РАЗГОВОР О СРЕТЕЊУ КАО ЦРКВЕНОМ И ДРЖАВНОМ ПРАЗНИКУ

26. феб 2023. | Вести

По благослову виших црквених власти и на позив уредника и водитеља познатог јутарњег програма Живоносни источник, г-дина Мирослава Јелића, који се емитује на програму најважнијег електронског медија и прве телевизијске станице Српске Православне Цркве, Телевизије „Храм“, секретар Центра за истраживање православног монархизма, Часни ђакон Хаџи Ненад М. Јовановић, имао је част да поново гостује и проговори на неке од интересантних и важних тема.

Отац ђакон је гостовао у празничној, сретењској емисији овог програма, чиме се и тема овог получасовног разговора сама наметнула. Наиме, гледаоцима ове телевизије је приближено значење и разлог прослављања Сретења Господњег, као црквеног и као државног празника, при чему су, између ове две стране истог празника, повучене повезнице и паралеле, које дају додатни символички смисао Сретењу, у контексту српског духовног и повесног искуства.

Наравно, први део разговора је посвећен тумачењу и рудиментарном објашњењу духовне поруке и поуке овог празника, који је заједнички за сваког православног хришћанина, без обзира на помесну црквену јурисдикцију. У другом делу свог обраћања, отац ђакон је говорио о историјском значају Сретења 1804, када је подигнут Први српски устанак и када је, практично, настао зачетак српске нововековне монархије. Потом је, наравно, достојну пажњу посветио и Сретењу 1835, када је Кнежевина Србија добила свој први Устав. Наравно, све то уз обиље интересантних и мање познатих детаља ширем гледалишту, како у богословском, тако и у историографском погледу, што је ову емисију учинило прилично гледаном у сва четири редовна термина њеног емитовања.

На послетку, остало је још толико времена да се аудиторијуму представи нова књига у издању Центра за истраживање православног монархизма, монографија из пера директора Центра, г-дина Бојана М. Митића: „Од Свете Русије до река вавилонских: Руска православна црква и Монархија до Карловачког сабора 1921. године“.

Прилог је премијерно емитован реченог дана, у оквиру поменуте емисије, која је трајала од 08:05 до 09:35 и репризно од 12:00 до 13:30 и од 01:00 до 02:30, као и у суботу, 5. (18.) фебруара 2023, у термину од 12:00 до 13:30 сати.

Прилог је постављен и на званични YouTube канал ове телевизије, али – из неког нама непознатог разлога – у прилично скраћеном облику, тако да му недостаје, готово, половина другог дела разговора.