ВИСОКО ПРИЗНАЊЕ ПРВОМ БЕОГРАДСКОМ ПЕВАЧКОМ ДРУШТВУ

16. јан 2023. | Вести

На празник Обрезања Господњег и Светог Василија Великог – Нову Годину, у суботу, 1. (14.) јануара 2023, у београдској Саборној цркви је служена Света архијерејска Литургија, којом је началствовао Његова Светост Архиепископ пећски, Митрополит београдско-карловачки и Патријарх српски Г.Г. Порфирије, уз саслужење Његовог Преосвештенства Епископа хвостанског Алексеја, Његовог Преосвештенства Епископа топличког Петра и свештенства и ђаконства београдског Саборног храма.

У наставку је Његова Светост, уз саслужење поменуте господе архијереја и свештенства, одслужио и славски обред, освештавши славки колач и кољиво, поводом славе Првог београдског певачког друштва – најстарије активне музичке институције у Србији и хора Саборне цркве, које је овога дана обележило и своју велику годишњицу – 170 година постојања. Наиме, надалеко чувено Прво београдско певачко друштво је основано на празник Обрезања Господњег и Светог Василија Великог, 1. (14.) јануара далеке 1853. године Господње, за владе Његове Светлости Кнеза Александра I Карађорђевића од Србије и за време столовања Српском Црквом Његовог Високопреосвештенства Архиепископа и Митрополита српског Г.Г. Петра (Јовановића), за кога није без значаја нагласити (посебно за ову причу) да му је својеврсни главни учитељ и пример за угледање у тешком и одговорном послу управљања црквеним пословима био управо стари и мудри Његово Високопреосвештенство Митрополит карловачки Г.Г. Стефан (Стратимировић).

Елем, од 1867. године, по благослову Његовог Високопреосвештенства Митрополита Србије Михаила (Јовановића), Београдско певачко друштво постаје стални хор у београдској Саборној цркви и оно има тај статус без историјских прекида, све до данас. На предлог Стевана Мокрањца, који је овим хором дириговао чак три деценије и у њему изнедрио сва своја највећа музичка остварења, донета је одлука 1889. да Слава Друштва буде управо Свети Василије Велики, а 1891. године је Друштво званично први пут прославило своју Славу, не прекидајући историјски континуитет до данас.

Временом, славска сабрања Друштва су постала једним од централних догађаја престонице, коме су присуствовале највиђеније личности, а Краљ Александар I Карађорђевић од Југославије је редовно слао свог представника. До Другог светског рата, Друштво је било под високим Краљевским покровитељством, док је, од послератног периода, стављено под највише покровитељство Српске Православне Цркве и српских патријараха, тако да је Његова Светост Патријарх српски Г.Г. Порфирије шести по реду Високи Покровитељ Првог београдског певачког друштва међу српским патријарсима.

Друштво је, временом, прерасло у националну институцију, која чува и наставља српску музичку и духовну традицију. Изузетно богат историјат Првог београдског певачког друштва представља, уједно, и историју духовног и културног изграђивања наше земље. Овај најстарији хор у Србији је, у својству Краљевског амбасадора културе Србије, наступао пред најпознатијим европским и светским владарима. Као хор Краљевског Двора, учествовао је на церемонијама миропомизања и крунисања свих српских владара, без обзира на династичке смене на Престолу Србије, као и на интронизацијама патријараха Српске Православне Цркве, од времена свог оснивања до данас.

Елем, након обављеног литургијског и молитвеног дела ове прославе од огромног духовног значаја, али и од једнако великог културног и повесног значаја за читав наш народ, из светог храма су чланови хора и њихове одабране славске званице, прешли у просторије Првог београдског певачког друштва, које се налазе у једном, посебно лепом и интимном, кутку у саставу саме зграде Митрополије београдске (који чешће називамо Патријаршијом).

У том простору, крцатом траговима богате 170-то годишње повести ове културне институције, једне од најстаријих у нашем народу, обављена је и инвеститура Крстом Вожда Ђорђа Стратимировића, а у славу 170-тог рођендана и у знак захвалности за непрекинуто трајање и самопрегорни рад генерација и генерација појаца и оних који су одговарањем на Светим богослужењима уздизали душе сабраног верног народа ка Небесима и песмом узносили топле молитве за благочестиви род наш српски и све православне хришћане.

Указ о одликовању прочитао је Часни ђакон Хаџи Ненад М. Јовановић, секретар Центра за истраживање православног монархизма, док су га Високопречасном протојереју-ставрофору Петру Лукићу, као председнику Друштва и пензионисаном и дугогодишњем старешини Саборне цркве у Београду, уручили Његово Благородије проф. Иван Витез Стратимировић од Кулпина и Његово Благородије доц. др Ђорђе Витез Стратимировић од Кулпина. Саме, пак, инсигније овог високог црквено-друштвеног одликовања је прота Петар, у име свих чланова хора, примио из руку самог високог заштитника и покровитеља овог славног црквеног хора, Његове Светости Архиепископа пећског, Митрополита београдско-карловачког и Патријарха српског Г.Г. Порфирија, чиме је Свјатјејши учинио велику част и Првом београдском певачком друштву и члановима делегације, који су имали ту част и задатак да уруче поменуто заслужено високо признање.