ПОВЕСНЕ СВЕЧАНОСТИ У СРЕМСКИМ КАРЛОВЦИМА

2. јул 2022. | Активности

У Сремским Карловцима је, 1. и 2. (14. и 15.) маја 2022, обележена стота годишњица од обнове и васпостављања уједињене Српске Патријаршије. Торжествено обележавање ове велике годишњице отпочело је 1. (14.) маја 2022. приспећем свих чланова Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве у Сремске Карловце, где је започело са радом и овогодишње мајско заседање највишег тела наше Свете Цркве. Све је отпочело, као што и доликује, богослужењем у Саборном храму Светог Николаја, а потом је уследило отварање пригодне изложбе у престоној дворани Патријаршијског двора у Карловцима, након чега је уследила и свечана вечера за одабране званице, која је приређена у сали Богословије Светог Арсенија Сремца (погледајте више овде).

Сутрадан, након одслужене Свете архијерејске литургије у истом светом храму, приређен је пригодан коктел за званице у просторијама ризнице Патријарашког двора, након чега су се архијереји повукли у престону дворану Двора, где је званично започео рад Сабора. Након тога се Његова Светост архиепископ пећски, митрополит београдско-карловачки и патријарх српски Г.Г. Порфирије обратио великом мноштву сабраног верног народа са балкона Двора, после чега је на Тргу Бранка Радичевића, између Патријаршијског двора и Богословије, одржан богат културно уметнички програм, а након чега је, за одабране званице, уследио свечани ручак у сали Богословије (погледајте више овде).

Поред свих активних епархијских и викарних, као и умировљених архијереја наше Свете Цркве, као и представника највиших актуелних државних, покрајинских и локалних власти, високих представника Војске Србије, Српске академије наука и уметности, Матице Српске, владајућих и опозиционих парламентарних политичких странака и бројних важних националних институција, вреди истаћи да су овим свечаностима присуствовали и Његово Краљевско Височанство принц Филип Карађорђевић од Србије и Југославије и Њено Краљевско Височанство принцеза Даница Карађорђевић од Србије и Југославије, као и њихово августјејше чадо, Његово Краљевско Височанство принц Стефан Карађорђевић од Србије и Југославије.

Наравно, по природи ствари, свим поменутим свечаностима је присуствовао и духовни покровитељ Центра за истраживање православног монархизма, Његово Преосвештенство епископ источноамерички Г.Г. Иринеј. Но, поред њега, несвакидашњу прилику и част да присуствује свим овим повесним свечаностима имао је и секретар Центра за истраживање православног монархизма, Часни ђакон Хаџи Ненад М. Јовановић, који се налазио у саставу нарочите делегације, у саставу које су били и проф. Иван витез Стратимировић од Кулпина, доц. др Ђорђе витез Стратимировић од Кулпина, академик Дарко Танасковић и др.

Међутим, оно што нас, као Центар, може чинити посебно негордељиво поносним, јесте чињеница да је и један скромни труд нашег Одбора за хералдичке и генеалошке студије нашао примену у овој историјској свечаности. Наиме, јеловници за поменути свечани ручак били су украшени грбом Српске Православне Цркве, који је израђен, управо, од стране сарадника поменутог Одбора, тј. настао је као плод труда и сарадње: г-дина Срећка М. Никитовића, г-дина инж. грађ. Дамјана Д. Илића и г-дина дипл. екон. Небојше И. Дикића, као хералдичких уметника и поменутог ђакона Јовановића, у својству хералда (погледајте више овде).