Грб

Грб Центра за истраживање православнога монархизма је дело хералдичкога промишљања нашега Одбора за хералдичке и генеалошке студије. Изображен је руком иконописца, са благословом Његове Светости Патријарха Српскога Г.Г. Павла, господина Рада Павловића.

Реч је о богатој и развијеној хералдичкој композицији. Основни њен елеменат је округли штит црвене боје, са златном бордуром. На штиту је двоглави сребрни орао, изображен по узору на орла (из 1380. године Господње) са севернога зида припрате Католикона манастира Хиландара, чији задужбинар је био Велики Кнез Стефан Лазар Хребељановић – Свети Великомученик Косовски.

На прсима поменутога орла је и мањи округли штит црвене боје са златним Крстом Светога равноапостолнога цара Константина Великога (тј. Христов монограм, тзв. „Хи-Ро“). На великоме штиту почива златна Круна типа стеме, са перпендулијама.

Више овога је тешка витешка кацига са црвено-плавим венцем изнад којега је челенка, коју чини Краљевска Круна краља Петра I Карађорђевића, чиме се изражава наша неодустајна оданост српској Краљевској Кући Карађорђевића.

Са десне хералдичке стране, богато се увија плашт плаво-златне, а са леве – црвено-сребрне боје. На десној хералдичкој страни, држач је Свети равноапостолни цар Константин Велики, који десницом држи барјак црвене боје са златним Христовим монограмом, као на прсима орла. Лево је, пак, држач Врховни Вожд Ђорђе Петровић – Карађорђе, који левицом држи свој војводски барјак. На врховима копаља за заставе су златни краљевски љиљани.

Описани држачи стоје на златноме орнаменту, који је, такође, изображен по узору на камену пластику припрате Саборнога храма Свете српске царске лавре манастира Хиландара. Преко поменутога подножја је развијена лента са девизом грба: С ВЕРОМ У БОГА ЗА КРАЉА И ОТАЧАСТВО.

Штит описанога грба је окружен лентом Ордена Светог цара Константина, који виси испод штита и који је, 2014. године Господње, додељен Центру одлуком Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве, а уз сагласност Његове Светости Архиепископа Пећског, Митрополита Београдско-карловачког и Патријарха Српског Г.Г. Иринеја, као надлежног епархијског архијереја.