ПОНОВО У СЛУЖБИ НАУКЕ И СТИЦАЊА ЗНАЊА

2. мар 2023. | Активности

После дужег времена, а на нашу истинску радост, обратили су нам се службеници Одељења набавке Университетске библиотеке „Светозар Марковић“ у Београду, са молбом да им, сагласно члану 2. Закона о изменама и допунама Закона о обавезном примерку публикација објављеног у Службеном гласнику бр. 13/2016, обезбедимо доставу одређених наших новијих књига, за која су изволели исказати интересовање, а у складу са њиховом стручном проценом да се ту ради о издањима од користи за ширу университетску и академску заједницу. Наравно, оваква оцена и процена нечијег рада и труда, дају повода за негордељиви понос и дају подстрека за, још вреднији и још квалитетнији, рад у будућности.

Наиме, по нашем скромном мишљењу, Университетска библиотека „Светозар Марковић“ у Београду је, заправо, најмериторнија и најреферентнија библиотека у Србији после Народне библиотеке Србије, а њен стручни кадар, заиста, сматрамо изузетно стручним и мериторним, посебно за процену које је то штиво, које неизоставно треба учинити доступним, пре свега, студентима и професорима Университета у Београду, али и широј научној јавности. Ово је, заправо, главна и званична научна библиотека Университета у Београду, као и матична библиотека свим университетским, високошколским и библиотекама научноистраживачких института и установа на територији централне Србије. Зато је, заиста, част када они изразе интересовање и жељу да на својим полицама имају и ваша издања.

Овом приликом смо имали част да уручимо нека од наших самосталних издања, или издања чији смо били суиздавач, или смо помогли и подржали њихово публиковања и то у периоду од априла 2019, кад смо им доставили наша старија издања, па до данас. Књиге је љубазно и са искреном благодарношћу, у име Университетске библиотеке, примила библиотекар саветник г-ђа Наташа Васиљевић, а књиге, које смо, овом приликом, имали прилику и част да дарујемо једној од најважнијих и најстаријих научних и културних институција српског народа су:

1. Ђакон Хаџи Ненад М. Јовановић, „Државна хералдика у служби формирања нових идетитета : државни символи, као елемент религијске и националне самобитности“, Београд, Поредак, 2019.

2. Ђакон Хаџи Ненад М. Јовановић, „Српски мислиоци о хришћанским основама монархије“, Београд, Центар за проучавање религије и верску толеранцију, 2020.

3. Ђакон Хаџи Ненад М. Јовановић, „Религија, Бајден и Србија : религијски фактор у политици председника Бајдена и како би могао да утиче на српске интересе“, Београд, Институт за политичко умрежавање, 2021.

4. Бојан М. Митић, „Од Свете Русије до река вавилонских : Руска православна црква и монархијa до Карловачког сабора 1921. године“, Београд, Центар за истраживање православног монархизма, 2022.

У којој мери је наша радост искрена и неизвештачена, због прилике да поново будемо од ползе овој угледној институцији, од највишег могућег националног значаја, види се и из податка да је ту, заправо, реч о једној од највећих научних библиотека на Балкану, чија је функција да служи наставним и научним потребама академске заједнице. Она је наставак и наследник библиотеке Лицеја Кнежевине Србије, који је био највиша школска установа у Србији тога времена, основана 1838. године, за прве владавине Његове Светлости кнеза Милоша Теодоровића-Обреновића I – Великог од Србије.