ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „КРАЉЕВИНА СХС И ГРЧКА (1919–1924)“

22. мар 2023. | Вести

У петак 17. марта 2023. године, у Конференцијској сали Дома Војске Србије у Београду, одржана је промоција књиге „Краљевина СХС и Грчка (1919–1924): Од српско-грчких ка југословенско-грчким односима“ ауторке др Александре Пећинар, дугогодишње сараднице Центра за истраживање православног монархизма. О овом значајном издању Медија центра „Одбрана“, пред многобројним посетиоцима промоције, говорили су историчар др Мирољуб Манојловић, Петар Родифицис-Нађ, председник Удружења српско-грчког пријатељства „Кантакузина“ и ауторка књиге. Присутнима се обратила и амбасадорка Републике Грчке, Њена Екселенција госпођа Марија Леванти, која је нагласила да су Грчка и Србија кроз целокупну историју својих односа покушавале да очувају заједничку везу и добросуседске односе, чак и онда када су се налазиле у блоковима на чијем су се челу налазиле велике силе.

Истраживачки рад ауторке, представљен у овом делу, усредсређен је на расветљивање непознатих димензија дипломатских и војних односа тадашње Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца и Грчке у периоду непосредно након Првог светског рата. Велики значај књиге је њена заснованост на оригиналној архивској грађи, која је по први пут представљена нашој јавности. Према речима историчара др Манојловића, од велике важности за ово истраживање било је ауторкино познавање грчког језика. Оно је др Пећинар омогућило да приступи већем броју архива Републике Грчке и консултује бројну историографску литературу на грчком. Та предност је резултирала врло озбиљном научном студијом која је презентована у овој књизи – казао је др Манојловић.

Господин Родифицис-Нађ је присутне подсетио да је др Александра Пећинар потомак академика Миладина Пећинара, који је током Првог светског рата преживео Албанску голготу, тешко је рањен на Солунском фронту и био носилац бројних плакета и признања. Његов пут наставила је Александра, којој је прадеда био и остао велика инспирација.

Ауторка је нагласила да су се чак и у тешким временима српска и грчка страна трудиле да се њихови односи не наруше, знајући да ће се, без обзира на коначни исход рата, њихов међусобни договор показати од суштинског значаја за формирање послератног политичког пејзажа. Један од циљева ове књиге је указивање на то да српско-грчки односи нису само историјска тема и да би разговор о прошлости могао бити и покушај да се понуди перспектива геополитичке стварности, рекла је др Пећинар.

Промоција је обогаћена културно-уметничким програмом, који је заокружен здравицом у част српско-грчког пријатељства у изведби Радислава Лукића, потпредседника Удружења „Кантакузина“.

Фотографије: Медија центар „Одбрана“