Срећко М. Никитовић

Срећко М. Никитовић

Срећко Никитовић је рођен 28. септембра 1982. у селу Миоковци код Чачка као прво од троје деце оца Милијана и мајке Љиљане.

Преци породице Никитовић су из Србије, склањајући се од Турака, пребегли у Црну Гору, тачније у долину реке Комарнице, одакле се Никита (по коме је настало породично презиме) вратио са породицом у околину Чачка око 1750. год.

Средњу техничку школу завршио је у Чачку, а у Београду је 2003. завршио Вишу политехичку школу, смер графички дизајн. Основна тема, коју је обрађивао у свом дипломском раду је: Утицај хералдике на графички дизајн.

Графичким дизајном се бави од 2001. године, када је и почео да ради своје радове у електронском облику.

Његова интересовања одувек су била су везана за историју, хералдику, вексилологију и графички дизајн. Основна преокупација му је пручавање симбола у различитим временским периодима, различитим културама, као и у популарној култури, где открива њихову важност и утицај на људско друштво. Упознајући се са хералдиком, као науком која је повезана са многим другим областима (историја, нумизматика, религија, политика…), он открива велико богатсво симбола.

Упорно трагајући за литературом о хералдици, вексилологији, као и за људима сличних интересовања, прво долази до “Гласа хералда“ а затим, када је покренута акција за израду грба Општине Штрпце, упознаје Ненада М. Јовановића и укључује се у рад Центра за истраживање Православнога Монархизма, тачније Одбора за хералдичке и генеалошке студије.

Као резултат њихове успешне сарадње, настаје његов први хералдички рад – стег Општине Штрпце /погледајте: овде/. Недуго после тога, ради грб за “Амерички журнал за словенске студије“ /погледајте: овде/, затим предлог грба и стега Општине Жагубица /погледајте: овде/, а након тога и грб Жаркова /погледајте: овде/. Израдио је и одређени број знамена за поједине привредне субјекте и правна лица, од којих су неки значајно надахнути хералдиком.

Одлуком Његовога Краљевскога Височанства Кнеза Александра Павла Карађорђевића је именован за Хералдичкога Уметника Кнежевске Лозе Српскога Краљевскога Дома Карађорђевића, а и у раду Центра учествује у својству Хералдичког Уметника.

 

Чачак, 1860.