ПОСЕТА БРАЋИ СРБИМА У АУСТРИЈИ

28. окт 2022. | Вести

Српско православно расејање у Аустрији је од 14. до 17. октобра 2022, благодарећи архипастирском благослову Његовог Преосвештенства Епископа аустријско-швајцарског Г.Г. Андреја (Ћилерџића), имало прилику да га посети вишечлана делегација из Србије, сачињена од више значајних делатника на пољу православне духовности, културе и друштвеног активизма.

Током ове посете је у свечаној сали Епархијског двора и Српске Православне Црквене Општине у Бечу, при Саборном храму Светог Саве, представљено друго и допуњено издање књиге академика Дарка Танасковића „Пусто турско“, коју је недавно објавио Институт за политичко умрежавање, у сарадњи са Институтом за европске студије и Информатиком АД. Свечана сала је била дупке пуна знатижељних српских душа, жедних увида академика Танасковића у тако интересантну и вазда актуелну тему, као што су српско-турски односи. Организатор ове вечери била је бечка подружница Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“, на челу са уваженим г-дином Срђаном Мијалковићем. Осим њега и самог уваженог аутора књиге, сабранима су се обратили и г-дин Александар О. Ђурђев, као модератор у име издавача, а потом и др Богдан Вукосављевић из Европског института за стратешке студије и ђакон Хаџи Ненад М. Јовановић, секретар Центра за истраживање православног монархизма, који је учешћа узео у складу са претходно добијеним патријарашким благословом. Овом приликом је представљена и Фондација „Вожд Ђорђе Стратимировић“. Са њеним формирањем, програмом и намерама, сабрани народ је уопознао Вождов чукунунук и председник Фондације, доц. др Ђорђе Витез Стратимировић од Кулпина. Овој успелој књижевној вечери су, између осталих, поред свештенства и верног народа, присуствовали и Његова Екселенција г-дин Небојша Родић, изванредни и опуномоћени амбасадор Србије у Аустрији, као и званичници Представништва Републике Српске у Аустрији и др.

Већ идућег дана, у храму Светог Василија Острошког Чудотворца у Линцу, одржана је и друга промоција ове значајне књиге. Након Свете Литургије, у присуству свештенства и завидног броја наших сународника из овог аустријског града и парохијана овог светог храма, поред самог аутора, г-дина Ђурђева и ђакона Хаџи Ненада, овог пута, учешћа је узео и г-дин Жељко Малешевић, мастер политиколог и докторанд на Католичком теолошком приватном университету у Линцу, у чију ужу сферу научног интересовања спада и изучавање отоманско-хабсбургшких односа, што га чини и више него компетентним саговорником на тему којом се ова изузетна књига бави.

Исте вечери је приређен и пријем у просторијама Амбасаде Србије у Бечу, где је домаћин био Његова Екселенција г-дин Небојша Родић, са супругом и особљем нашег дипломатског представништва у Аустрији. Том приликом су вођени интересантни и врло корисни разговори из којих се изродио и договор да ће наша Амбасада подржати иницијативу Фондације „Вожд Ђорђе Стратимировић“ да се кућа у центру Беча, у којој је Вожд са својом породицом живео и умро, обележи примереном спомен-плочом. Његова Екселенција је на себе радо преузео обавезу да изврши овај задатак, уз помоћ власти државе Аустрије и града Беча, које Вожд Стратимировић није задужио ништа мање него Српску Војводину или целокупно Српство. Након тога је, под благословом Његовог Преосвештенства Епископа сремског Г.Г. Василија, извршена и свечана инвеститура и уручење Крста Вожда Ђорђа Стратимировића Његовој Екселенцији, за заслуге приликом преноса посмртних остатака Вожда Стратимировића из Беча у Сремске Карловце прошле године.

Последњег дана ове вишедневне посете, Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски Г.Г. Андреј (Ћилерџић) је угостио делегацију Фондације, у просторијама свог Владичанског двора. Преосвећени је посветио неуобичајено пуно времена својим гостима у пријатном разговору, упознајући их са актуелностима у животу подручне му Архидијецезе, која обухвата просторе Аустрије, Швајцарске, Италије и Малте. Посвећена је и дужна пажња сећању на Вожда Стратимировића и друге српске великане, који су задужили Беч и некадашњу Дунавску Монархију. Важно је истаћи да је овом приликом Његово Преосвештенство, такође, свесрдно подржао иницијативу да се историјско здање у трећем бечком округу, у којем је живео и упокојио се овај српски великан, обележи пригодном и достојном спомен-плочом. Наравно, Владика је искористио ову прилику да се нарочито захвали академику Танасковићу што је посетио Беч и Линц и представио своју најновију књигу верном народу Српске Православне Цркве у Аустрији. На послетку, Његово Преосвештенство је одликован Крстом Вожда Ђорђа Стратимировића, што га чини деветим архијерејем Српске Православне Цркве, који је одликован овим високим црквено-друштвеним одликовањем. У образложењу номинације Његовог Преосвештенства за одликовање између осталог стоји: „Свима су познате и несумњиве заслуге и мукотрпни рад и прегалаштво Вашег Преосвештенства у поменутом смислу, а овај чин би имао да послужи као скромни знак наше искрене љубави и оданости Вашем Преосвештенству и нашој Светој Цркви, посебно кад у обзир узмемо чињеницу да је, од свог престављења 1908. године, па до преноса посмртних остатака у Србију, вожд Ђорђе Стратимировић почивао, управо, у царствујушчој Вијени, у којој Ваше Преосвештенство столује и истрајно и са пуно пламене љубави служи Богу, нашој Светој Цркви и нашем богољубивом народу.“

Опраштајући се од својих драгих гостију, Преосвећени Владика их је шчедрим благословима и очинским загрљајима испратио на далеки пут у Отаџбину, вишекратно понављајући да се у његовом Владичанском двору и Богом повереној му Епархији увек могу осећати као домаћи и да сви капацитети Српске Православне Цркве на том простору стоје на располагању племенитој мисији, коју је пред себе поставила Фондација „Вожд Ђорђе Стратимировић“.