Застава

Као и грб, застава Центра за истраживање православнога монархизма је плод рада Одбора за хералдичке и генеалошке студије и дело иконописца Рада Павловића, а осмишљена је (као и грб, уосталом) уз сагласност покојнога Небојше М. Крстића, покретача Центра.

Застава Центра за истраживање православнога монархизма се састоји од два једнака хоризонтална поља. Горње поље је црвене, a доње је плаве боје, док се на средини налази мали грб Центра (само описани штит, без круне, кациге, челенке, плашта, држача и ленте).

Описана застава је осмишљена по узору на најстарију познату српску заставу, коју је користио Велики Жупан Деса Вукановић (пом. 1162.). Слична решења су коришћена и доцније у српској повести (видети, на пример, заставу војводе сокоскога и игумана манастира Раче архимандрита Хаџи-Мелентија (Стефановића) из 1807. године Господње), а свој одсев су нашла и у српској државној застави (са додатком трећега – белога поља на дну).

Иначе, са иконографске тачке гледишта, описани црвено-плави барјак можемо сматрати и богочовечанским барјаком. Наиме, црвена боја се у свештеној православној иконографији сматра божанском, док се плава сматра човечанском бојом. Управо због тога се и Сам Господ наш Исус Христос изображава у доњој црвеној и горњој плавој хаљини. Овакав распоред боја иконографски посведочава богословску истину да је Господ Исус Христос, заправо Син Божији, тј. Логос, Који је се „оденуо“ у људско тело и пропадљивост. Примивши, дакле, људску природу и све њене непорочне слабости на Себе и поставши Богочовеком, Он је одпочео Своје велико дело спасења палога човека од смрти и целокупне материје од пропадљивости.

У складу са овим, застава Центра за истраживање православнога монархизма (као и српска застава, уосталом), може се сматрати барјаком, којим ми славимо Онога Чије боје она и носи!