Војин Вуковић

Војин Вуковић

Хералдички уметник – дуборезац, Одбора за хералдичке и генеалошке студије Центра за истраживање Православнога Монархизма је господин Војин Вуковић из Новога Сада.

Осим тога, он је власник предузећа “Реликон“, врсан дуборезац, као и покретач и технички уредник јединога српскога хералдичкога Интернет магазина ‘“Глас хералда“ (“Лист за промоцију хералдике“).

Иначе, хералдичким дуборезом је почео да се бави 1998. године Господње, када је самостално осмислио и израдио породични грб Божића, грб Племенитих Вуковића (из 1728. године Господње) и многе друге. Тада је настао и дуборез породичнога стабла Вуковића, украшен грбом. Доцније, господин Вуковић је израдио и породични грб господина Јована Јоновскога (председника Македонскога хералдичкога удружења и бившега секретара Међународне асоцијације хералда аматера), којега је хералдички осмислио сам господин Јоновски. Исте, 2002. године Господње, израђен је и грб Племенитих Марковића (породица је аноблирана и грб додељен у Бечу 1751./2.), а као награда за наградну игру агенције “Arhaicum“. Међутим, можемо да посведочимо да је, до сада, далеко најуспешнији хералдички дуборез господина Вуковића – грб Матушића. Речени грб је осмислио српски хералдички истраживач из Бања Луке, господин Саша Петров Јанковић (ванредни члан Српскога хералдичкога друштва “Бели орао“, редовни члан Међународне асоцијације хералда аматера и уредник Интернет магазина “Глас хералда“) за потребе самога Армигера.

Лого ''Реликон''-а “Реликон“, предузеће господина Војина Вуковића, је основано 2003. године Господње у Новоме саду, али има своје сараднике и у Београду, Бањој Луци, Скопљу, Никшићу, као и у иностранству (Великој Британији, Канади, Словенији, Словачкој…). Основна делатност овога предузећа јесте рад на “софтверу“ и “веб“ промоцији, али, као пропратни садржај, поклања се пажња изради разноврсних породичних “реликвија“, истраживању породичнога порекла, хералдици, иконопису и популаризацији ових и сродних садржаја. У томе смислу, тежња “Реликона“ јесте представљање нашега наслеђа и уметности широм света и то, превасходно, употребом Интернета.

Дакле, око “Реликона“ се сабрала група врсних дуборезаца, који се (између осталога) баве и израдом хералдичких дубореза. Ти уметници су (поред господина Војина Вуковића): господин Драган Векић, господин Стеван Аничић, господин Радоман Контић, господин Ранко Радојевић и многи други /погледајте: овдеовде и овде/.

Српски хералдички Интернет магазин ''Глас хералда''Међу српским љубитељима хералдике, дуборез се чини као најомиљенији начин представљања грбова. Међутим, врло често такве дуборезе израђују уметници, којима се не може порећи умешност у раду са дрветом, али који врло често не знају ништа о хералдичкој науци. Тако долази до тога да буду израђене представе грбова, које могу бити визуелно пријатне, али које не одговарају хералдичким правилима.

Благодарећи умешности, искуству и знању господина Војина Вуковића, наш Одбор за хералдичке и генеалошке студије јесте једно од ређих места у Србији где је могуће доћи до хералдичкога дубореза високога уметничкога квалитета, који ће, уједно, бити израђен и у складу са свим хералдичким стандардима. Ово се односи и на израду већ постојећих грбова (попут Црквених, Државних, месних, корпоративних, породичних…), али и на израду новоизображених и новоосмишљених грбова. У томе смислу, битна је сарадња, како Хералдичкога уметника-дуборезаца, тако и хералдичара.