинар

Дипломирала је на катедри за Новогрчки језик и књижевност Филолошког факултета у Београду, као један од најбољих студената Универзитета у Београду (Стипендија Амбасаде Краљевине Норвешке). Током студија, више пута је боравила на студијским усавршавањима на грчким универзитетима (Аристотелов Универзитет (Солун), Универзитет у Патри (Патрас), а добитник је и стипендије Министарства Вера и Културе Републике Грчке, Атина.

Магистрирала је на катедри за Општу савремену историју Филозофског факултета у Београду, а докторирала на истоименој катедри, бавећи се темама дипломатске историје прве половине 20ог века. Током докторских студија, добитник је стипендије Грчког Министарства Иностраних Послова, Атина.

Каријеру отпочиње преводилачком активношћу (Награда Удружења књижевних преводилаца Грчке, Атина). Поред преводилачке активности (сарадник Института “Пушкин“ (Атина), званични судски тумач за грчки језик Министарства Правде Републике Србије, члан Удружења научних и стручних преводилаца Србије), своју делатност усмерава, такође, на промоцију српске културе на територији Грчке (саветник у Клубу УНЕСКО Пиреја и острва, Атина).

Као истраживач и преводилац сарађује са: Грчким Удружењем за Очување Историјских Архива у периоду 1940-1974, Атина, као и са Грчким Националним Оптичкоакустичким Архивом, Атина. Сарадник је Хеленског Фонда за Културу и Одбора за Историографске Студије Центра за Истраживање Православног Монархизма, Београд.

Члан је Института за поморске студије, Португал.

Поред сарадње са стручним научним часописима као што су “Токови историје“, “Архив“, “Зборник Народног музеја Чачак“, чланке је објављивала и у магазину “Профит“, Београд.

Учествовала је у званичним државним церемонијама земаља савезница из Првог светског рата приређених поводом обележавања годишњице пробоја Солунског фронта (Солун). Такође, у званичним државним церемонијама обележавања 100-годишњице Краљевине Црне Горе (Цетиње). Учествовала је на Међународном Симпозијуму у организацији Европског Културног Центра у Делфима, посвећеног 100-годишњици обележавања Првог светског рата (Делфи).

Добитник је вредних признања и награда:

 

– Почасна плакета Међународне организације Лајонс, (Атина)

– Златна медаља Њ.В. Краља Петра I (Друштво за очување ослободилачких традиција Србије до 1918, (Београд)

– Орден Реда Светог Евгенија Трапезунтског (Атина)

– Одликовање (Крст за високе заслуге) Интернационалне хуманитарне организације “Алберт Швајцер“, (Атина)