Пречасни протонамесник Немања С. Мрђеновић

Пречасни протонамесник Немања С. Мрђеновић

Пречасни протонамесник Немања Мрђеновић рођен је 1983. године у Новој Градишки у Западној Славонији. Од 2003. године живи у Сиднеју у Аустралији.

Дипломирао је на департману за хуманистику Универзитета Западног Сиднеја. Oсновно богословско образовање стекао је на Православном богословском факултету Београдског универзитета, а звање мастера на Православном богословском факултету „Свети Андреј Првозвани“ у Сиднеју. Завршио је и постдипломске студије из области историје Цркве на Коптском православном богословском факултету „Свети Кирило Александријски“, такође у Сиднеју.

Докторанд је на Руском православном богословском институту „Свети Кирило и Методије“ у Мелбурну.

Редовни је предавач (lecturer) на Катедри за практично богословље и православну духовност Руског православног богословског института „Свети Кирило и Методије“ и ванредни предавач на Коптском православном богословском факултету „Свети Кирило Александријски“.

Објавио је књиге: Прилози за ново начертаније: шта је србски национални интерес (2004) ИХТУС – хришћанска књига, Београд; Конзрвативна револуција: песме (2007) Центар за за истраживање православног монархизма, Београд; Збориште: изабрани чланци и студије (2017), Центар за истраживање православног монархизма, Београд; као и десетине чланака, есеја и студија у рецензираним журналима и разним штампаним и електронским гласилима. Преводио је са енглеског и уредио неколико публикација.

Написао је и припремио уџбенике православне веронауке за први, трећи, четврти и шести разред основне школе у Новом Јужном Велсу: Orthodoxy Abc (2018, 2020) Митрополија аустралијско-новозеландска, Сиднеј.

Награђиван за поезију на литерарним конкурсима у Србији и дијаспори, између осталога и признањем Краљевског књижевног клуба „Карађорђевић“.

Рукоположен је 2010. године у српском православном храму Светог Николе у сиднејској општини Блектаун, где и данас служи као парох.

Стални сарадник Центра за истраживање православног монархизма постао је 2004. године.  Бави се углавном истраживачким радом на пољу политичке теорије, историје, културе и, наравно, теологије. Представљао је Центар на неколико међународних научних скупова. Члан је Одбора за културу и Одбора за богословске студије. Од јуна 2008. до октобра 2012. године обављао је дужност секретара Центра, а од 2012. до 2016. дужност директора. Тренутно је заменик директора Центра.

Отац Немања је дубоко захвалан муж матушке Данке и поносни отац Катарине, Димитрија, Милана и Ирине.

 

Велики грб Мрђеновића