ЗНАЧАЈНА КОНФЕРЕНЦИЈА У БЕОГРАДУ

7. мај 2023. | Вести

У Београду ће ускоро бити одржана изузетно значајна и високо реномирана научна конференција, која ће нашој и светској политиколошкој, религиолошкој, теолошкој, социолошкој, али и широј јавности понудити мериторне одговоре на многе од егзистенцијалних проблема и питања, који и данас море и забрињавају читав свет и мислеће људе.

Реч је, наиме, о одржавању значајне IV Међународне биануалне конференције Политикологија религје, која ће се одржати 19. маја 2023. на Факултету политичких наука Универзитета у Београду и биће отворена за све знатижељнике и оне, жедне знања из области политиколошко-религиолошког домена. Сесије, којих ће бити укупно шест, почињу од 9:30 и завршавају се у 18:30.

Ова конференција ће бити приређена у организацији и уз подршку Министарства просвете Владе Србије, Факултета политичких наука Универзитета у Београду и реномираног научног часописа Политикологија религије, који објављује Центар за проучавање религије и верску толеранцију, на чијем челу је проф. др Мирољуб Јевтић, зачетник политикологије религије, као научне дисциплине и садашњи амбасадор Србије у Народној Републици Конго.

Конференцију ће отворити декан Факултета политичких наука, проф. др Драган Р. Симић, а еминентни и високоучени учесници, признати универзитетки професори, различитих конфесија, националности и раса долазе из: Србије, Сједињених Америчких Држава, Холандије, Тајланда, Индије, Кине, Филипина, Марока, Француске, Велике Британије, Немачке, Турске, Малезије и Хрватске.

Теме ће бити веома интересантне и актуелне, јер, заиста, представљају прави интелектуални изазов, па и својеврсну посластицу, за свакога ко промишља о свету у коме живи, посматрајући га из угла друштвених наука. Поменуте теме су: Религија и политика у европском и америчком контексту; Религија и политика у азијском контексту; Религија, право и политика у компаративној перспективи; Религија и ауторитарианизам у компаративној перспективи; Религија и политика у компаративној перспективи и Религија и политика широм исламског света.

Пошто је конференција отвореног типа, заинтересованим и радозналим слушаоцима излагања драгих гостију наше земље и престолног града, биће омогућено да постављају питања ученим предавачима, који ће нам, свакако, са различитих меридијана и из различитих цивилизацијских, религијских, идеолошких, геополитичких и других перспектива понудити ваљане одговоре на питања, која онеспокојавају један посрнули свет, који као да балансира на ивици новог и, до сада, најразорнијег рата. Та би нам сазнања могла бити од, и те какве, користи, ако препозајемо и признајемо да у свим тим забрињавајућим процесима религијско има и игра ни мало незапажену улогу. Довољно је осврнути се на актуелна дешавања у Кијево-печерској лаври и у другим сличним примерима широм света, где пламте сукоби, у којима се религија и религијско (зло)употребљава у неке, сасвим профане, па и отворено убилачке сврхе.

Наравно, за поклонике и истраживаче православне монархије, су изложене теме, као и област политикологије религије уопште, по самој својој природи, од изузетно велике важности и интереса, јер није могуће разумети улогу и извор ауторитета православног монарха, па и саме његове власти, ако их не посматрамо и са политиколошко-религиолошког становишта.

Ђакон Хаџи Ненад М. Јовановић