СВЕДОК СРПСКОГ ЗАВЕТА

5. дец 2022. | Активности

Центар за истраживање православног монархизма је и ове, 2022. године Господње, на свечан и молитвен начин обележио годишњицу мученичког пострадња свог оснивача, Небојше М. Крстића.

Обележавање је започело у петак, 2. децембра, трибином у царствујућем граду Нишу, родном и гробном граду блаженопочившег Небојше. Као што је претходно најављено, трибина је одржана у Великој сали Универзитета у Нишу и на њој су о Небојши М. Крстићу, као истинском сведоку Светосавског и Светолазаревског завета, говорили његови блиски сарадници и афирмисани делатници на црквеном и друштвеном плану: Часни ђакон Хаџи Ненад М. Јовановић, др Владимир Р. Димитријевић и адвокат Марко Б. Димитријевић.

Обраћајући се публици у уводном делу трибине, директор Центра за истраживање православног монархизма, г-дин Бојан М. Митић, захвалио се, пре свега, Његовој Светости Патријарху српском Г.Г. Порфирију и Његовом Преосвештенству Епископу нишком Г.Г. Арсенију на благослову, као и управи Нишког Универзитета на прилици да се ово свечано сабрање одржи у најсвечанијој сали историјског здања некадашње Моравске бановине.

Господин Митић је, у наставку, подсетио да је, чувајући успомену на свог оснивача, Центар за истраживање православног монархизма, 2013. године, установио Меморијалну плакету која носи име и лик Небојше М. Крстића.

Она се сваке године, о годишњици његовог пострадања, додељује за изузетне заслуге и дела од великог значаја за сведочење идеја и етоса православног монархизма, а одлуком Одбора за доделу Меморијалне плакете „Небојша М. Крстић“, један од овогодишњих славодобитника је Високопречасни протојереј-ставрофор Радован-Раша Петровић из Ниша.

Образлажући одлуку реченог Одобра, директор Центра је нагласио да је овај, надалеко чувени, прота „годинама свесрдно подржавао и помагао богољубиве и отачаствољубиве иницијативе и активности у Нишу, а нарочито оне, којима је сведочена православна монархистичка идеја“. Међутим, како је и овом приликом наглашено, отац Раша је највише признање Центра за истраживање православног монархизма заслужио, „пре свега, као истински пастир наше Светосавске Цркве и неуморни трудбеник на Њиви Господњој“.

Примајући плакету, прота Радован Петровић се захвалио на указаној почасти. Подсетивши на трновит пут, који су српски монархисти имали да пређу током комунистичке владавине, отац Раша је изразио наду да није далеко дан, када ће цео српски народ поново бити поносан на своју православну монархију и Краљевски Дом. Говорећи о Небојши М. Крстићу, он је све присутне подсетио и на његовог благочестивог пријатеља и састрадалника, Милана Живковића из Нишке Бање, који се такође убројао у оне, који су своје животе положили за Крст Часни и Слободну Златну.

Трибина је, затим, настављена беседама тројице уважених учесника. Говорећи о пријатељском односу, који је имао с Небојшом М. Крстићем, ђакон Хаџи Ненад Јовановић се посебно осврнуо на његову личност, истичући знање, ватрену побожност, енергију и харизму, којима је покојни Небојша пленио, али и његову бескомпромисну опредељеност за политику са поштењем, то јест за политику, која није „брлог у којем се прасци ваљају“, већ „страшна и света служба народу и држави“, што је све произилазило из чињенице да је покојни Небојша, као социолог и богослов, читаву стварност и друштво посматрао кроз призму Евхаристије. Господин Марко Димитријевић је систематично објаснио духовне, културне и државотворне вредности Светосавља, које су у политичком смислу, биле Небојшине идеје водиље. Евоцирајући успомене на њихов заједнички рад у склопу делатности Православне мисионарске школе при храму Светог Александра Невског у Београду, др Владимир Димитријевић је изнео врло леп синопсис Небојшиног духовно-идеолошког деловања и сазревања, које је водило његовом доцнијем духовно-политичком активизму.

Надахнуто и емотивно излагање тројице беседника, публика је поздравила бурним аплаузима. На самом крају ове веома емотивне вечери, посетиоцима трибине пружена је прилика да учесницима поставе питање или поделе неку сопствену успомену на Небојшу М. Крстића.

Још једном је изражена нада да ће се његова неразјашњена смрт ускоро расветлити, а модератор вечери, г-дин Бојан Митић, је закључио трибину речима да ће Центар за истраживање православног монархизма наставити да чува успомену на свог оснивача и Небојшину богољубиву и родољубиву Идеју.