ПРЕСТОЛОНАСЛЕДНИК УГОСТИО ПАТРИЈАРХА И ЧЛАНОВЕ СВЕТОГ АРХИЈЕРЕЈСКОГ САБОРА

19. мај 2023. | Вести

По традицији коју је установио по повратку Краљевске породице у Србију, Њ.К.В. Престолонаследник Александар је и ове године био домаћин свечане вечере у Белом двору у част годишњег заседања Светог архијерејског сабора Српске православне цркве. Вечери су присуствовали Његова Светост Патријарх српски Г. Порфирије са Митрополитом црногорско-приморским Јоаникијем и eпископима Српске православне цркве, као и многе угледне званице, међу којима и духовни покровитељ Центра за истраживање православног монархизма, Његово Преосвештенство епископ источноамерички Г.Г. Иринеј, као и сарадник нашег Центра, господин Бојан Старчевић.

„Ово традиционално окупљање је пример заједништва и сарадње за опште добро. Црква и Круна су увек биле блиске и заједно радиле за добро нашег народа и наше земље. Тако ћемо наставити и у будућности. То су две институције на које ће народ Србије увек моћи да се ослони,“ рекао је овом приликом Њ.К.В. Престолонаследник Александар и додао: „Наше старе традиције нас обавезују, а мудрост наше Цркве је вековима стара. Та мудрост нас је провела кроз многе потешкоће, учинила нас јачим и уједињеним. Та мудрост је била и најснажнији ослонац за сваког мог претка, па и за мене. Знам да ће наша Црква на челу са Патријархом Порфиријем наставити да води наш народ на путу јединства и слоге. Следећи нашу свету Цркву, и ми сви ћемо остати на путу нашег Господа.“

Његова Светост Патријарх српски Порфирије захвалио је Његовом Краљевском Височанству на гостопримству, пожелео срећу и благостање Краљевској породици, истакавши да је „глава Краљевског дома уједно и глава српске породице. Краљевски дом је важан део не само наше историје, него и будућности, он је омогућио да и наш народ сија и споља и изнутра“.

Изворник: Краљевска Породица Србије