ТРИБИНА О СТВАРАЛАШТВУ ДАРКА ТАНАСКОВИЋА

15. дец 2022. | Вести

Трибина посвећена стваралаштву Дарка Танасковића под називом „Академик Дарко Танасковић – светионик српске интелектуалне аристократије“ одржана је 14. децембра у Клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада, а у организацији Института за политичко умрежавање. У програму су учествовали епископ бачки проф. др Иринеј Буловић, проф. др Ненад Кецмановић, проф. др Миле Бјелајац, проф. др Жељко Симић, академик Дарко Танасковић и модератор трибине Александар Ђурђев.

Пред високим црквеним и градским представницима, које је дочекала помоћница директора КЦНС Сунчица Марковић, градоначелником Новог Сада Миланом Ђурићем, универзитетским професорима, студентима и Новосађанима у свечаном тону одржана је трибина посвећена академику Дарку Танасковићу, једном од водећих српских интелектуалаца, несагледивог научног доприноса у филологији, оријенталистици, преводилаштву, дипломатији, тачније, најшире посматрано, у свим областима академског бављења језиком и културом.

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије обратио се многобројној публици опазивши да низови похвала самом академику Танасковићу нису потребни, али да, ипак, „хвалећи њега, ми чинимо нешто што је нама потребно“, а то је да „подстичемо себе да идемо трагом подвига и трагом труда“, баш као уважени професор, који је то чинио „из љубави и одговорности према народу, али и према дару који је добио од Бога“.

Обраћајући се, дакле, великом броју сабраних поштовалаца дела академика Танасковића, Његова Светост је рекао:

„Преосвећени владико, часни оци, уважени господине професоре, пријатељу и брате Дарко Танасковићу, драги учесници разговора о стваралаштву, о лику и делу нашег професора Танасковића, уважени господине градоначелниче, браћо и сестре, све вас поздрављам са великом радошћу овде у Новом Саду, у Српској Атини, у граду који је увек неговао најузвишеније духовне и културне вредности, које су градиле идентитет нашег народа кроз векове и, хвала Богу, градећи га, довели до данашњег дана са плодовима који засигурно јесу нешто што скреће поглед сваког човека који има добру намеру.

И управо данашње окупљање, због тога што је то окупљање овде у Новом Саду, за мене је велика радост. Међутим, исто тако, радост је да смо присутни овде да разговарамо о делу професора Дарка Танасковића. За мене је то, међутим, истовремено и својеврсна нелагодност. Најпре због тога што о професору можемо рећи – а сигуран сам да ћемо и чути – безброј похвала њему упућених, и никада то није једноставно да некога хвалимо директно, пред њим, тако да кажем, да хвалимо у лице. Мада је, наравно, увек боље и то него да некога неправедно кудимо. Али у случају професора Дарка Танасковића мислим да похвале нису њему не само неопходне него нису му уопште потребне. Хвалећи њега, заправо, ми чинимо нешто што је нама потребно, а то је да подсећамо себе и подстичемо себе да идемо трагом вредности, трагом подвига, трагом и путем труда који је чинио и који чини Дарко Танасковић. Не, пре свега, због тога што он лично има било какве користи и интереса, него, пре свега, из љубави према свом народу, одговорности према њему, а – усуђујем се да кажем колико познајем нашег драгог Дарка – и из одговорности према дару који је добио свише, који је добио од Бога.

Нелагодност је, међутим, и због тога што сам осетио и у некој другој прилици раније, а то је када сам покушао да напишем неколико речи захвалности професору Дарку Танасковићу, у време када је он био амбасадор у познатој међународној институцији УНЕСКО и када је учинио веома много да нешто што је интерес нашег народа не буде из политичких разлога и са политичким циљевима покренутих фактора, да их не именујем, који су хтели да девалвирају оно што је наше наслеђе, да деградирају оно што је духовна и културна баштина нашега народа. Све што сам помислио тада да напишем деловало ми је некако и прозаично и патетично, скоро тривијално у односу на све оно што су били резултати и плодови подвига професора Танасковића. Он је чинио на многим пољима не само када је реч о заступању на дипломатском, политичком плану кориснога и доброга за наш народ. Пре свега, ту мислим на његов научни рад и посебно на утицај, на пријем и рефлексије које његов научни рад има у нашој јавности и, слободно могу рећи, да ће га имати убудуће у животу нашег народа. Слично се осећам и вечерас.

Морам, међутим, ипак да кажем да је име професора Танасковића уписано црвеним словима у каталоге, у календаре наше историје, наше политике, наше дипломатије, наше науке. Црква је у исто време већ на свој начин – због свега поменутог, али и много онога што ћемо вероватно чути вечерас – одала признање професору Танасковићу, и то највише признање које је могла да учини. Доделила је орден Светог Саве за све што наш Дарко чини, на свим пољима на којима делује, на пољу дипломатије, науке, писане речи, педагошког рада и тако даље. Професор Танасковић је и веома близак сарадник многих од нас који смо у Цркви, па, немојте замерити што ћу рећи, и сарадник мој лично, и његово мишљење и ставови јесу оно на шта се Црква ослања у многим пословима. На пример, сигуран сам да је многима познато да је, поред осталих који су учествовали у једној комисији која се састојала од представника наше Цркве и представника конференције Католичке цркве у Хрватској, а која је имала за циљ да разговара о личности Степинца и донесе неке закључке, а професор Танасковић је био један од чланова комисије. Препознато је да је професор Танасковић православни хришћанин, али да је то нешто што не ставља у први план, преузносећи се тиме, машући том чињеницом као неком заставицом и хотећи да тиме постигне један додатни легитимитет у јавности. Он својом вером не парадира у јавности него сведочи оним што чини, а то није само дубоко промишљено и на корист српског народа, него оно што јесте његова вера. То је израз и етичких вредности садржаних у Јеванђељу Христовом. Међутим, моја улога вечерас је нешто једноставнија од овде присутних учесника разговора који су сви, мање-више, пријатељи и више него познаници професора Танасковића. Моја улога је једноставнија у смислу да ћу имати прилику да чујем и искуства, и запажања, и промишљања овде присутних саговорника, али и привилегију да чујем и самог професора Танасковића.

