ЗАСТАВА КНЕЗА ПАВЛА ПОНОВО У ОКСФОРДУ

2. феб 2023. | Ризница

5. август 2022.

Крајем јула ове године застава кнеза Павла Карађорђевића поново се нашла у Колеџу Христове цркве, чувеног Универзитета у Оксфорду.

Након што је пре неколико година, знатно оштећена, на захтев кнегиње Јелисавете Карађорђевић, донета у Београд на рестаурацију, лична застава последњег југословенског регента прешла је занимљив пут. Наиме, стег који се некада налазио у погребној капели енглеских краљева у Виндзору, посвећеној Светом Ђорђу, као знак да је кнез Павле припадник најелитнијег витешког реда Британије – Реда подвезице, након кнежеве смрти је, одлуком његове породице, дариван Оксфорду на коме је кнез студирао и стекао звање почасног доктора наука.

Пола века касније, кнежева кћи Јелисавета је донела заставу у Београд како би била рестаурирана. Конзерватор Наташа Скрињик Цветковић је извела право мало чудо, будући да је застава, излагана на отвореном, у цркви, била знатно оштећена.

У међувремену је копија излагана на изложби „Јелисавета Карађорђевић – Дуго путовање кући“ у Историјском музеју Србије 2019. године. Кнегиња Јелисавета је тада донела одлуку да оригинал поклони Историјском музеју Србије, а да копију, која је у међувремену наручена, врати у Оксфорд. Међутим, пандемија вируса COVID 19 је транспорт заставе одложила на две године. У једном тренутку се чак појавила бојазан да ће та замисао о враћању заставе бити неизводљива. Међутим, кнегиња Јелисавета, добро знана по својој упорности, истрајала је у науму да се једини стег неког Србина у историји Универзитета, поново нађе у тамошњем Колеџу Христове цркве.

На малој церемонији, уприличеној поводом повратка кнежеве заставе, нашли су се рођаци краљице Елизабете II, браћа и сестре од тетке кнегиње Јелисавете, војводе Едвард и Мајкл од Кента и њихова сестра принцеза Александра. Едвард, Мајкл и Александра су деца принцезе Марине, рођене сестре кнегиње Олге, Јелисаветине мајке. Занимљиво је да је управо кнез Павле упознао своју свастику Марину са њеним будућим супругом, војводом Џорџом од Кента, с којим је био добар пријатељ.

На позив кнегиње Јелисавете предаји заставе је присуствовало и дванаест српских студента који тренутно студирају на Оксфорду, међу којима су били Миа Мијовић, Милена Вулетић, Ђорђе Живановић, Невена Шкобић, Филип Ивановић, Предраг Госта, Миља Радосављевић и други.

„Сад могу мирно да спавам, јер је једна важна мисија обављена,“ изјавила је кнегиња на повратку у Београд, насмејана и пуна енергије иако је овог јуна и сама прележала COVID 19.

Текст: Драган Николић
Фотографије: Хју Варвик и Драган Бабић

Изворник: Nj.K.V. Princeza Jelisaveta Karađorđević