Пречасни протонамесник Немања С. Мрђеновић

Пречасни протонамесник Немања С. Мрђеновић

Пречасни протонамесник Немања Мрђеновић рођен је 1983. године у Новој Градишки у Западној Славонији. Од 2003. године живи у Сиднеју у Аустралији.

Дипломирао на смеру ”Историја, политика и философија” и подсмеру ”Културолошка и социолошка аналитика” департмана за хуманистику Универзитета Западног Сиднеја. Oсновно богословско образовање стиче на Православном богословском факултету Београдског универзитета, а звање магистра теологије на Православном богословском факултету „Свети Андреј Првозвани“ у Сиднеју. Завршио и постдипломске студије из области историје цркве на Коптском православном богословском факултету “Свети Кирило Александријски”, такође у Сиднеју. Докторанд на Руском православном богословском институту “Свети Кирило и Методије” из Мелбурна.

Редовни је предавач (lecturer) на Катедри за практично богословље и православну духовност на Руском православном богословском институту “Свети Кирило и Методије” и ванредни предавач на Коптском православном богословском факултету “Свети Кирило Александријски”.

Објавио је књиге:

  • Прилози за ново начертаније: шта је србски национални интерес (2004) ИХТУС хришћанска књига, Београд;
  • Конзрвативна револуција: песме (2007) Центар за за истраживање православног монархизма, Београд;
  • Збориште: изабрани чланци и студије (2017), Центар за истраживање православног монархизма, Београд;

…као и десетине чланака, есеја и студија у разним штампаним и електронским гласилима.

Написао и припремио уџбенике православне веронауке за први, трећи, четврти и шести основне школе у Аустралији, Orthodoxy Abc (2018, 2020) Митрополија аустралијско-новозеландска, Сиднеј.

Превео са енглеског студију Христа Јанараса Црква у посткомунистичкој Европи (2014), Центар за истраживање православног монархизма, Београд.

Уредник монографије Обреновићи: изумрла српска династија (2016), Бачко Александар и Јовановић Хаџи Ненад, ауторско издање, Београд.

Награђиван на литерарним конкурсима у Србији и дијаспори, између осталога и признањем Краљевског књижевног клуба „Карађорђевић“.

Одликован је значајним руским признањима: Императорском Медаљом “Јубилеј свенародног подвига 1613-2013“, друштвеним Орденом „Полза, част и слава“, Крстом “За обнављање козаштва“ II степена и козачком Медаљом „Једна вера – један народ“.

Рукоположен из руку Његовог Преосвештенства Г.Г. Иринеја, епископа аустралијско-новозеландског, 2010. године. Од 2010. до 2015. Године вршио је дужност секретара Епархије, а затим и Митрополије аустралијско-новозеландске Српске Православне Цркве, као и Црквеног суда и других епархијских односно митрополијских тела.

Служи Богу и роду као парох блектаунски у Сиднеју. Координатор верске наставе сиднејског намесништва и представник Митрополије аустралијско-новозеландске у међуцрквеном катихетском телу ICCORIES. Предаје веронауку у основним и средњим школама у Сиднеју.

Стални сарадник Центра за истраживање православног монархизма постао је 2004. године, као сарадник Центра бави се углавном истраживачким радом у пољу политичке теорије, историје, културе и наравно, теологије. Представљао је Центар на неколико међународних научних скупова. Члан је Одбора за културу и Одбора за богословске студије. Од јуна 2008. до октобра 2012. године обављао је дужност секретара Центра, а од 2012. до 2016. дужност директора. Тренутно је заменик директора.

Отац Немања је дубоко захвалан муж матушке Данке и поносни отац Катарине, Димитрија и Милана.

Велики грб Мрђеновића