Ја се, са своје стране, радујем – још једанпут – што смо се овде, у Новом Саду, сабрали и призивам благослов Божји на све нас овде присутне, на све људе у Новом Саду, али ове вечери посебно на драгог нам професора Танасковића, са молитвом да Бог дâ снаге и здравља и њему и његовој породици. Хвала вам!“

Епископ бачки Иринеј у сличном је тону истакао да су живот и дело академика Дарка Танасковића заправо узор и потврда „живота и његовог смисла“, одлучивши се да нарочит осврт направи на професорово вишедеценијско бављење исламом, одувек присутним и на нашим просторима, сматрајући да посебна заслуга за могућност да ислам „упознамо свестрано, без предрасуда“ управо припада академику Танасковићу. У том смислу је, између осталог, рекао: „Академик Дарко Танасковић је, како рече наш Патријарх, својим чином потврдио свој живот, његов смисао, његово назначење и испунио га, хвала Богу, и још ће га испуњавати и допуњавати. Сматрам његовом заслугом што имамо могућност да упознамо ислам свестрано, без предрасуда, али и без неког наивног затварања очију пред оним варијантама ислама које заиста представљају реалну опасност и за нас све, али и за саме муслиманске народе. Професор Танасковић има за то сав неопходни ментални и интелектуални, научни апарат, спрему, огромно знање, познавање арапског и турског језика и увид у друге семитске језике, у исламску литературу кроз векове.

„Слично се може рећи и о његовом сведочењу о римокатоличкој средини“, наставио је епископ бачки Иринеј, наглашавајући боравак академика Танасковића у Ватикану, као и поједине важне дипломатске потезе, пресудне за национална питања. У оба случаја омогућено је „боље међусобно разумевање“, и то „увек са истраживачком и научном подлогом“, „са истим ставом дубинског познавања“, закључио је епископ бачки Иринеј, претходно нагласивши: „Слично бих рекао и за његово присуство и сведочење у римокатоличкој средини. И тамо је имао исти став дубинског познавања. Наравно, и у осталим доменима делања, у свим другим пословима и на свим другим дужностима – од УНЕСКО-а, па све до разних других мисија у служби Бога и рода, у служби народа нашега и Цркве наше – професор је дао драгоцен и немерљив допринос.“

Проф. др Ненад Кецмановић осврнуо се на својеврсни дар академика Танасковића да једнако прича за бруцоше и докторанде, и на академском и на пучком језику, нагласивши да је он, као оријентални филолог, „ушао у душу исламског света“. Проф. др Кецмановић упутио је на свестрану присутност и бројне теме којима се његов колега и пријатељ бави, подсећајући тако на преданост какву су имали некада Дучић, Андрић, Црњански.

Једнако у духу пријатељског говора, наклоности и позива на праћење узора и врлине, проф. др Миле Бјелајац нагласио је да активан ангажман академика Танасковића, онај који „по хабитусу“ доживљава „као свој дневни позив“, представља нарочиту слику коју шаљемо свету, док његово укупно животно и патриотско, а и стручно и научно деловање, значе само једно – да се „од Дарка увек, слушајући, учи“.

Реч је потом припала проф. др Жељку Симићу који је указао на основну особину интелектуалног деловања академика Танасковића, огледану кроз довођење прошлости и садашњости „у различите типове дијалектичке зависности“ и кроз уверење да „мора постојати виши смисао од оног који нуди позитивистички устројена наука“. Увиди научника који је свој поглед изоштрио на картезијанској основи, према речима проф. др Симића, стоје насупрот постмодерним и постхуманим закључцима какве читамо код Леви-Строса и Фукоа, јер се овај наш „морални фундаменталист“ не мири са таквом духовном ситуацијом.

Публици се на крају трибине обратио академик Дарко Танасковић лично, захвалан организаторима, говорницима и гостопримљивим Новосађанима, ведрим и охрабрујућим речима о трајном поверењу у саборство у мисли и делу, у древни императив да спознамо сами себе, видећи читаво вече као потврду да није ишао погрешним путем и да „диогеновско трагање за човеком никада не сме да престане“. Академику Танасковићу уручена је Повеља за хуманост и науку „Др Божидар Бојовић – Слава Србину“ Српског националног савјета Црне Горе, чиме је, уз речи захвалности, затворена трибина.

Трибини су присуствовали епископ мохачки г. Дамаскин, Његово Благородије проф. Иван Витез Стратимировић од Кулпина, Његово Благородије доц. др Ђорђе Витез Стратимировић од Кулпина, г. Милан Ђурић, градоначелник Новог Сада, г. Селимир Радуловић, управник Библиотеке Матице српске, свештенство више епархија Српске Православне Цркве, као и многобројне личности из друштвеног и културног живота Новог Сада, међу којима су част имали да буду позвани и да, испред Центра за истраживање православног монархизма, овом значајном сабрању присуствују секретар Центра, ђакон Хаџи Ненад М. Јовановић и председник Одбора за историографију, проф. др Борис Стојковски.

Извештај сачињен користећи изворе:

Академик Дарко Танасковић – светионик српске интелектуалне аристократије

Његова светост патријарх Порфирије: „Подстичимо себе да идемо трагом подвига и труда” – Oдржана трибина „Академик Дарко Танасковић – светионик српске интелектуалне аристократије”