СВЕНАРОДНА СВЕТОСИМЕОНСКА ЛИТИЈА У ПОДГОРИЦИ

25. феб 2023. | Вести

У недељу, 26. фебруара 2023, на празник Светог Симеона Мироточивог, са почетком у 9 часова, у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици, Свету Архијерејску Литургију служиће Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије са више архијереја наше свете Цркве.

Након Службе Божије, у 11 часова, од Саборног храма па до Немањиног града на обали реке Рибнице, родног места Стефана Немања – Светог Симеона Мироточивог, кренуће традиционална свенародна Светосимеоновска литија, коју ће предводити митрополит Јоаникије.

Позивајући благочестиви народ српске Црне Горе да узме учешће у Светосимеоновским свечаностима, Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије казао је да је ова литија прилика „да благословимо наш главни град, да се саберемо и објединимо, и подсјетимо на ону борбу коју смо имали када је Црква била угрожена и када је била стављена ван закона, па је Бог погледао на Свој народ“.

„И Бог и свеци су помогли, притекли у помоћ и објединили наш народ, тако да је народ извојевао једну велику побједу. Не знам како ће то тумачити људи и како ће то користити, али то је било Божије дјело. Јесте да смо сви ми помало учествовали, али да не би Божије помоћи, и да не прискочише свеци Божији, не би од тога ништа било. То би пропало, као што многе друге ствари пропадају, али да се подсјетимо кад се у Бога поуздамо и кад призовемо свеце Божије у помоћ, и када се само на Бога и на свеце ослонимо, ту је онда сигурна и потпуна помоћ Божија.“