РУЧНО РЕЗБАРЕНА ХЕРАЛДИКА У КОЖИ

29. јан 2023. | Вести

У прилици смо да вам представимо један, нови и веома захвалан, начин изображавања и истицања грбова, а посебно нам је драго да је реч о ђаконском грбу Часног ђакона Хаџи Ненада М. Јовановића, секретара Центра за истраживање православног монархизма и председника његовог Одбора за хералдичке и генеалошке студије, као једног од хералдичких наследника његовог покојног оца, г-дина Миодрага Б. Јовановића, а који је осмишљен и првобитно израђен 2004. године Господње, у оквиру Одбора за хералдичке и генеалошке студије Центра за истраживање православног монархизма, а доцније цертификован или регистрован код бројних светских хералдичких тела и ауторитета. Ова јединствена и маестрално изведена верзија поменутог грба је ручно изрезбарена и ручно бојадисана на чврстој, дебелој, висококвалитетној, биљно штављеној и пунозрној говеђој кожи, а рад је г-дина Слободана Милинковића из Београда.

У нашем, 22 године дугом и изузетно богатом, бављењу хералдиком, ово је први пут да је неки од наших радова израђен у техници ручног резбарења у кожи. Наши грбови су, до сада, израђивањи у: машинском и ручном везу, осликавани су на порцулану, гравирани су у металу, пластици и мермеру, на печатима и печатном прстењу, у дрворезбарији, штампи на хартији, текстилу, стаклу, керамици и другим материјалима, осликавани у иконографској техници јајчане темпере, уља на платну, вајани су и изливани у бронзи, клесани у камену и др, али изображавање и употреба грбова у овој техници је и за нас новост и добродошло освежење, будући да се ради о врло захвалној техници, високе уметничке и естетске вредности, као и о врло интересантном и потентном начину истицања хералдичког знамења.

Предочавамо вашој пажњи један летимичан преглед процеса израде овог грба, који прескаче, посебно захтеван и компликован, процес припреме саме коже за рад и фокусира се само на сам поступак резбарења, бојења и третирања нарочитим лаковима и препаратурама. Уједно се надамо ћете и ви из њега извући закључак да је једна од, посебно лепих, ствари у шареном свету хералдике и та, што су начини њене примене и употребе веома широки и маштовити, а да г-дину Слободану Милинковићу дугујемо искрено признање, што је у тај свет, код нас, увео и технику изображавања ручним резбарењем у кожи, која отвара непрегледни спектар употребе грбова, нпр. на ловачкој опреми, опреми за јахање, мотоциклистичкој галантерији, кожном накиту и асесоару различитих намена и врста и др.