Проф. Љубодраг Љ. Грујић

Проф. Љубодраг Љ. Грујић

Родио се 31. децембра 1976. у Панчеву, као једино дете у мајке Љиљане и оца Љубомира.

Преци са очеве стране (Ристићи) су из околине Врања, где су боравили докле год сеже породично сећање, дошли у Банат, а са мајчине стране (Магде) су српски банатски староседеоци, тј. Лале, са нешто немачке и влашке крви, који су се после Велике Сеобе спустили из околине Темишвара у село Ботош, поред Петровграда (тзв. Зрењанина). Родитељи су се преселили у Панчево.

Завршио гимназију у Панчеву, а затим и Филолошки факултет, одсек за англистику у Београду. Главно професионално интересовање су му језици, активно предаје и преводи енглески и француски, тренутно почиње са учењем руског, а велика љубав му је мали и угрожени ирски (гелски) језик, кога проучава већ скоро деценију. Члан је Друштва српско-ирског пријатељства “Celtic Crew”, писао је за ирске новине на ирском, држао предавања широм земље на тему ирског језика, а тренутно ради на више пројеката културне сарадње између Србије и Ирске.

Друга велика љубав зрелог доба му је хералдика и вексилологија, у којима је ујединио своја интересовања за проучавањем симбола, историјом, графиком и калиграфијом. Велика му је жеља да у својим радовима скромно допринесе слави српске хералдике и наслеђа и да где год је могуће изврши синтезу келтског и српског духовног богатства.

У Центру за истраживање православног монархизма је у оквиру Одбора за хералдичке и генеалошке студије Преводилац и Лектор за енглески језик (али је увек спреман и да помогне и око ирског и француског), а изабран и за Хералдичкога Уметника.