СА ДОКАЗАНИМ СРПСКИМ ПРИЈАТЕЉЕМ

31. окт 2022. | Вести

У поподневним часовима, 2. (15.) октобра 2022, одиграла се веома важна и интересантна, па и плодотворна, посета делегације Фондације „Вожд Ђорђе Стратимировић“, у чијем саставу је био и секретар Центра за истраживање православног монархизма, ђакон Хаџи Ненад М. Јовановић, бајковитом амбијенту историјске дворане Sala Terrena im Ferdinandihof, архитектонском драгуљу из 1690. године, сакривеном у самом урбаном центру Беча.

Овај свечани амбијент, са припадајућом бајковитом баштом, из којих је прогнано, чак, и електрично осветљење, одузима дах и, као какав времеплов, вас враћа у време постојања веродостојног хришћанског, витешког и културног идентитета Европе. Баш тај и такав амбијент, благодарећи љубазности домаћина, познатог аустријског антиглобалистичког монархисте, конзервативног естете и политичког мислиоца, раскошне ренесансне личности и церемонијалмајстора бечке барокне сцене, поштованог г-дина Роналда Фридриха Шварцера, одабран је за позорницу на којој се одиграла инвеститура Крстом Вожда Ђорђа Стратимировића, којим је, више него заслужено, одликован Његово Високоблагородије Јохан Батист Бјорн Гроф фон Гуденус.

Гроф Гуденус је истински и искрени пријатељ Србије, Републике Српске и српског народа уопште. Он је, уз то, и „српски зет“, будући да је његова супруга Српкиња, Тајана Грофица фон Гуденус (рођ. Тајчић), са којом има двоје дивне деце, сина Николу и кћер Анастасију, који једнако добро говоре и немачки и српски језик. Иначе, интересантно је да се Гроф Гуденус, по благослову Његовог Преосвештенства Епископа бањалучког Г.Г. Јефрема, венчао са својом изабраницом у бањалучком Саборном Храму Христа Спаситеља, што ни изблиза не дочарава до које мере овај аустријски аристократа, политичар и успешни пословни човек воли и цени Српску, Србију и српски народ.

Он је, иначе, својевремено, обављао дужности потпредседника Слободарске партије Аустрије, народног посланика у Парламенту Аустрије, заменика градоначелника Беча, заменика гувернера и градског већника Беча, члана Националног савета и председника посланичког клуба Слободарске партије Аустрије у доњем дому аустријског Парламента и др.

Захваљујући Благородним Стратимировићима и њиховим сапутницима, што су допутовали из Србије, чак, у Беч, како би му уручили ово високо црквено-друштвено одликовање, Гроф Гуденус је, између осталог, нагласио да је у својој двадесетпетогодишњој политичкој каријери примио бројна одликовања, али да му ни једно од њих није значило тако много као ово, које је, овом приликом, получио. Разлог томе је, по мишљењу самог Грофа Гуденуса, што је ово одликовање доказ да аустријски и српски народ деле заједничке породичне и хришћанске вредности, које морају бити спремни постојано да бране. У том смислу је нагласак ставио на то да и српски и аустријски народ морају посветити што више пажње будућим нараштајима и имати што више деце. Осим тога, истакао је да можда није случајно ни то да је он сам рођен и одрастао, а његова мајка и данас станује, у непосредној близини куће у којој је живео и умро Вожд ђенерал-мајор Ђорђе Витез Стратимировић од Кулпина и у којој су рођена и његова деца и унуци. Међутим, у свом обрађању, нарочито је истицао своју љубав према Србији и Српској, као и политички став према Русији, који у значајној мери одскаче од оног, који преовлађује у остатку данашње аустријске и западњачке политичке елите. Све то, како због своје супруге и деце, тако и због самог српског народа, за којег је рекао да је сатанизован 90-их година, али и због српских земаља, које често и радо посећује и воли.

У том смислу, Гроф Гуденус је нарочито признање и благодарност изразио свом куму, г-дину Константину Добриловићу, који га је и увео у „српски свет“, по речима самог Грофа. Присетио се и времена, када су Срби нарочито били на гласу као „лоши момци“, али је посведочио да, када непријатељи европских и хришћанских вредности у некога упиру прстом и тако га означавају, тај може бити сигуран да је нешто добро урадио, додајући: „Није случајно што је Србија окружена НАТО државама и што се од Србије тражи да уведе Русији санкције, што је за српски народ неприхватљиво.“ Потом је, обративши се лично Његовом Благородију доц. др Ђорђу Витезу Стратимировићу од Кулпина рекао да је: „…Ваша Фондација најбољи пример да и младе људе припремамо и да младе људе васпитавамо у духу наших вредности и да је зато та Фондација много важна“. Приводећи своје излагање крају, Високоблагородни Гроф Гуденус је одлучно потврдио, иако је, моментално, изван политичке арене и активног бављења политиком: „И даље ћу да се борим за ово пријатељство, за наше вредности, за односе између Србије и Аустрије.“

Узврађајући на ове изразе пријатељства и велике наклоности, Његово Благородије проф. Иван Витез Стратимировић од Кулпина је осетио потребу да изрази своју благодарност што се ово изузетно сабрање одиграло на месту које одише историјом, хришћанском традицијом и да је срећан што се налази у дому у којем се поштује традиција, хришћански однос према свету, према природи и према људима. Додао је потом да осећа да смо сви засновани на истим темељима, додајући: „Драго ми је да припадамо истој породици људи, која поштује природу и Божије законе.“